2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodGALERIE FOTO. Târgu Mureş, oraşul care a ştiut să treacă peste toate...

GALERIE FOTO. Târgu Mureş, oraşul care a ştiut să treacă peste toate problemele etnice

În 1616 Tamás Borsos, primarul orașului, primise de la Gabriel Bethlen, principele Ardealului, rangul de oraș liber regesc (în maghiară szabad királyi város) și totodată atunci sa fixat și numele unguresc de MarosvásárhelyÎn 1786 s-a înființat prima tipografie din Târgu Mureș care la sfârșitul secolului a trecut în proprietatea lui István Mátyus. 

VEZI ŞI  GALERIE FOTO. Cetatea Devei, oraşul dintre dealuri

În 1848 orașul a susținut revoluționarii maghiari, iar în noiembrie trupele habsburgice au ocupat Târgu Mureșul apărat de ostașii secui. Numai cu mare efort generalul Tolnay a reuşit să recucerească orașul. La scurt timp a fost ridicat Monumentul Secuilor Martiri care a rămas în acel loc până astăzi, iar în fiecare an aici se țin manifestările prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Anul 1848 găsește orașul Târgu Mureș cuprins de febra manifestărilor revoluționare românești. Avram Iancu și Alexandru Papiu Ilarian formulează ideile Adunării de la Blaj. Alexandru Papiu Ilarian a scris o petiție în care cerea: "să fie înscăunată dreptatea și egalitatea, să fie asigurată existența națională și folosirea dulcii limbi materne pentru toate națiunile ce locuiesc în Ardeal și Ungaria, să se desființeze robotele fără nici o despăgubire”.

VEZI ŞI  GALERIE FOTO. Borsec, oraşul apelor minerale

În urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940 o mare parte a Transilvaniei revine Ungariei. După cel de Al Dolea Război Mondial partidele comuniste din estul Europei acaparează puterea şi atunci a început şi reorganizarea administrativă, culturală și socială a orașului. În 1948, după reforma învățământului, a fost înființat Institutul Medico-Farmaceutic, un institut de sine stătător cu limba de predare maghiară, precizează Wikipepia.

VEZI ŞI  GALERIE FOTO. Clujul la începutul secolului trecut

În 8 septembrie 1950 a avut loc prima reorganizare administrativă postbelică a României după modelul sovietic. Doi ani mai târziu s-a înființat Regiunea Autonomă Maghiară. Capitala regiunii cu o populație preponderantă maghiară a fost în Târgu Mureș. Unitatea administrativă a fost desființată prin noua organizare teritorială adoptată în 16 februarie 1968 când s-a renunțat la organizarea administrativă de tip sovietic și s-a revenit la județ ca unitate administrativă, sistem care este folosit și în prezent. 

VEZI ŞI  GALERIE FOTO. Predealul de demult

La mitingul desfășurat în 21 decembrie 1989, în piața centrală a orașului au participat câteva mii de persoane. A fost organizată o tribună populară, la care diferiți revoluționari și-au exprimat nemulțumirile față de regimul comunist. În timpul evenimentelor au existat conflicte între armată și revoluționari, urmate de schimburi de focuri, mai mulți oameni fiind răniți, iar unii decedați. În martie 1990, pe fondul tensiunilor interetnice, a avut loc în Târgu Mureș unul dintre cele mai violente conflicte sociale de după 1990, din România.

Cele mai citite

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă