Update: Gardianul nazist John Demjanjuk a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru complicitate la omorârea a 28.060 evrei, în lagărul de la Sobibor, de un tribunal din Munchen, anunţă CBC News.
Totuşi, tribunalul din Munchen a decis punerea sa în libertate în aceeaşi zi, după mai mult de doi ani petrecuţi în detenţie înainte şi în timpul procesului, potrivit Agerpres.
Instanţa a apreciat că Demjanjuk, din cauza vârstei sale şi a statului său de apatrid, care îl împiedică să părăsească teritoriul german, nu prezintă niciun pericol şi nu mai există riscul de a încerca să se sustragă justiţiei.
Demjanjuk nu a fost acuzat de o crimă specifică, iar procurorii au plecat de la premisa că, dacă a fost gardian al lagărului, trebuie să fi participat la crime.
El nu a arătat nici un fel de emoţie când s-a citit verdictul, relatează CBC News.
Demjanjuk neagă că a lucrat vreodată pe postul de gardian nazist. El a spus că a fost soldat al armatei sovietice şi, în timpul războiului, a fost prizonier al naziştilor.
Avocaţii lui spun că vor face recurs.
Procesul unui fost soldat nazist, acuzat de complicitate la omorârea a aproximativ 30.000 evrei, în lagărul de la Sobibor, Polonia, se încheie în această săptămână. Procurorul Ulrich Maass, în vârstă de 64 de ani, povesteşte, într-un interviu pentru ziarul german „Der Spiegel”, despre acest proces, dar şi despre hibele justiţiei germane, care nu a reuşit să pedepsească naziştii pentru faptele lor.
Fostul soldat John Demjanjuk, în vârstă de 91 de ani, îşi aşteaptă sentinţa în Munchen. Acesta este unul din ultimele procese ale naziştilor, pentru că cei mai mulţi au murit deja, fără să fie judecaţi sau trecând prin închisori pentru puţină vreme, notează „Der Spigel”.
„Toţi gardienii au fost implicaţi în exterminarea evreilor. Au luat deportaţii din trenuri şi i-au condus spre camerele de gazare”, explică Maass factorul care a contat în demararea procesului împotriva fostului soldat nazist.
Demjanjuk era un fost soldat sovietic, recrutat de germani după ce a fost capturat, iar acest lucru va conta în stabilirea pedepsei, explică procurorul german. Totuşi, el atrage atenţia că „istoricii nu au găsit vreo dovadă cum că vreun soldat a fost obligat să participe la împuşcarea în masă a oamenilor”.
Când au început procesele naziştilor, curţile îi judecau numai pe conducători. În prezent, există informaţii mult mai detaliate despre ce a însemnat şi a presupus exterminarea evreilor, precum arhivele din Europa de Est, spune Maass. În 1995, într-un proces, Curtea Federală de Justiţie a decis că standardele mai stricte aplicate de tribunalele Germaniei de Vest ar fi trebuit aplicate şi în cazul judecării naziştilor.
„În realitate, mulţi dintre conducătorii nazişti au ieşit din închisori după numai câţiva ani, iar curţile de judecată germane nu s-au putut atinge de ei. În plus, ei au găsit doctori care să le elibereze certificate medicale care să arate că au probleme mari cu inima, ciroză hepatică sau silicoză”, explică Maass.
Acum, au rămas numai „peştii cei mici”. „Simţi o greaţă, cum e atunci când găinarii sunt arestaţi, iar marii excroci se plimbă liberi. Totuşi, nici găinarilor nu poţi să le dai drumul”, mai spune procurorul, pentru ziarul german.
Maass arată că ar fi fost corect ca statul german să desemneze mult mai mulţi oameni să investigheze crimele naziste. Totuşi, în urmă cu decenii, s-a crezut că problema se va rezolva de la sine, din motive biologice: criminalii vor muri. „Totuşi, la 66 de ani de la încheierea războiului, avem 12 cazuri active numai în Dortmund”.
Problema cu procesele de acum este că acuzaţii sunt în vârstă şi uneori incapabili să mai treacă printr-o judecată. Aşa a fost şi cazul unui fost gardian de la tabăra de muncă forţată Belzec, a mai arătat procurorul.
„N-am văzut niciodată remuşcări la vreunul dintre cei pe care i-am adus în boxa acuzaţilor. Scuza obişnuită e că au acţionat potrivit legii. Erau sadici, dar nu ei erau norma, ci cei care erau complici. Erau oameni dispuşi să facă orice”, povesteşte Maass.
După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, aliaţii au început procesele de la Nuremberg (1945-1949), pentru judecarea naziştilor.
Cel mai cunoscut dintre acestea a fost procesul principalilor criminali de război, în care 24 din cei mai importanţi lideri ai Germaniei naziste au fost judecaţi. Dintre ei, opt au ispăşit câţiva ani de închisoare, apoi au fost eliberaţi pe caz de boală, sau au fost achitaţi.