18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodCum să-i păcăleşti pe cei care vor să îţi fure banii pe...

Cum să-i păcăleşti pe cei care vor să îţi fure banii pe Internet

Tot mai mulţi pasionaţi de internet, sătui de frauda numită „scrisorile nigeriene” acţionează pentru a-i pune pe escrocii cibernetici în cele mai penibile situaţii. Culmea, în multe cazuri, reuşesc să scoată şi bani de la aceştia.

– 45.000 de dolari pe lună sunt veniturile pe care le obţine un escroc cibernetic nigerian, potrivit 419eater.com
– 1,5 miliarde de dolari este valoarea pagubelor produse prin scrisorile nigeriene

Dacă aţi primit vreodată un e-mail din partea unui membru al guvernului nigerian care vă promitea milioane de dolari dacă-l ajutaţi să-şi ascundă averea în Europa, sigur v-aţi întrebat dacă există oameni care mai cred în această fraudă veche de când Internetul. Ei bine, anual, escrocii africani reuşesc să scoată de la naivi aproximativ 1,5 miliarde de dolari, potrivit site-ului caslon.com. Mai nou, infractorii cibernetici s-au specializat şi trimit inclusiv în limba română astfel de mesaje în care pretind că sunt avocaţi, văduve sau consilierii financiari ai unor oameni bogaţi dispuşi să renunţe în favoarea dumneavoastră la o parte din avere.
„Eu sunt Domnul Patrick KW Chan, director executiv & principal de credite financiare ale Hang Seng Bank Ltd, Hong Kong. Am o propunere de afaceri profitabile de interes comun sa о impart cu tine; Aceasta implica transferul de o suma mare de bani. M-am referinta dumneavoastra in cautarea mea pentru cineva care se potriveste in relatia mea afaceri”, sună un astfel de email, scris într-o română stricată (probabil tradus cu programul „Google Translate”), citat de site-ul manager.ro.

Întâlniri în SUA cu victime imaginare

Dacă majoritatea celor care primesc aceste mesaje virtuale le ignoră, există la nivel internaţional utilizatori de internet care practică un „sport” aparte, denumit scambaiting (de la cuvintele englezeşti scam = fraudă şi bait = a momi, a hărţui). Scopul principal al acestora este de a-i păcăli la rândul lor pe escrocii africani şi de a-i hărţui cu cât mai multe emailuri care să-i ţină ocupaţi.
Una dintre cele mai largi comunităţi de acest fel este grupată în jurul site-ului 419eater.com. Membrii se întrec în a-i pune pe infractori să facă lucruri cât mai ciudate, lăsându-i să creadă că s-au prins în schemele africane de îmbogăţire rapidă. Un englez a reuşit să-l păgubească pe un nigerian de 129 de dolari, un altul l-a pus pe un astfel de infractor să sculpeteze în lemn o scenă dintr-un desen animat celebru în Marea Britanie, iar un scambaiter l-a determinat pe un african ce spera să-i fure banii să copieze de mână aproape 300 de pagini dintr-o carte.
O altă comunitate de acest fel activează pe site-ul 419hell.com. Cei de aici au reuşit să-i convingă pe mai mulţi escroci să călătorească, pe banii lor, din Nigeria până în SUA şi Canada, la întâlniri imaginare de la care sperau să câştige sume colosale.

A copiat de mână Harry Potter

Cum acţionează, aşadar, scambaiterii? De exemplu, internautul britanic care activează sub pseudonimul „Shiver” a primit un e-mail de la Joyce Ozioma, care pretindea că este avocatul unui fost preşedinte al Nigeriei, mort între timp şi ale cărui rude încearcă să pună la adăpost averea de 40 de milioane de dolari a tatălui lor. Avocatul susţinea că are nevoie de contul britanicului pentru a transfera o parte din bani, spre beneficiul ambelor părţi. Acesta din urmă trebuia însă să achite aşa-zisului avocat mai multe taxe bancare. Fără să se piardă cu firea, Shiver s-a arătat interesat, dar a pretins că este la rândul său reprezentantul unei companii care are în desfăşurare o cercetare privind scrisul de mână. „Conduc un experiment de patru ani privind recunoaşterea scrisului de mână. Caut voluntari şi ofer 100 de dolari pentru fiecare pagină scrisă de mână. Atenţie, avem nevoie de minimum 100 de pagini din partea dumneavoastră”, i-a scris Shiver nigerianului. Africanul a uitat imediat de propria înşelătorie şi bucuros că va câştiga uşor bani a fost de acord cu ideea, aşa că a copiat de mână 293 de pagini din cartea „Harry Potter şi camera secretelor”. Evident, nu a primit nici un dolar.

Preotul care exportă zăpadă în Siberia

Un alt membru al comunităţii 419eater.com a reuşit să obţină de la un escros cibernetic 80 de dolari, deşi nigerianul spera să-l păcălească pe el cu 18.000 de dolari. Scambaiter-ul, cu pseudonimul Hector Barnett, a primit un mail de la prinţul Joe Eboh, care susţinea că trebuie să transfere de urgenţă şi în secret 25 de milioane de doari obţinute din fondurile guvernului nigerian. Prinţul îi cerea internautului să achite în schimbul colosalei averi comisioanele pentru acest transfer. Dar Hector Barnett a pretins la rândul său că este pastor la biserica Sânului Roşu şi nu are nici o posesiune lumească. „Ca pastor la biserica mea, nu primesc nici un fel de salariu. Casa îmi este oferită de biserică şi toate facturile sunt plătite tot de biserică. Pot obţine cei 18.000 de dolari din fondurile bisericii, dar trebuie să achit mai întâi 80 de dolari pe care nu îi am”, i-a scris internatul prinţului nigerian. Acesta din urmă, speriat că va pierde colaborarea aşa zisului preotul, a muşcat momeala şi a trimis el până la urmă cei 80 de dolari, în speranţa că va obţine ulterior zecile de mii de la englez. Evident, nu a mai primit nimic, deoarece scambaiter-ul britanic a pretins apoi că a fugit de la biserica lui şi s-a înscris la circ. În paralel, s-ar fi apucat să investească într-o afacere de export de zăpadă către Siberia şi nu-l mai interesează banii din Nigeria.

continuare în pagina 2

Afacerea numărul patru în Nigeria

Scrisorile nigeriene pe email mai sunt cunoscute şi ca „frauda 419”, după numărul articolului din codul penal nigerian care condamnă acest tip de înşelătorie. De astfel, potrivit unor rapoarte, profiturile obţinute de nigerieni se situează pe locul patru în această ţară, după afacerile cu petrol, cacao şi gaze naturale.

Românii, oficial mai puţin creduli

Oficial, românii nu prea cad în plasa scrisorilor nigeriene, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române, care a semnalat puţine dosare în care victimele acestui tip de înşelătorie chiar să trimită bani în Africa. O astfel de situaţie a fost relatată de senatorul Iulian Urban, pe blogul său. „Anul trecut am înregistrat o singură plângere a unui om de afaceri român care a fost înşelat cu 10.000 de dolari„, a declarat un ofiţer de la Serviciul de Combaterea Crimei Organizate şi Antidrog parlamentarului. Iulian Urban nu a dorit totuşi să ne dea detalii despre respectivul om de afaceri naiv. Oarecum asemănător, Evenimentul zilei a prezentat recent cazul unui ieşean care s-a lăsat vrăjit de o senegaleză, ce-i promitea o parte din averea sa de 2,9 milioane de dolari. Deşi au corespondat mai multe luni, timp în care tânărul i-a trimis fetei o copie după buletinul său, pînă la urmă românul a înţeles că ar putea fi vorba de o ţeapă şi nu a trimis şi cei 1000 de dolari care i s-au cerut. Bărbatul nu a depus plângere la poliţie.

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă