La numai o luna de la intrarea in Uniunea Europeana descoperim cu stupoare ca frontiera cu Ungaria constituie pentru romani un adevarat test de rabdare, cu filtre si controale mai drastice ca inainte, totul la cheremul politistilor de frontiera si al vamesilor maghiari. Putem chiar afirma ca romanii sunt intorsi din drum pentru aproape orice, de la detinerea unei cratite cu mancare pana la un parbriz zgariat. Zvonurile ca ungurii ar interzice trecerea granitei cu mancare romaneasca au devenit tot mai prezente in presa din Romania, dar au fost infirmate in conferinte de presa de partea maghiara. Ne-am deplasat la frontiera de vest pentru a vedea cum stau cu adevarat lucrurile. Am pus in portbagaj cativa carnati si o slanina de porc si dotati cu o camera ascunsa am incercat sa trecem in Ungaria prin puncte diferite de frontiera.
Pentru a documenta acest material ne-am pregatit corespunzator, cu un dispozitiv de filmare si cateva alimente cumparate dintr-o macelarie autorizata din Timisoara. Precizam ca produsele din carne erau proaspete, avizate veterinar si cu termenul de garantie valabil. Astfel, pentru ca toate sursele noastre reclamau un aspect cel putin ciudat, respectiv interdictia de a patrunde in Ungaria cu produse traditionale romanesti din carne, am pus marfa in portbagaj si, deghizati in turisti, ne-am avantat in aventura trecerii granitei.
Contrar reglementarilor UE, ungurii au reinventat vamesii la frontiera
Miercuri, 24 ianuarie. Ne indreptam catre punctul de trecere Nadlac. Echipa comuna de control formata din politisti de frontiera romani si unguri ne intampina in partea maghiara. Dupa verificarea de rutina a datelor de identitate, suntem redirectionati catre vamesi pentru un control amanuntit al masinii. Desi la granitele nici unui stat din interiorul spatiului UE nu trebuie sa mai existe autoritate vamala cu drepturi de control asupra turistilor, ungurii s-au gandit ca pentru romani este prea mare lucru sa poata trece doar cu buletinul si cu drepturi depline de cetateni europeni, motiv pentru care au reintrodus controlul la vama, rebotezat acum “Control financiar”. Acestia ne conduc in parcare si iau masina la control amanuntit. Scot tot din portbagaj, rascolesc gentile cu haine, controleaza atent roata de rezerva (de parca am fi putut ascunde tigari in anvelopa), bat cu pumnul in tabla masinii, scotocesc prin torpedou, verifica portierele. Nu-i deranjeaza alimentele, aflate la vedere. In paralel, un alt vames scotoceste masina altui roman. Intram, in sfarsit, in Ungaria, la Mako cotim spre Gyor si reintram in Romania, pe la Varsand.
“Slanina nu trece” de la Turnu
Decidem sa repetam figura pe la punctul de trecere Turnu. Intram in vama si gasim acelasi tip de echipa comuna de control, dar de data asta politistii de frontiera maghiari sunt stapani pe mosie! Dupa controlul cartilor de identitate, maghiarii desfac portbagajul si la vederea alimentelor sar ca arsi: ”Asta nu se poate! Nu e voie! Trebuie sa mergeti inapoi, ca nu e voie cu mancare!”. Este cel putin ciudat ca la Nadlac nu au fost probleme cu alimentele, dar aici se vede treaba ca se aplica alta lege. Politistul ungur ne explica mai binevoitor ca daca ne lasa el sa trecem, vom fi intorsi de catre vamesi. “Chiar daca la mine trecem, nu lasa vames, nu lasa cu mancare!”. Aflam ca intr-o ora se schimba tura si ne hotaram sa ne incercam atunci norocul.
Alta tura, alta lege
Miercuri 24 ianuarie, punctul de terecere Turnu, ora 18.30, tura a 2-a. Slanina si carnatii la portbagaj, noi turisti. Intram la punctul de control si o alta echipa ne intampina. Politistii ne paseaza colegilor unguri, care ne iau in primire. Acestia verifica din nou actele si incep sa se invarta in jurul masinii pentru… inspectie tehnica. “Cauciuc este bun, lumini este bun, dar parbriz nu bun!” si ne arata o fisura de cinci centimetri pe parbriz, undeva in stanga jos. Incercam sa le explicam ca s-a spart in drumul catre frontiera, ca este un incident minor care nu a implicat vreun accident si ca putem circula fara probleme pana in Germania, destinatia noastra fictiva, pentru ca fisura din geam nu pune probleme de vizibilitate. Ungurul o tine pe a lui: ”Nu merge, masina cu probleme, nu merge! Inapoi!”. Ochiul ager al politistilor unguri nu se lasa pacalit de explicatiile noastre, iar actele ne sunt inmanate numai dupa ce suntem redirectionati pe banda de iesire din Ungaria. Politaiul maghiar ne da practic afara din vama ungara si nu ne inapoiaza actele decat pe sensul de intoarcere. Intre timp, un sir de autocare romanesti este controlat la sange si toti turistii romani sunt pusi sa-si dea bagajele jos. Hotaram sa revenim a doua zi.
Interzicerea slaninei si carnatilor, litera de lege
Joi, 25 ianuarie, dimineata. Cu o alta masina decat cea de ieri, deci fara problemele tehnice invocate de unguri, reintram la PTF Turnu. Ei cu alta echipa de control, noi cu alta masina, dar cu aceeasi slanina. Repetam scenariul, devenit rutina. Cartile de indentitate la control, actele masinii si… hopa la portbagaj. Aici politistul devine dintr-o data nervos la vederea slaninei si carnatilor. ”Asta nu se poate. Inapoi! Nu e voie cu mancare.” De data asta ungurul ne arata doua hartii lipite pe geamul ghiseului de control, una scrisa in maghiara si alta in romana. Citim ca pe teritoriul Ungariei nu este voie sa se patrunda cu alimente de origine animala, porci vii (cuvantul “vii” este taiat cu pixul) si orice fel de mancare cu carne. Incep explicatiile noastre: ”Dar sunt doar cativa carnati si o bucata de slanina pentru un prieten din Germania, trimise de familie. De ce nu putem sa trecem? Ca doar le-am cumparat de la alimentara, cu bon si termen de garantie.” “Asta nu se poate. Nu merge! E mult, nu se poate. Trebuie sunat sef ungur de aici din vama si dat la voi o hartie ca se poate trece, altfel nu! Nu se poate!”, se rasteste la noi ungurul. “Renuntam la o parte din alimente. Oprim ceva din ele, cat ne dati voie. Cat de putin!”, fortam nota. Ungurul se enerveaza: ”Putin, putin, asta nu putin, putin adica atat!” si ne arata din degete zece centimetri.
Pasibili de amenda
Politistul maghiar suna la seful de tura si dupa cateva minute de conversatie ne arata unde sa mergem sa obtinem “hartia”. Vorbeste in ungureste cu politistul roman, care ne traduce: ”Chiar daca ati trece, pe drum in Ungaria sunt controale la masinile romanesti cu echipe care va pot opri si chiar amenda pentru ca aveti astfel de produse. Mai bine va intoarceti si le aruncati sau le lasati unde vreti voi in Romania si dupa aia puteti continua drumul. Ca sa obtineti hartia trebuie sa vina un doctor veterinar sa ia mostre pentru analize si abia dupa confirmarea rezultatelor, puteti trece cu produsele”.
Incredibil! Deci pentru o bucata de slanina si cinci carnati este nevoie acum de analize de laborator. O alta noutate! Ni se dau din nou actele pe sensul de intrare in Romania si ne indreptam catre ghiseul unde ni s-a indicat cu degetul ca ar fi seful de tura. Aici gasim acelasi individ recalcitrant care ne-a intors din drum cu o seara inainte pentru fisura din parbriz, dar, din fericire, nu ne recunoaste. La fel de hotarat, ne face rapid semn sa iesim din granita si nu vrea sa auda de povestea cu hartia sau cu veterinarul. “Nu se poate! Nu merge nicaieri cu asta! Mergeti la Romania, aruncati si veniti inapoi. Nu treceti, nu treceti! Nu intelegi? Nu merge!”, aproape ca zbiara politistul maghiar. Pentru noi e clar. Toate zvonurile cu interzicerea trecerii frontierei in Ungaria cu produse alimentare se confirma. Parasim vama.
Concluzii
Trecerea frontierei cu Ungaria ramane dificila pentru romani. Masurile sunt contradictorii. La Nadlac am trecut fara sa se ia cineva de parbrizul fisurat sau de alimente; in schimb, am fost controlati la sange prin bagaje si lucruri intime, de parca puteam ascunde cantitati impresionante de tigari in trusa de barbierit. La Turnu, am fost intorsi pentru slanina, a doua oara pentru parbrizul fisurat, iar a treia oara tot pentru slanina. Ni s-a spus la inceput ca nu avem voie deloc, apoi ca doar cu “putin”, apoi ca doar cu avizul unui sef, apoi doar cu avizul sanitar si, in final, ca nu avem voie sub nici o forma cu carnatii si slanina. Totul a fost filmat, deci avem si dovezi clare pentru atitudinea de-a dreptul abuziva a vamesilor maghiari.
Oficial, nici un fel de interdictii
In urma cu doua saptamani, intr-o conferinta de presa organizata de partea maghiara, autoritatile au respins acuzatiile ca politistii unguri controleaza si intorc inapoi romanii ce intentioneaza sa treaca granita cu alimente. Sustin ca aceste controale se fac numai pentru combaterea traficului cu alcool si tigari si ca nu au treaba cu mancarea. Autoritatile maghiare s-au declarat surprinse ca exista astfel de practici si sustin ca au aflat despre ele numai din presa din Romania, neexistand un astfel de ordin sau reglementare legala in Ungaria.
“Romania libera” asteapta pe adresa redactiei relatari ale romanilor care au intampinat acest gen de dificultati sau alte probleme la granita cu Ungaria, pentru a le transmite, mai departe, autoritatilor in masura sa le gaseasca o rezolvare.