6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodFOTO. REPORTAJ RL: Cum se simte Mamaia în epoca “post- Mazăre”

FOTO. REPORTAJ RL: Cum se simte Mamaia în epoca “post- Mazăre”

Staţiunea-locomotivă a litoralului românesc, Mamaia, pare să înregistreze un recul în acest sezon, atât din punct de vedere al numărului de turişti, cât şi al evenimentelor organizate. Mulţi consideră că lipsa lui Mazăre are efecte negative, alţii dimpotrivă cred că lucrurile intră în normal.

Nu puţini erau cei care spuneau despre Radu Mazăre că este primarul Mamaiei, nu al Constanței. Edilul își petrecea zilele în vila de lux din stațiune și nopțile în cluburile de noapte de fițe de aici. Costumat în personaje din cele mai ciudate, în fruntea unor care alegorice de un kitsch perfect, reușea să adune zeci de mii de oameni. Numai anul trecut, potrivit unui tour-operator specializat în vânzarea litoralului românesc, 54% din turiștii care au venit în stațiunile din Constanța au ales Mamaia.

Dintr-o stațiunea ponosită, acum 15 ani, a ajuns să fie descrisă de presa străină ca o Ibiza a estului și să fie promovată peste hotare ca un loc al distracției de noapte, al extravaganței al fetelor frumoase și… accesibile. De altfel, fostul primar din Constanța a fost sancționat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu avertisment, după ce a comparat femeile de pe litoral cu păsări și a îndemnat turiștii să facă ”bird watching” la Mamaia.

Laudele Elenei Udrea

În acest sezon, primul după ce Mazăre nu mai este primar, Mamaia pare a nu se mai număra printre priorităţile autorităţilor locale. Recent, Elena Udrea, unul dintre adversarii politici de fațadă ai fostului primar, spunea că lipsa edilului se simte. ”Din păcate, constat că staţiunea Mamaia nu mai arată ca anul trecut. Şi o spun eu, care nu am fost niciodată fan Radu Mazăre. Se vede că nu mai are primar. (…) Până şi M-ul de la Mamaia – acolo unde scrie la intrarea în staţiune «Mamaia» picase. Şi aşa a rămas, un fel de AM-AIA! Asta arată dezinteres pentru ceea ce se întâmplă pe litoral”, a afirmat marţi, în faţa sediului Poliţiei Judeţene Constanța, unde a mers să semneze conform obligaţiile controlului judiciar. Aceasta a mai spus că staţiunea Mamaia va arăta pe viitor tot mai rău, pentru că ”efectul Mazăre” însemna foarte mulţi turişti în Mamaia.

”Acum, că era sau nu pe gustul meu sau pe gustul dumneavoastră sau nu, nu mai contrează. Contează că Radu Mazăre era un primar care reuşea să atragă turiştii pe litoral. Vom vedea ce se va întâmpla în Mamaia vara aceasta şi vara viitoare. Temerea mea este că dacă lucrurile vor continua aşa, Mamaia va pierde statutul de primă staţiune din punct de vedere al numărului de turişti. (…) Sigur, modul în care domnul Mazăre a dezvoltat staţiunea nu era neapărat cel pe care l-aş fi folosit eu, dar Mazăre a demonstrat că a reuşit să atragă din ce în ce mai mulţi turişti pe litoral”, a mai spus Elena Udrea.

”Mazăre a făcut cel mai mare rău constănțenilor”

Evident, însă, nu toată lumea este de acord cu fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. ”Considerăm că gruparea Mazăre-Constantinescu este cea care a făcut cel mai mare rău constănţenilor şi a blocat dezvoltarea, atât a municipiului cât şi a judeţului. Dacă astăzi, municipiul (şi staţiunea Mamaia) cât şi judeţul arată deplorabil, este tot vina grupării Mazăre-Constantinescu”, a spus actualul vicepreședinte al PMP, Claudiu Palaz.

Deși despre Elena Udrea și Radu Mazăre se știe că erau dușmani politici, săptămânalul local Info Sud-Est a dezvăluit că palatul Reginei Maria din Mamaia și 1,5 hectare de teren aferent au fost vândute la prețuri derizorii, în 2003, când Mazăre era primar, grupării Cocoș-Bittner, pe vremea când Cocoș era căsătorit cu Udrea. ”E clar că între cei doi există cel putin o relație de simpatie”, spune Mihai Petre, președintele Asociației M10 Constanța, care a fost la un moment dat în același partid cu Udrea.

Parcagii vorbesc de un blestem

Am mers în stațiunea Mamaia pentru a vedea cum stau lucrurile. Şi aici părerile erau împărţite. Primul lucru pe care îl observi este că litera ”A” din cuvântul MAMAIA, amplasat la intrarea dinspre Constanța, lipsește. ”M”-ul menționat de Elena Udrea este la intrarea dinspre Năvodari. Al doilea lucru: deși este vârf de sezon, găsești destul de ușor un loc de parcare, chiar în centrul stațiunii. ”Anul trecut erau mai mulți turiști. Toate parcările erau pline, se bătea lumea pe un loc. Acum cam bate vântul. Azi mai e ceva lumea, până zilele trecute nu era mai nimeni. Lumea spune că ăsta este blestemul lui Mazăre”, a spus un parcagiu, pentru care mai mulți turiști înseamnă un ciubuc mai mare.  ” Radu Mazăre era o locomotivă a promovării Mamaiei. El este un brand în sine. Numele lui vindea bine, făcea știri bune. Acest lucru i-a ajutat pe investitorii din Mamaia și pe cei care organizau evenimente”, a spus Corina Martin, președintele Asociației Litoral Delta Dunării.

O stațiune normală

Zona Cazinoului, din centrul staţiunii, unde altădată dansatoarele braziliene dansau frenetic în fața mulțimii, este acum aproape goală. Scena părăsită amintește că aici aveau loc odată spectacole. Două fete se grăbeau să-și facă o fotografie, dar băncile erau goale. E adevărat, niciodată numărul de turiști din Mamaia, din timpul săptămânii, nu a fost același cu cel din weekend, dar stațiunea pare părăsită. ”Am fost șapte ani în Grecia și acum am venit în Mamaia. E trist. Totul e închis. Uitați-vă la scena asta”, spune un turist venit tocmai din Banat. Îl întreb dacă plecarea lui Mazăre are vreun efect și dacă ar fi vrut să vadă carele alegorice în acest an. ”Păi cred că da. Nu îmi plăcea mie tot ce făcea, dar avea efect, venea lumea”, îmi spune.”E puțin mai slab ca anul trecut, dar și vremea a fost de vină. De acum încolo sigur va fi mai bine”, spune, optimist, un ospătar. Un constănțean spune că până în nordul Mamaiei făcea cu taxiul o oră, de acasă. Acum ajunsese în 20 de minute. ”Stau la terasă și sunt două mese ocupate: a mea și a proprietarului. Nu e normal. Fântânile arteziene au ajuns gropi de gunoi. E iulie și încă nimeni nu a venit cu dezinsecția. Sunt lucruri de bun simț, care nu costă mult”, spune Zetu Harry, un blogger constănțean. Mă roagă să scriu și de țiganii care stau cu poneii la intrare în Mamaia.

Pe de altă parte, care a fost rolul lui lui Mazăre în administrarea stațiunii dacă stăm şi ne gândim că aproape zece statui de patrimoniu au dispărut din Mamaia. Una este admirată acum de câinii fără stăpân, în curtea hingherilor.

”Turistul român s-a deșteptat”

Nu toată lumea consideră însă că Mamaia arată mai rău fără Mazăre. ”Mamaia este o dugheană, o transpunerea în realitatea a conceptului că afară e vopsit gardul și înăuntru…. Nu mai o o stațiune, e un cartier al Constanței. A numărat Udrea turiștii? Cei mai mulți vin în august. Dacă vin sau nu, nu ține deloc de Radu Mazăre, ci de alte considerente: de criză, de lipsa de bani, poate și de situația din Grecia”, spune Mihai Petre, președintele M10 Constanța.

Andrei Popescu, președintele Asociației „Constanța Ia Atitudine”, unul dintre cei mai vocali oponenți ai lui Mazăre, spune că faptul că în stațiunea sunt mai puțini turiști nu are legătură cu primarul, ci cu vremea mai rea din ultimele săptămâni. ”Nimeni nu venea special pentru carele alegorice”, spune el.

”Da, parcă sunt mai puțini turiști, dar este mai bine așa. E bine că turistul român s-a deștepat și că nu mai dă banii pe betoane și țigănie. Caută spații verzi, plaje sălbatice, locuri de joacă pentru copiii”, a spus o Diana C, din Constanța. Pentru majoritatea dintre ei, Mamaia însemna locul unde primăria investea bani, în detrimentul orașului. Mamaia are asfalt fără gropi, de aproape un deceniu, în timp ce cartiere întregi ale Constanței sunt neasfaltate, iar cei care plătesc impozite și taxe ca într-un oraș european au condiții de cătun.

”Da, parcă sunt mai puțini turiști, dar este mai bine așa. E bine că turistul român s-a deșteptat și că nu mai dă banii pe betoane și țigănie. Caută spații verzi, plaje sălbatice, locuri de joacă pentru copiii”.

VIITOR. Există turism și după Mazăre

Primăria Constanța și Asociația Litoral au un program de evenimente și pentru acest an. Nu vor mai fi carele alegorice cu care defila Mazăre, pentru că primarul interimar Decebal Făgădău a anulat această obligativitate, cu ajutorul consilierilor locali, ci vor fi trei parade. Jumătate din cluburi nu mai vor să pună la dispoziție care alegorice. ”Vom avea parada Mamaia Style, cu mașini de epocă, motocicliști, artiști de la teatrele din Constanța. Vor fi și spectacole de teatru antic. Pegătim un calendar mai mare de evenimente”, a spus Corina Martin, președintele Asociației Litoral Delta Dunării. De asemenea, Primăria Constanța pregătește un program de evenimente. ”Vom avea de toate, evenimente de toate genurile, inclusiv teatru și balet, astfel încât toți cei care vin în Mamaia să găsească ceva după gusturile lor”, a conchis Corina Martin.

Dosarele lui Radu Mazăre

Radu Mazăre și-a dat demisia din funcția de primar pe când se afla în arest preventiv, unde a ajuns fiind acuzat că ar fi luat mită nouă milioane de euro de la două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unui mall în Constanţa. Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2006 – 2014, a încheiat peste 20 contracte între primărie şi societatea controlată de el şi Sorin Strutinsky, în valoare totală de câteva zeci de milioane de lei. Radu Mazăre a fost trimis în judecată și pentru vânzarea terenului aferent castelului Reginei Maria din Mamaia la preţuri subevaluate, procurorii stabilind un prejudiciu de peste patru milioane euro. Mazăre este cercetat și în dosarul retrocedării a circa un milion de metri pătrați de teren în Constanța, în perioada 2002 – 2005, prejudiciul estimat de DNA fiind de 114 milioane euro.

 

 

 

Cele mai citite

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...
Ultima oră
Pe aceeași temă