21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodIstoria Republicii Franceze

Istoria Republicii Franceze

Republica Franceza este cel mai vechi stat constituit in jurul unui domeniu regal. Istoria sa este una spectaculoasa, plina mister si incantare.

Jacques Madaule in „Histoire de France” spunea „ Franta nu este un dar al naturii, ci o creatie a istoriei, a oamenilor „Marea parte a teritoriului tarii se afla in vestul Europei. Franta este constituita si din teritorii aflate in America de Nord, Caraibe, America de Sud, vestul si sudul Oceanului Indian, nordul si sudul Oceanului Pacific si Antarctica.  Suprafata totala a Frantei metropolitane este de  551.659 de km².

Din punct de vedere administrativ, Republica Franceza este impartita in 26 de regiuni, la randul lor subdivizate in 100 de departamente si 5 colectivitati de peste mari. Primele urme ale prezentei umane pe acest teritoriu dateaza inca de acum 1.800.000 de ani. In timp aici s-au dezvoltat mai multe  culturi, dintre care cea mai cunoscuta este cea de la Lascaux, fiind datata la 15.000 de ani i.Hr. La inceputul secolului al IX-lea I. Hr. in regiune apar galii, triburi de origine celtica. Romanii cuceresc Galia in secolul I I.Hr, iar drept urmare cele doua culturi se intrepatrund.

In secolelel II si III pe aceste teritorii crestinismul aduna ce in mai multi adepti.

In perioada nedievala dinastiile Capet, Valois si Burbon marcheaza istoria Frantei, capetienii conducand statul pana in 1789, la Revolutia Franceza.

Perioada lui Richelieu scoate Franta dintr-un con de umbra. Urmeaza o perioada de glorie, de la Ludovic al XIV pana la Napoleon Bonaparte.

Odata cu Revolutia Franceza este proclamata si „Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului”, ce sustine ideile de libertate, egalitate si fraternitate.

Urmeaza Guvernul revolutionar, Directoratul, Revolutia de la 1830, lovituri de stat, al doilea imperiu si a treia Republica.

Sfarsitul Primului Razboi Mondial lasa in urma multe victime si numeroase pierderi economice. Dupa cel de al doilea razboi mondial intra in vigoare cea de a patra Republica Franceza, fondata dealtfel dupa principiile celei de a treia republici.

Din 1958, in perioada lui Charles de Gaulle, Constitutia celei de-a cincea Republici Franceze pune bazele unui sistem parlamentar stabil. Ulterior apar anumite modificari ce sporesc puterea Presedintelui, iar Republica este considerata a fi semi-prezidentiala.

Azi Republica Franceza este recunoscuta ca fiind membra a Consiliului Europei, membra fondatoare a Uniunii Europene, a zonei Euro, a spatiului Schengen, ONU si unul dintre cei 5 membrii ai Consiliului de Securitate ONU.

Totodata, face parte si din Uniunea Latina, Organizatia Internationala a Francofoniei si din G8.

 

Drapelul national al Frantei, cunoscut si sub numele de Tricolore, este format din trei benzi verticale egale de culori albastru, alb si rosu, de la stanga la dreapta.

Prima data a aparut in timpul  Revolutiei Franceze. Rosu si albastru provin din stema Parisului iar albul este culoarea regala.

 

Simboluri frantuzesti

Cand vorbim despre rafinament, cultura franceza este prima la care ne gandim. Parfumuri, sampanie, gastronomie ce impresioneaza si cel mai pretentios critic, moda vestimentara, design sunt doar cateva domenii.

Chanel 5 este simbolul sarmului autentic.

Sansonetele, voci inconfundabile precum Charles Aznavour, Edith Piaf sau Jacques Brel vorbesc despre trairi intense, pasiuni, sentimente.

Bistroul sau cafeneaua de mici dimensiuni ce aminteste de o strada cu parfum de epoca aduce in fiecare colt al lumii o frantura din aceasta cultura.

Cocosul galic este emblema nationala a Frantei revolutionare, regasindu-se pe monedele ce au inlocuit vechii ludovici.

Statuia libertatii a fost oferita Statelor Unite de catre Franta, la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Invelisul de cupru al statuii a fost proiectat de Frederic Auguste Bartholdi, iar scheletul metalic de inginerul Gustave Eiffel.

Festivalul de la Cannes si industria cinematografica au adus in atentia publicului din intreaga lume valorile autentice franceze. Idoli a generatii intregi, Jean Gabin, Simone Signoret, Alain Delon, Brigite Bardot, Catherine Deneuve, Louis de Funes sau Gerard Depardieu sunt protagonistii unor pelicule ce ne incanta pe oricare dintre noi.

Cele mai citite

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Creșterile de taxe din Ucraina, esențiale pentru finanțarea apărării în fața invaziei ruse

Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marcenko, a declarat vineri că majorările fiscale discutate în Parlamentul de la Kiev sunt cruciale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei...

Pilații din Pontus Euxinus

În politica noastră cea de toate zilele – ia-o, Doamne, și du-o de aici! -, prinde rădăcini tot mai solide un obicei care,...
Ultima oră
Pe aceeași temă