» Sectorul 4 are ghetoul lui de la Aparatorii Patriei, o hazna unde Planul Urbanistic Integrat al actualului primar, Adrian Inimaroiu, s-ar infige neputincios intr-o forma de relief nemaiintalnita: un munte de fecale, inalt de un metru, care mai are un pic si ingroapa o scara de bloc.
» In acest iad urban, punctul in care oamenii puteau fi acuzati ca "n-au pus mana sa faca" a fost de mult depasit. Fara interventia autoritatilor e ca si cum ar incerca sa infrunte o avalansa cu farasul si matura.
Cu geamuri sparte, fatade ca dupa bombardament si impanate cu valuri de gunoaie, fostele blocuri muncitoresti din ghetoul Cretestilor, al cartierului Aparatorii Patriei, au devenit loc de pelerinaj pentru orice candidat la Primaria Sectorului 4. Doar in preajma alegerilor, caci nici un om intreg la minte n-ar intra de bunavoie a doua oara in aceasta lume distrusa, unde, daca nu te doboara taberele de romi adapostite claie peste gramada in baraci ilegale, atunci sigur vei cadea anesteziat de putoare. Balti mari, infecte duhnesc pe stradutele neasfaltate de zeci de ani. Canalizarea noua e un cadou pe care nici un primar nu l-a facut inca sutelor de oameni care locuiesc aici.
Cu lacrimi mari in ochii lui de om in toata firea, Corneliu Dumitru ne cheama la el pe scara, sa ne arate cu ce traieste la usa de ani de zile. Mai mare sau mai mic, asta gasesti la parterul sau in subsolul majoritatii blocurilor de aici: un munte de rahat si dejectii, care creste pe zi ce trece, pentru ca tevile canalizarii nu mai exista de mult. In timp ce un sunet dezgustator ne anunta ca muntele a mai crescut cu un centimetru, il intrebam pe om daca primaria stie. Ne arata, cu glasul sugrumat, cerul unde crede el ca exista un Dumnezeu: "In fiecare saptamana car c… afara. I-am sunat la primarie. I-a durut in c…".
"La primarie ne-a zis ca suntem proprietari, sa ne facem singuri. Cu ce?", spune, neputincioasa, o femeie. Altii care au putut si-au facut. Intr-un bloc nu chiar atat de negru ca restul, la etajul I sta "domn’ patron" Paul Carticioiu. La el pe palier totul e vopsit nou, cu termopan la usa scarii: "Care a fost gospodar si-a facut, care nu… nu. E vorba si de caracter! Inainte, mi-era scarba sa mai vin acasa". Cu o floare nu se face insa primavara, recunoaste Carticioiu, care n-ar putea sa renoveze singur un bloc intreg, fara ajutorul autoritatilor. "Eu n-am nici casa, n-am nici masa, sunt ca o frunza in vant, fara putere. Dar fac fapte bune: duc apa la oamenii aia care stau pe camp", arata Elena stefan inspre baracile romilor, gandind ca primaria ar putea face mai mult decat o femeie ramasa fara adapost.
Inainte de alegeri s-au perindat printre oamenii de aici Gaf-Deac, candidatul PNG, care si-a umplut ziarul de campanie cu "material" impotriva actualului primar, iar "Piedone" Popescu, candidatul conservatorilor, a pus mana pe-o vidanja si a evacuat dejectiile din subsolul unui bloc. "Restul ne-au dat hartii, cica sa-i votam. Pentru ce?", nu mai crede in linguselile candidatilor la primarie o doamna care strange bani vanzand dulciuri vecinilor. "La fel a facut si Inimaroiu data trecuta. Ne-a promis ca ne face canalizare. Din ziua aia nu l-am mai vazut", da ea a lehamite din mana.
Poate ca lucrul care ii doare cel mai mult pe oamenii din zona Cretestilor este sa vada cum, daca primaria vrea, poate. Un bloc parca scos din reviste, proaspat renovat, vopsit in galben, cu termopane, este pregatit de municipalitate pentru a fi dat in folosinta nu se stie cui, iar altul a fost cumparat de o firma de constructii care isi va caza muncitorii "moldoveni si ucraineni" in el.
REACTII
Radu Silaghi, candidat PD-L
Actualul viceprimar sustine ca a insistat de nenumarate ori pe langa primarul Adrian Inimaroiu, care nu a putut fi contactat, sa "rezolve" ghetoul Cretestilor: "In 2004-2005, am vorbit pentru investitii in zona – apa, canal, asfalt, modernizarea blocurilor. Nu a vrut". Silaghi spune ca primaria a contractat credite de peste 1.000 de miliarde de lei pentru investitii in sector, dar multi au stat degeaba: "Inimaroiu nu a cheltuit banii. N-a fost in stare sa faca asta, iar 2.414 miliarde au ajuns in fondul de rulment, necheltuite. Banii exista, doar trebuie sa ai o buna coordonare in creier pentru a rezolva problemele cetatenilor. Capacitatea lui manageriala lasa de dorit si este de o incompetenta crasa".
Vasile Mihalache, candidat PSD
Fost primar al sectorului intre 2000 si 2004, Mihalache spune ca stie zona Cretestilor, iar cele doua blocuri care par de lux in comparatie cu restul ghetoului au fost renovate pe vremea lui si cumparate de primarie sub Inimaroiu: "Pana acum au stat degeaba, nu au fost in stare sa faca nimic cu ele". Solutia lui Mihalache pentru aceasta zona este fie sa ii convinga pe oamenii care nu isi pot gestiona proprietatile sa le vanda altora, fie sa le cumpere primaria. "Zona ar putea sa devina civilizata, nu ca in Evul Mediu cum e acum. Va fi un regim clar: ori ii amendam zilnic, pana cand se satura, ori incercam sa le cumparam de la ei". Astfel, oamenii din Cretesti ar fi mai atenti unde arunca gunoiul si unde isi fac nevoile.
Ioan Gaf-Deac, candidat PNG-CD
"Vara este un focar de infectie acolo, o bomba ecologica. Dar asta nu se intampla de ieri-de azi, ci de mult", stie Gaf-Deac despre ghetoul Cretestilor. Daca iese primar, omul lui Becali vrea sa puna canalizare, amenzi foarte mari pentru cei care arunca gunoaie si sa intre cu o curatenie generala in aceasta zona "care e infecta". Gaf-Deac spune ca cele doua blocuri renovate din ghetou au fost facute de fostul primar PSD Mihalache, dar Inimaroiu "nu a binevoit nici macar sa le faca receptia, sa le dea in folosinta". Muntii de dejectii care rod blocurile din interior Gaf-Deac ii pune si pe seama locatarilor: "Oamenii si-au facut improvizatii si ce i-a taiat capul. Trebuie facuta o reabilitare a blocurilor, dar nu poti sa-i scoti pe oameni din case. Poti, insa, sa refaci macar racordurile de la reteaua de canalizare la blocuri".