8.5 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodFOTO. 58 de ani de la executarea lui Imre Nagy, liderul primei...

FOTO. 58 de ani de la executarea lui Imre Nagy, liderul primei REVOLUŢII ANTICOMUNISTE din estul Europei

În noaptea de 16 – 17 iunie 1958 a fost condamnat la moarte şi executat Imre Nagy, fost şef al guvernului de la Budapesta, eroul primei revoluţii anticomuniste din estul Europei.

Cu doi ani înainte, în 1956, revoluţia din Ungaria fusese înăbuşită de tancurile sovietice.

Imre Nagy, născut în anul 1896, a fost membru al Partidului Socialist Ungar.

A fost de câteva ori ministru al Agriculturii, în 1952 a devenit vice – prim – ministru, iar în perioada anilor 1953 – 1955 a condus guvernul de la Budapesta.

Era perioada de după moartea lui Stalin, când ţările est-europene începeau să viseze la o eliberare de sub dominaţia sovietică. Era, însă, mult prea devreme.

În anul 1955, Imre Nagy, considerat un comunist prea moderat, a fost exclus din partid. Revine însă pe scena politică în 1956, iar la 23 octombrie 1956, după un discurs în Parlamentul de la Budapesta, devine din nou şef al Guvernului.

La 28 octombrie, Imre Nagy anunţă renunţarea la sistemul partidului unic , iar în noiembrie 1956 proclamă ieşirea Ungariei din Tratatul de la Varşovia şi neutralitatea ţării.

În dimineața de 4 noiembrie 1956, Imre Nagy ţine un discurs dramatic la radio, anunţând intrarea trupelor sovietice în Ungaria.

Evenimentele se precipită. Imre Nagy cere azil politic la ambasada Iugoslaviei, dar înainte să ajungă acolo, la data de 21 noiembrie 1956, este răpit de pe stradă.

Sovieticii îl deportează pe Imre Nagy în România, la Snagov.

Nici în această situaţie, Imre Nagy nu acceptă să demisioneze din funcţia de prim-ministru al Ungariei, deşi la Budapesta se instalase deja un alt guvern, susţinut de URSS.

Imre Nagy este readus în Ungaria, ca prizonier, în anul 1957 şi i se înscenează un proces. În noaptea de 16 – 17 iunie 1958 este condamnat la moarte şi, imediat după aceea, este executat prin spânzurare, împreună cu doi dintre colaboratorii lui: Paul Maleter şi Miklos Gimes.

După 31 de ani, la data de 16 iunie 1989, Imre Nagy a fost reabilitat şi reînhumat la Budapesta. La acel moment, Ungaria era, încă, ţară comunistă. La manifestarea organizată pe atunci la Budapesta au luat parte cetăţeni ai Ungariei, cetăţeni occidentali de origine maghiară, dar şi reprezentanţi ai emigraţiei române din Occident.

Manifestaţia de la Budapesta, prilejuită de reînhumarea lui Imre Nagy, a fost un semnal de alarmă şi pentru celelalte regimuri din Europa de Est, inclusiv pentru cel al lui Nicolae Ceauşescu. Se apropia sfârşitul comunismului.

Citeşte şi: FOTO. Ultima zi din viata mareșalului Antonescu. Ce s-a întâmplat la Jilava pe 1 iunie 1946

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Michael Bloomberg anunță că va compensa financiar retragerea SUA din Acordul de la Paris

În urma unui anunț al președintelui american Donald Trump privind retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, Michael Bloomberg, miliardar, filantrop și fost...

Ministerul Finanțelor împrumută 1,3 miliarde de lei prin obligațiuni scadente în 2026

Ministerul Finanțelor a atras joi, 1,3 miliarde de lei printr-o licitație de obligațiuni de stat, scadente în ianuarie 2026. Dobânda stabilită pentru această emisiune a...

Victor Negrescu vrea prelungirea termenelor de implementare ale proiectelor din PNRR

Vicepreședintele Parlamentului European Victor Negrescu a propus ca termenul de implementare al proiectelor din Programul de Redresare și Reziliență (PNRR) cu un anumit grad...
Ultima oră
Pe aceeași temă