Consiliul Concurentei a reusit ca practic intreaga legislatie romaneasca in domeniul ajutorului de stat sa fie armonizata cu cea europeana, ceea ce a reprezentat primul pas in calea spre integrare. Continuand acest proces, in anul 2005 Consiliul Concurentei a preluat ultimele reglementari ale Comisiei Europene, prin adoptarea a sapte regulamente si instructiuni.
In acest moment, se aplica peste 30 de regulamente si instructiuni pentru controlul ajutoarelor de stat ce se acorda in Romania. Respectarea criteriilor de acordare si autorizare a ajutoarelor de stat presupune stabilirea unei legaturi directe intre efectele acestora si viabilitatea beneficiarilor. Astfel, ajutorul pentru restructurare se poate acorda numai in conditiile implementarii unui plan care sa conduca la restaurarea viabilitatii pe termen lung a societatii intr-un interval rezonabil de timp. Planul trebuie sa cuprinda masuri privind abandonarea activitatilor generatoare de pierderi structurale si sa permita intreprinderii sa progreseze catre o noua structura, care sa ii ofere perspectiva viabilitatii pe termen lung si sa asigure functionarea acesteia in viitor cu resurse proprii. Pentru a evita distorsionarea Con-curentei, acordarea acestui tip de ajutor este conditionata de luarea unor masuri compensatorii in favoarea competitorilor, cum sunt: cesiunile de active, reduceri ale capacitatii de productie sau ale prezentei pe piata si reducerea barierelor la intrare pe pietele relevante in cauza. De asemenea, o intreprindere nu poate primi ajutor pentru restructurare decat o singura data.
Modernizarea institutiei
In vederea unei aplicari eficiente a legislatiei specifice, esentiale sunt o capacitate administrativa adecvata, un organism autonom administrativ capabil sa asigure aplicarea legislatiei in domeniul antitrust si al ajutoarelor de stat, care sa asigure toate resursele necesare, atat umane, cat si materiale. Consiliul Concurentei dispune in teritoriu de 41 de inspectorate aflate in fiecare judet al tarii si unul in municipiul Bucuresti.
O alta prioritate a Consiliului in contextul intaririi capacitatii sale administrative a constituit-o calitatea profesionala a inspectorilor de concurenta. Din anul 2004 si pana in prezent, au fost organizate patru concursuri pentru recrutarea de personal, fiind angajati 52 de noi inspectori.
Pe langa intensificarea eforturilor proprii de autoperfectionare, ne-am bucurat de asistenta de specialitate in cadrul unui proiect de twinning cu parteneri germani pentru componenta de ajutor de stat, in cadrul caruia au fost organizate seminarii de pregatire pentru expertii Consiliului. Aceasta pregatire a fost extinsa si pentru reprezentantii institutiilor furnizoare de ajutor de stat si pentru judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti si Inalta Curte de Casatie si Justitie. In acest sens, Consiliul a beneficiat si de sprijinul Comisiei Europene, care, prin Biroul TAIEX, a asigurat asistenta de specialitate din partea unui expert de la Ministerul Federal al Economiei din Germania. De asemenea, Consiliul beneficiaza de experienta germana a Ministerului Federal al Finantelor, in cadrul unui proiect bilateral, si de prezenta unui expert al Marii Britanii, de la Departamentul de Comert si Industrie.
Aceasta "investitie” in pregatire a fost intarita si prin asigurarea stabilitatii personalului ca urmare a alocarii de resurse financiare adecvate, bugetul anului 2005 fiind majorat cu 30% fata de cel din 2004. Progresele facute de Consiliul Concurentei au fost remarcate si de comisarul pentru Concurenta, dna Neelie Kroes, care s-a aratat "impresionata” de determinarea acestei institutii in aplicarea regulilor europene.
O dimensiune importanta a eficientei activitatii Consiliului Concurentei o reprezinta relatia cu mediul de afaceri, mediul juridic si academic, institutiile furnizoare de ajutoare. Aceste relatii au fost consolidate prin actiuni de promovare a culturii concurentei si de editare de brosuri, manuale si materiale de specialitate, a revistei „Profil concurenta”, prin cooperarea cu autoritatile de reglementare si alte institutii, precum si cu mass-media. Totodata, in dorinta sa de a face cunoscute societatii romanesti criteriile de autorizare a ajutoarelor de stat, Consiliul Concurentei a creat linia telefonica gratuita "telefonul verde” si forumul on-line.