-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodGastile din spitale gonesc medicii peste hotare

Gastile din spitale gonesc medicii peste hotare

» In ultimii ani, mii de medici au parasit tara din cauza salariilor mizere, a dotarilor proaste din spitale si a lipsei de transparenta din sistemul sanitar.

» Sperantele autoritatilor intr-o repatriere a medicilor sunt desarte, multi dintre cei plecati intemeindu-si familii in tarile unde si-au gasit un nou loc de munca.

» Unii au dobandit o pozitie respectabila intr-o societate de care sunt legati si printr-o serie de "constrangeri" financiare, cum ar fi rate la apartamente sau autoturisme.

 

Colegiul medicilor sustine ca peste 4.000 de doctori si aproape 4.500 de asistente lucreaza in Europa. Dar e foarte probabil ca numarul acestora sa fie mult mai mare. Cele mai cautate destinatii sunt Germania, Franta, Marea Britanie, unde salariile pentru un medic debutant incep de la 2.000-2.500 de euro, de zece ori mai mult decat venitul unui doctor aflat intr-o pozitie similara in Romania. Amploarea fenomenului este confirmata si de faptul ca in primele luni ale anului aproximativ 2.000 de medici au depus cereri la Ministerul Sanatatii pentru a profesa peste hotare.
In urma migratiei, spitalele raman goale, in timp ce calitatea actului medical are de suferit. Iar viitorul nu suna deloc bine. Potrivit unor studii recente, unul din doi medici si asistenti doresc sa munceasca in strainatate, cauzele fiind reprezentate de salariile foarte mici, de modul defectuos in care sunt conduse spitalele si de inechitatea actului medical. In plus, multi dintre cei plecati au ajuns la o situatie materiala si familiala stabila, care face ireversibila plecarea din tara.

Gastile din spitale care te pun pe fuga
Cassian Sitaru are 36 de ani si o experienta de sapte ani in sistemul medical german. Nascut langa Arad, a obtinut licenta in medicina si psihologie la Cluj. Dupa doi ani de munca in spitalele romanesti, a plecat la Universitatea din Wurzburg, unde a obtinut titlul de doctor. La Clinica de dermatologie si venerologie din Lubeck si-a format propriul grup de cercetare, iar de anul trecut are posibilitatea de a conduce doctorate. De curand s-a mutat la Freiburg, unde 70% in din timpul sau se ocupa cu cercetarea, restul fiind alocat consultatiilor medicale.
"Sistemul romanesc este corupt, atat in ceea ce priveste invatamantul medical, cat si practica din spitale. Ambele sunt structuri inchise, lipsite de transparenta. Concursurile pentru ocuparea unei pozitii noi nu sunt anuntate public. De obicei, se prezinta un singur candidat, care este agreat de anumite gasti. Pentru a obtine un post intr-un spital universitar romanesc trebuie sa ai relatii sau sa fii inrudit cu cine trebuie ori sa platesti. Daca urmaresti traictoria unui doctor, vei vedea – cu mici exceptii – ca el isi petrece intreaga cariera la spitalul care apartine de universitatea absolvita. In Occident, daca nu ai iesit din facultatea in care te-ai format, nu ai sanse sa avansezi in cariera", sustine Cassian.
In Germania pentru a evolua profesional ai nevoie de recomandari venite din partea unor cadre medicale "cu greutate". Nici unul insa nu si-ar risca reputatia promovand tineri pe alte criterii decat cele profesionale.

Doctorii, o categorie de elita
Cassian si-a cunoscut sotia in timpul facultatii, iar in anul V au decis sa se casatoreasca. El a plecat primul in Germania, iar Gabriela l-a urmat la scurt timp: "Am lucrat de doua ori mai mult decat un doctor german. A trebuit sa invat foarte bine limba, sa stabilesc anumite contacte in lumea medicala pe care colegii germani le aveau deja. Incercam sa impresionez cu pregatirea mea pentru a fi pastrat si pentru a obtine un post in spital. Nu am perceput toate acestea ca pe niste greutati, pentru ca eu de asta am venit aici – sa fac cercetare la nivel inalt".
Programul de lucru al medicului incepe la ora 8 dimineata si se poate incheia si la miezul noptii. Sotia, si ea cadrul medical, termina programul la ora 17 pentru a avea grija de cei doi copii.
Munca este rasplatita pe masura de societatea germana: "Orice medic isi permite o casa, o vacanta oriunde pe glob si o masina, care, in timp, poate deveni si Mercedes", spune tanarul. Un medic rezident are un salariu de peste 2.000 de euro, in timp ce venitul mediu al unui doctor este de 3.500-4.000 de euro pe luna.
Daca sunt multi medici romani in Germania? Cassian spune ca are contacte cu trei dermatologi si cu alti 20 de medici de diverse specializari care profeseaza in Germania. Probabil ca este vorba de cateva sute, dar amploarea "fenomenului migrationist" face imposibila avansarea unei cifre exacte.

» DOTARILE PROASTE DIN SPITALE
Alexa a plecat anul trecut in Norvegia pentru a-si urma sotul, originar din aceasta tara. Dar doctorita, in varsta de 34 de ani, care a devenit de curand mamica, se gandea de multa vreme sa plece in Occident. La Institutul de Medicina Legala lucrase cu o echipa de profesionisti, iar salariile erau decente. Insa… "Dotarile insuficiente au limitat uneori capacitatea expertilor de a se pronunta foarte hotarat in unele cazuri, termeni ca «posibil» sau «probabil» regasindu-se adesea – pentru a respecta propriile limite si a nu face speculatii periculoase – in concluziile diverselor tipuri de expertize. Era atat de trist sa vezi cum o expertiza la care ai muncit si pentru care ai studiat nu serveste, de multe ori, la nimic mai departe in Justitie. Nu cred ca e cazul sa va povestesc eu despre Justitia din tara".

Tanara lucreaza ca medic la o societate privata care asigura unor companii servicii in domeniul sanatatii, mediului si al sigurantei la locul de munca. "Nu sunt inca specialist in vreun domeniu medical, deoarece autoritatile norvegiene recunosc doar diploma de medic, nu si specializarea. Singura cerinta, dincolo de documentatia aferenta pregatirii din Romania, a fost cunoasterea limbii". Nu a simtit niciodata ca este tratata ca o persoana venita din estul Europei pentru ca astfel de prejudecati nu isi au locul intr-un sistem sanitar de care pacientii sunt multumiti.

 

"La Bucuresti, accesul intr-un procent extrem de mic la tratamentele compensate si gratuite absolut necesare, limitarea numarului de medicamente ce pot fi prescrise pe asemenea retete, absenta unor medicamente vitale de pe liste iti dau adesea, tie ca medic, sentimentul inutilitatii", spune doctorul. Aceste aspecte au amplificat dezamagirile legate de evolutia societatii romanesti ale unui adolescent crescut cu "Europa libera". Alexa spune ca o revenire in tara nu este posibila. Cel putin nu
in viitorul apropiat.

 

"Parca nu mai sunt acasa nici in Germania, nici in Romania"

 

O discutie cu medicul stomatolog Carmen Budau, care lucreaza in Germania, este dificila in acesta perioada. A devenit de curand mamica, iar prioritatile s-au schimbat.

"In 2005 m-am privatizat. Lucrez alaturi de alti doi medici si un asistent intr-un cabinet evaluat la un milion de euro. Eu nu sunt partener cu drepturi egale. Nu mi-am dorit sa ma integrez atat de mult in societatea germana incat sa fac un credit de 330 de mii de euro la banca. Nu platesc chirie fixa, ci un procent din incasari. Daca am o perioada in care nu lucrez sau in care sunt nevoita sa raman cu micuta, nu platesc nimic", explica amuzata tanara.

Lucrurile nu au stat mereu atat de bine. Dupa ce a absolvit la Oradea si a primit o diploma care poarta antetul Universitatii de Medicina si Farmacie din Capitala, timp de doi ani a facut practica in clinicile din tara. In 2000, cand a plecat in Occident, statul german nu a asteptat-o cu un covor rosu. "O vreme am muncit ca si chelnerita. A fost o experienta pe care nu o regret. A trebuit sa imi platesc singura cursurile de limba germana. Ulterior, am fost nevoita sa sustin un examen pentru echivalarea diplomei obtinute in Romania. Am inteles ca acum este suficient sa prezinti dovada ca ai muncit trei ani consecutiv".

Salariu de la 2.000 de euro in sus
Un tanar medic stomatolog proaspat iesit de pe bancile facultatii castiga 2.200 de euro, dar salariul poate creste cu cateva sute de euro dupa numai jumatate de an daca sefii sunt multumiti. "De multe ori ma bate gandul sa lucrez cateva luni pe an in tara. Eu am o situatie foarte buna in Germania. Dar niciodata nu as fi crezut ca sentimentul de dezradacinare, de care doar citisem in carti, exista cu adevarat. Cand sunt in Germania mi se face dor de casa, de oamenii din tara. Cand ma aflu in concediu in Romania, dupa numai cateva zile nu imi mai gasesc locul. Parca nu
mai sunt acasa nici acolo, nici aici".

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă