6 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodHitchens: "Religia va aduce moartea şi sfârşitul rasei umane"

Hitchens: „Religia va aduce moartea şi sfârşitul rasei umane”

Christopher Hitchens, jurnalist şi scriitor american, care a descris anterior creştinismul, iudaismul şi islamismul ca fiind „adevărata axă a răului”, crede că religia este „un experiment nemilos, în care suntem creaţi bolnavi şi în care ni se porunceşte să fim buni”. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei dezbateri pe teme religioase, unde l-a avut ca partener de discuţii pe fostul premier britanic Tony Blair.

Dezbaterea, organizată la Toronto şi transmisă de BBC, a avut ca temă principală: „Religia este o forţă a binelui?”. Tony Blair a încercat să apere imaginea religiei ca forţă a binelui şi a fost cel care a încercat să arate că religia este extrem de necesară în viaţa noastră de zi cu zi, în timp ce Hitchens, un ateu bolnav de cancer în fază terminală, a fost cel care consideră religia ca un factor malefic pentru omenire.

Pentru Blair, un catolic convertit, este evident faptul că religia reprezintă o forţă a binelui şi crede că ar fi inutil ca cineva să încerce să ignore acest aspect. Dar contraargumentul adus de Hitchens este că prin credinţă nu se poate face bine, deoarece religia forţează oamenii să facă lucruri oribile. El afirmă că „oamenii au avut foarte puţin de câştigat datorită creştinismului şi au reuşit doar să îşi compromită libertatea deoarece s-au comportat ca nişte «oi»”.

„Un experiment nemilos”

Blair, care s-a convertit la catolicism după ce a părăsit funcţia de prim-ministru în 2007, a recunoscut în timpul dezbaterii că de-a lungul istoriei s-au făcut multe „acte oribile” în numele religiei. Însă el spune că „o lume fără credinţă ar fi mai săracă din punct de vedere moral”.

„Nu neg că religia poate fi o forţă a răului. Dar, în cazurile în care ea este, acest lucru se bazează numai pe o pervertire a credinţei”, a mai spus fostul prim-ministru britanic. Acesta a mai spus că religia a fost de-a lungul timpului o sursă de inspiraţie şi i-a determinat să realizeze fapte extraordinare.

De asemenea, fostul premier a încercat să arate că religiile din întreaga lume, cum ar fi creştinismul, dar şi budismul sau islamismul, promovează ideea binelui şi i-a adresat lui Hitchens o întrebare controversată: „Sunt de acord că într-o lume fără religie fanaticii religioşi ar putea să dispară. Dar te întreb: ar dispărea şi fanatismul?”.

Ambii invitaţi au adoptat un ton respectuos unul faţă de celălalt, chiar dacă pe parcursul discuţiilor fiecare şi-a arătat dispreţul faţă de argumentele părţii adverse.

De asemenea, Hitchens a mai spus că atitudinea Bisericii Catolice asupra prezervativelor a cauzat moartea a milioane de oameni de pe continentul african şi că religia a creat o „dictatură celestială”, care este „lacomă să primească laude de la răsărit până la apus”. Bărbatul a reuşit să cucerească audienţa şi să stârnească un val de râsete din partea publicului, dar şi a adversarului său, când a comparat o asemenea autoritate cu regimul din Coreea de Nord.

În timpul discursului său, Hitchens l-a comparat pe dictatorul nord-corean cu Dumnezeu şi a spus că „religia este un pericol real pentru supravieţuirea civilizaţiei, pericol ce ne va aduce moartea şi sfârşitul rasei umane”.

Religia din politică

Inevitabil, una dintre întrebările cu care a fost confruntat primul ministru britanic a fost dacă religia a jucat vreodată un rol esenţial în deciziile importante pe care acesta a trebuit să le ia în timpul mandatului său, cum ar fi susţinerea războiului din Irak.

„Putem rezolva această problemă foarte uşor. Nu a fost vorba de credinţă. Nu poţi merge la biserică şi să îl întrebi pe Dumnezeu care ar trebui să fie salariu minim anul viitor. Din păcate el nu îţi dă un răspuns la această întrebare”, a spus Blair.

Hitchens a fost de acord cu decizia adversarului său de a susţine războiul din Irak, aşa cum a aprobat şi intervenţiile din Kosovo şi Sierra Leone. Dar când au fost întrebaţi despre rolul pe care l-a avut religia în promovarea unei înţelegeri paşnice între Israel şi Palestina, cei doi bărbaţi s-au contrazis puternic. Blair credea că au fost oameni de credinţă de ambele părţi care au încercat „în mod disperat” să joace un rol pozitiv. În schimb, Hitchens a numit conflictul „un eşec al partidelor lui Dumnezeu”.

„Nu este ceva ce se întâmplă pentru că oamenii interpretează greşit textele biblice. Dimpotrivă, se întâmplă din cauză că ei cred în ele. Asta este problema”, a spus Hitchens.

La întrebarea care dintre argumentele adversarului său i s-a părut cel mai convingător, Blair a recunoscut că una dintre dificultăţile cu care creştinii din această perioadă se confruntă este încercarea de a explica relevanţa Bibliei antice în contextul societăţii moderne.

Iar Hitchens a admis exis-tenţa unei astfel de dificultăţi intelectuale, spunând că preferă minunile înfricoşătoare ale Cosmosului pentru ceea ce a descris ca superstiţie şi supunere mentală implicate în religie.

Dezbatere controversată

Dezbaterea a avut loc în faţa unei audienţe de 2.700 de persoane, care au fost rugate la sfârşitul întâlnirii să voteze în favoarea unuia dintre participanţi. Rezultatele sondajului au arătat că majoritatea celor prezenţi au preferat argumentele aduse de Hitchens. Dar corespondentul BBC Paul Adams spune că publicul a votat în favoarea lui Hitchens nu neapărat pentru că argumentele lui au fost mai puternice, ci pentru că oamenii i-au apreciat calităţile de orator persuasiv.

Dezbaterea religioasă de la Toronto se aştepta să fie asemănătoare unei bătălii date de doi gladiatori, plină cu replici dure şi contradicţii aprinse în care creştinul Blair să se arunce ca un leu înfometat spre gâtul adversarului său. Dar lucrurile nu au luat o întorsătură violentă, ba dimpotrivă, iar cine se aştepta la o astfel de dezbatere a plecat puţin dezamăgit pentru că discuţia a fost una politicoasă.

Acest lucru s-a datorat şi faptului că formatul dezbaterii, cu întrebări atent moderate de organizatori, a încurajat politeţea şi a reuşit să înăbuşească orice formă de violenţă verbală. Dezbaterea a fost organizată de Aurea Foundation şi face parte din seria de conferinţe desfăşurate sub numele de „The Munk Debates”.

Creştinul şi ateul

Bolnav de cancer în fază terminală, Christopher Hitchens îşi continuă, în toate interviurile date, atacurile îndreptate spre religie şi spune că este dispus să dezbată această temă cu orice lider religios din lume. Celebrul intelectual britanic a criticat de nenumărate ori „pietatea bolnăvicioasă” a lui Tony Blair şi este deranjat de faptul că există persoane care cred că va renunţa la ateism şi va deveni creştin datorită iminentei sale morţi. Într-un interviu acordat celor de la BBC, Hitchens spune că nu îi este frică de moarte, iar singurul său regret este că acest lucru îi va influenţa prietenii şi familia. El caracterizează ca fiind „bizar” faptul că Blair s-a „convertit la catolicism în cea mai conservatoare perioadă a acestei Biserici care se află sub conducerea celui mai conservator preot”. „Binele pe care oamenii de credinţă din întreaga lume îl fac în fiecare zi, lucruri motivate de religia lor, nu poate fi subestimat şi nu ar trebui să fie ignorat niciodată”, a declarat Tony Blair înainte de începerea dezbaterii. El a adăugat că religia ar putea fi şi trebuie să fie o forţă a progresului.

Christopher Hitchens – ateu

Jurnalist, scriitor şi critic în vârstă de 61 de ani. În timpul şcolii a refuzat să participe la rugăciuni. Spune că stilul său de viaţă boem şi gălăgios ar putea fi cauza cancerului de esofag, care se află în fază terminală. Este văzut de mulţi ca fiind liderul mişcării „noului ateism”. Celebru pentru faptul că a denumit-o pe Maica Teresa o „curvă”. Autorul cărţii „God is Not Great: How Religion Poisons Everything”.

Tony Blair – creştin

Fost prim-ministru al Partidului Laburist din Anglia, în vârstă de 57 de ani. Crescut într-o familie de creştini, spune că a devenit interesat de creştinism în timp ce era student la Universitatea Oxford. S-a convertit la catolicism în 2007, iar în 2008 a lansat Fundaţia „Tony Blair Faith Foundation”, care promovează „credinţa ca o putere a binelui în lumea modernă”.

„Nu neg că religia poate fi o forţă a răului. Dar în cazurile în care ea este, acest lucru se bazează numai pe o pervertire a credinţei.” – Tony Blair, fostul prim-ministru al Marii Britanii.

Cele mai citite

Un adolescent de 17 ani din Piteşti a fost rănit de explozia unor petarde

Un adolescent de 17 ani din Piteşti a suferit răni miercuri seara în urma exploziei unor petarde, incidentul având loc în Parcul Trivale. Rănit...

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut. România, lider pentru a noua lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut în luna noiembrie la 2,5%, de la 2,3% în octombrie, potrivit datelor publicate de Eurostat....

Iată cele mai bune obiceiuri care te vor ajuta să slăbești!

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies...
Ultima oră
Pe aceeași temă