4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodCum รฎl va primi Coreea de Nord pe noul Kim?

Cum รฎl va primi Coreea de Nord pe noul Kim?

Kim Jong Il a început deja sฤƒ pregฤƒteascฤƒ terenul pentru instalarea fiului sฤƒu. Remaniera birocraticฤƒ din 2009 a fost consideratฤƒ menitฤƒ sฤƒ sporeascฤƒ autoritatea cumnatului sฤƒu, Song Chang-Taek, considerat un potenลฃial regent cฤƒruia îi poate fi oferitฤƒ sarcina de a menลฃine viabilitatea statului în timp ce mai tânฤƒrul Kim îลŸi construieลŸte propria sa bazฤƒ de putere, scriu analiลŸtii Robert Kaplan ลŸi Abraham Denmark de la „Center for a New American Security”, în Financial Times, potrivit Agerpres.

De asemenea, în ultimele patru, luni Kim Jong-Il a vizitat de douฤƒ ori China, provocând speculaลฃii cฤƒ dictatorul solicitฤƒ aprobarea Beijingului pentru planurile sale de succesiune. DeลŸi opinia Chinei rฤƒmâne neclarฤƒ, existฤƒ speculaลฃii cฤƒ Beijingul ar prefera o persoanฤƒ cunoscutฤƒ ลŸi anume pe Chang.

Pe de altฤƒ parte, tânฤƒrul Kim, în vârstฤƒ de douฤƒzeci ลŸi ceva de ani, va fi forลฃat sฤƒ abordeze probleme – printre care lipsa de legitimitate ลŸi de autoritate – cu care tatฤƒl sฤƒu nu a trebuit sฤƒ se confrunte niciodatฤƒ atunci când a preluat puterea de la tฤƒtฤƒl sฤƒu, fondatorul ลฃฤƒrii, Kim Ir Sen.

Lipsa de experienลฃฤƒ a lui Kim Jong Un va face dificilฤƒ consolidarea puterii, mai ales dat fiind dependenลฃa sa de un grup de generali ลŸi de oficiali de partid ale cฤƒror ambiลฃii, bogฤƒลฃie ลŸi siguranลฃฤƒ nu se vor mai afla sub controlul sฤƒu personal, aลŸa cum s-a întâmplat în timpul conducerii tatฤƒlui sฤƒu.

În esenลฃฤƒ, era dictaturii unui singur om în Coreea de Nord ar putea fi încheiatฤƒ. Puterea nu va mai putea fi concentratฤƒ în mâinile unui singur om, ceea ce înseamnฤƒ cฤƒ dinamica politicฤƒ va fi mai complexฤƒ ลŸi, posibil, mai instabilฤƒ. Dispersarea puterii în vîrful elitei politice nord-coreene ar putea genera un stat slab, care ar putea acลฃiona ลŸi mai iresponsabil.

Dacฤƒ noul Kim nu va putea sฤƒ îลŸi consolideze puterea, regimul s-ar putea prฤƒbuลŸi. Acest lucru ar genera o intervenลฃie umanitarฤƒ masivฤƒ în Coreea de Nord, ceea ce ar însemna cฤƒ lumea va trebui sฤƒ contribuie pentru a-i hrฤƒni ลŸi îngriji pe locuitori ลŸi reclฤƒdi o naลฃiune de peste 22 de milioane de persoane, care s-a confruntat cu sฤƒrฤƒcia ลŸi cu proximitatea foametei timp de decenii.

Pe de altฤƒ parte, perspectiva unei Corei de Nord în care Kim Jong Un ลŸi-a consolidat puterea ลŸi a reuลŸit sฤƒ ลฃinฤƒ ลฃara unitฤƒ la fel ca tatฤƒl sฤƒu este la fel de tulburฤƒtoare. DeลŸi relativ necunoscut, tânฤƒrul Kim are reputaลฃia de a fi fost modelat dupฤƒ imaginea patologicฤƒ a tatฤƒlui sฤƒu.

Coreea de Nord intrฤƒ într-o perioadฤƒ crucialฤƒ. Kim Jong Un va superviza fie prฤƒbuลŸirea statului creat de bunicul sฤƒu, fie – improbabil – o reformฤƒ radicalฤƒ a abordฤƒrii nord-coreene a gestionฤƒrii economice ลŸi controlului statului. Oricum, stabilitatea viitoare a regiunii celei mai dinamice din lume – Asia de Nord-Est – este probabil sฤƒ fie în modul cel mai direct ameninลฃatฤƒ de un tฤƒnฤƒr netestat ลŸi necunoscut. Implicaลฃiile pentru peninsula coreeanฤƒ ลŸi pentru regiunea mai largฤƒ sunt istorice, considerฤƒ semnatarii articolului.

Cele mai citite

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ