-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodCutia cu comori a matematicianului Smarandache (ARTICOL INTEGRAL)

Cutia cu comori a matematicianului Smarandache (ARTICOL INTEGRAL)

Un professor român care trăieşte în SUA a primit recent premiul statului New Mexico la categoria „Ştiinţă şi Matematică“, pentru cartea „Algebraic Structures Using Natural Class of Interval“. În cartea sa, scrisă împreună cu o profesoară de la Institutul Indian de Tehnologie, profesorul a introdus o nouă clasă de intervale şi a definit structuri algebrice diferite. Lucrările din concurs au fost recenzate de cel puţin trei critici, iar acolo unde s-a înregistrat egalitate de puncte, numărul criticilor a fost mărit la 9 persoane. Din 2007 şi până acum, peste 4.000 de autori s-au înscris la acest concurs organizat de compania de presă New Mexico Book Co-op.

L-a contrazis pe Einstein

Nu este prima descoperire pe care profesorul român o face în domeniul matematicii şi fizicii. În urmă cu câţiva ani cercetătorul a contrazis „Teoria Specială a Relativităţii” a lui Einstein şi a dedus că anumite particule din univers circulă cu viteze mai mari decât viteza luminii. Lucrarea s-a numit „Nu există nici o barieră de viteză în Univers”.


Citeşte şi Românul care l-a contrazis pe Einstein e din nou premiat

În anii ’90, a lucrat ca şofer în Turcia

Deşi este un cercetător apreciat la nivel internaţional, în România este mai puţin cunoscut. A plecat din ţară în 1988 şi a trăit în Turcia până în 1990, ca refugiat, până a reuşit să obţină viză pentru Statele Unite. „Este un matematician foarte talentat. A fost nevoit să fugă din România pentru că a îndrăznit să trimită un articol ştiinţific la Societatea Americană de Matematică, în timpul comunismului. Pentru asta, l-au dat afară de la Liceul pedagogic din Craiova unde preda şi l-au trimis la o şcoală de ţară”, povesteşte profesorul Mircea Şelariu, de la Universitatea Politehnică din Timişoara. În Turcia, Smarandache a lucrat la şlefuit marmura, la încărcat roabe şi apoi ca şofer, dar a continuat să ţină legătura cu Institutul Cultural Francez, insti-tu-ţie care îi facilita accesul la cărţi şi întâlniri cu personalităţi. Înainte de a părăsi România, şi-a ascuns câteva dintre lucrări într-o cutie de metal, pe care a îngropat-o în via părinţilor săi, lângă un piersic. S-a întors în ţară la patru ani după Revoluţie şi a recuperat aceste lucrări.  Altele, scrise în limba franceză, s-au pierdut, fiind confiscate de Securitate.

Profesor de matematică la Universitatea New Mexico

Astăzi, la 56 de ani, trăieşte în SUA şi este profesor de matematică la Universitatea New Mexico, unde predă ce îi place: matematica. De menţionat şi faptul că a participat la mai multe experimente realizate de laboratorul CERN din Geneva. Este autorul a peste 200 de lucrări ştiinţifice şi a publicat în numeroase domenii: matematică (teoria numerelor, statistică, geometrie), computere (inteligenţa artificială), fizică (fizica particulelor şi fizică cuantică), filosofie, literatură. Scrie în română, franceză, engleză şi publică în Franţa, Canada, SUA.

În CV-ul său postat pe internet scrie că îl obseda poezia încă din liceu, că iubeşte adevărul şi frumosul universal, că îi plac Kant, muzica clasică, Urmuz, Tzara, Ionesco, Kafka, Joyce şi „Universitatea Craiova”.

Pe contul său de Facebook, la categoria citate favorite apare dictonul: „Totul e posibil sau imposibil, de asemenea”. Până acum, profesorul ne-a demonstrat că „totul e posibil”. 

 

Modele matematice care ajută în inginerie

Lucrarea pentru care a fost premiat profesorul român Florentin Smarandache reprezintă o serie de modele matematice speciale cu aplicaţii inginereşti. Sunt modele cu un grad mare de generalitate, dar care pot fi aplicate în proiectarea inginerească, spre exemplu cea de avioane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă