33.8 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăLifestyleFoodCum functioneaza retelele de crima organizata?

Cum functioneaza retelele de crima organizata?

In privinta criminalitatii organizate, lucrurile s-au schimbat fundamental dupa 1989. Criminalitatea organizata se manifesta cu totul altfel intr-o societate deschisa, in care cetatenii au libertate de miscare, iar libera initiativa nu este ingradita, dar isi croieste drum intr-un regim totalitar in care statul exercita un control foarte strict asupra tuturor.
Dupa cum a explicat pentru "Romania libera" procurorul George Muscalu, de la Directia pentru Infractiuni de Criminalitate Organizata si Terorism, o retea de criminalitate organizata este o asociere a unor persoane, cu caracter de durata, cu scopul de a obtine cat mai multi bani prin orice mijloace posibile. Organizatia are intotdeauna o ierarhie limpede, cu lideri recunoscuti de membrii obisnuiti in functie de "competente", lideri care isi disputa conducerea suprema a gruparii ori de cate ori au ocazia.

 

Exista si o etapa finala in traseul banilor – reinvestirea lor in activitati legale, asa-numita spalare a banilor. Incununata de succes, operatiunea ii poate transforma pe sefii retelei in membri aparent respectabili ai societatii.
Definitia se aplica in linii mari si perioadei comuniste. Dar spre deosebire de situatia actuala, cand retelele de crima organizata scapa controlului statului, inainte de 1989, operatiunile de acest fel se desfasurau sub chiar umbrela statului. Proxeneti si retele de prostitutie existau si in epoca Ceausescu, dar supravegheat. La fel, dupa cum spune procurorul George Muscalu, consumul de droguri exista si inainte de 1989, dar el se limita la personaje din sferele inalte ale puterii interesate numai de droguri de lux, precum cocaina. Pe de alta parte, penuria din vremea comunismului a dus la aparitia traficantilor de tot felul.

 

Piata neagra a comunismului era alimentata cu bunuri furate din sistemul socialist de productie, iar in unele cazuri aceste furturi se faceau organizat, cum a fost, de pilda, furtul unei mari cantitati de carne de la abatorul din Targoviste in anii ‘80. De asemenea, interdictii precum cea a detinerii de valuta au dus la aparitia traficantilor, dar autoritatile controlau indeaproape situatia. Securitatea isi desfasura propriile operatiuni de acest tip, dar miza operatiunilor banesti ale Securitatii era in afara tarii.  
Ce scapa controlului statului acum 20 de ani era numai "o criminalitate marunta, de vitrina", spune comisarul-sef Gheorghe Bica, comandantul Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj. Dupa 1989, aceste grupari si-au luat revansa, iar criminalitatea organizata s-a intensificat si a capatat forme noi. "In prima faza, o mare parte a infractorilor romani a migrat la inceputul anilor ‘90 catre Occident, unde s-a asociat cu grupuri criminale stabile din Europa Occidentala si a savarsit acte de o gravitate extrema.

 

In viitorii ani, ne asteptam la o circulatie inversa a criminalitatii organizate catre Romania, catre Europa Centrala si de Est, unde exista terenuri virgine pentru profituri insemnate din spalare de bani, trafic de persoane, trafic de droguri, criminalitate informatica, trafic de materiale strategice si nucleare, s.a.", a explicat oficialul politiei.
In ceea ce priveste felul in care actioneaza aceste grupari, procurorul George Muscalu de la DIICOT spune ca, de cele mai multe ori, metodele de actiune ale retelelor de criminalitate organizata sunt necunoscute initial autoritatilor. Infractorii sunt cu cativa pasi inaintea oamenilor legii, mai ales in perioade in care retelele de criminalitate organizata isi schimba domeniul de activitate. "Decat sa transporti in Spania fete din Republica Moldova, ceea ce presupune racolare, transport, plasare, toate cu riscuri mari, e mai simplu sa falsifici carduri. Nu e numai comod, dar in acest moment nu este ilegal sa ai 50 de carduri in portofel.

 

Vamesii nu verifica cate carduri au asupra lor cei care trec granita pentru ca nu este ilegal sa ai multe carduri", exemplifica George Muscalu. Datele arata de altfel ca daca in 2005 DIICOT a lucrat la 400 de cauzuri legate de infractiuni informatice, in 2008  Directia a avut in lucru 1.300 de astfel de cazuri. In schimb, traficul de masini furate a inregistrat un recul serios in ultimii ani. Regulile impuse de apartenenta la Uniunea Europeana si piata concurentiala au zdruncinat drastic "cererea" de astfel de masini pe piata romaneasca.

REACTIA STATULUI
"Eforturile politiei in combaterea criminalitatii organizate sunt subminate in prezent de lipsa de personal, de dotarea proasta si de legislatia lipsita de coerenta", a explicat vicepresedintele Sindicatului National al Politistilor Marin Gruia pentru "Romania libera". El spune ca in acest moment la politie sunt nu mai putin de 6.000 de posturi libere, ceea ce reprezinta echivalentul efectivelor din cinci judete.
Pe de alta parte, gruparile infractionale folosesc tehnologii si masini care depasesc cu mult dotarile Politiei, achizitionate de multe ori prin contracte defavorabile statului.

"Va puteti imagina ce se intampla intr-o urmarire in care eu sunt intr-un Logan si am in fata un BMW X5. Dupa 3 minute, lucrurile sunt clare", se plange Marin Gruia.
Problema cea mai mare este insa cea legata de legislatia neclara, dar si de hotararile judecatoresti. "Urmaresti luni de zile o grupare infractionala, ii prinzi,
ii duci in fata judecatorilor, iar acolo sunt eliberati cu totii pentru ca nu prezinta pericol social", explica liderul sindical.
Cat despre gravitatea infractiunilor de criminalitate organizata, expertii sustin ca ele sunt legate unele de altele. Traficul de droguri presupune si acte de violenta extrema si alimenteaza retelele de prostitutie, dupa cum spalarea de bani apare ca etapa finala a tuturor tipurilor de trafic.

Romancele naive, prada usoara pentru traficantii de carne vie
Romania s-a "afirmat" pe harta traficului de persoane la foarte scurt timp dupa Revolutie, in 1992-1993, cand au inceput sa treaca frontiera multi straini care "au gasit aici un adevarat «El Dorado». Terenul era virgin si multa lume naiva, dornica sa castige repede bani multi din nimic; victimele perfecte", ne-a explicat Dumitru Licsandru, seful Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane (ANITP). Prima forma de trafic de persoane care a facut victime a fost exploatarea sexuala. Pe langa lipsa de informare a romanilor, vecinatatea cu fosta Republica Iugoslava le-a asigurat traficantilor de carne vie o "piata de desfacere" sigura: militarii aflati in Bosnia in perioada conflictului, 1992-1995. Primele "condamnari serioase" pentru trafic de persoane au avut loc abia in 2003. 

 

Dupa dezvoltarea structurilor de combatere a traficului de carne vie pentru exploatare sexuala, retelele de crima organizata s-au reprofilat pe traficul pentru exploatarea prin munca. In 2004, peste 80% din victime erau traficate in scopul exploatarii sexuale, in timp ce acum, in 2008, proportiile sunt egale cu cele ale exploatarii prin munca, spune Dumitru Licsandru. si, pentru prima data in Romania, numarul victimelor barbati l-a depasit pe cel al victimelor-femei. Pe de alta parte, numarul persoanelor traficate identificate in 2008 este de 1.240, la jumatate fata de numarul victimelor traficate in 2005. Pe masura ce se va dezvolta economic, Romania va deveni din "furnizoare" de victime "tara de destinatie". Aceasta schimbare, crede seful ANITP, se va face simtita peste numai doi-trei ani.

Heroina, drogul national
Romania a inceput sa se transforme dintr-o tara de tranzit pentru droguri intr-o piata de consum, lucru recunoscut de oficialii Politiei. Cele mai folosite droguri sunt heroina, marijuana si ecstasy. Daca heroina este drogul saracilor din periferii, cocaina si drogurile sintetice (inclusiv noile 2C-B, DOB si DOET, halucinogene care sporesc performantele sexuale) sunt consumate de bogati. Heroina ramane principalul drog traficat si consumat in Bucuresti, a aratat Catalin Tone, seful Serviciului Antidrog. In 2008, DIICOT a trimis in judecata, pentru trafic de droguri, nu mai putin de 891 de persoane, dintre care 378 din Capitala, si a arestat 575 de traficanti. La granite, politia de frontiera a confiscat 393.976 kg droguri, dintre care 386.976 kg heroina, in trafic fiind implicati turci, sirieni, romani, albanezi, sirieni, iranieni, ucraineni, belgieni si spanioli.

 

Ofiterii antidrog au mai reusit sa sparga mari retele de traficanti si sa desfiinteze culturi "spontane" de marijuana (pe Litoralul Marii Negre si in Transilvania). De pilda, o angajata a Ministerului Finantelor si un politist au fost prinsi in timp ce vindeau heroina; politia a mai arestat un medic care vindea canabis si o invatatoare care ducea droguri invataceilor ei, detinuti dintr-o puscarie. Potrivit unor experti,  efectele traficului de droguri sunt chiar mai grave decat ale altor tipuri de trafic, aparent mai periculoase si mai violente. Consumul de droguri distruge sanatatea celui care se drogheaza, dar afecteaza relatiile sale cu familia si comunitatea. In formele sale extreme, consumul de droguri  duce la violenta si prostitutie.

Paradisul traficului cu arme a apus
Pana sa intre in nato si in Uniunea Europeana, Romania era una dintre tarile-sursa de armament traficat catre zonele de conflict aflate sub embargo. Rapoartele internationale arata ca armele romanesti au ajuns ilegal in Rwanda, in 1997, la fortele rebele din Angola, intre 1996 si 1999, folosind licente false de export pentru state nesupuse embargoului, precum Togo sau Burkina Faso, dar si la fortele rebele din Congo, in 2001, prin Uganda. Principalul motor al traficului de arme din Romania era pe atunci faptul ca surplusul de arme produse nu era declarat si nu putea fi supravegheat de organizatiile internationale. Celebri traficanti de arme precum rusul Viktor Bout si israelianul Shimon Naor si-au facut de-a lungul vremii cumparaturile de armament din Romania. In perioada 1997-1998, aeroportul militar de la Otopeni a fost terminal de incarcat armament romanesc sau bulgaresc in avioanele lui Bout, care mergeau apoi spre Rwanda sau Congo.

Totusi, lucrurile s-au schimbat in Romania. O data cu eforturile de aderare, Romania a inceput sa-si repare marile derapaje din acest domeniu. In 1999, Shimon Naor a fost arestat in Romania, dar a fost eliberat din cauza unor presupuse erori procedurale ale procurorilor si a fugit din tara. Complicii romani ai lui Naor au fost condamnati. In 2008, Viktor Bout a fost arestat in Thailanda de agenti americani. Un flagrant esuat si interceptarile telefonice care au dus la arestarea sa au avut loc insa in Romania, cu ajutorul serviciilor secrete locale.

Evaziune fiscala in scadere
Daca in 2003 economia gri avea o pondere de 37% in Produsul Intern Brut (PIB), in 2007 aceasta nu depasea, potrivit fostului ministru al Finantelor, Varujan Vosganian, o cota de 20-22% din PIB. Zonele cu cea mai mare evaziune fiscala sunt, pe de o parte, productia de tigari, alcool si carburanti, iar pe de alta parte, industria alimentara. Potrivit unui raport al OECD despre munca informala, aproape jumatate din populatia ocupata a tarii nu plateste contributiile sociale si taxele la bugetul de stat, folosind alte tipuri de contracte si conventii decat contractele legale de munca. Fostul sef al Agentiei de Administrare Fiscala Daniel Chitoiu crede totusi ca evaziunea din Romania a scazut considerabil: doar unul din zece romani este suspect in prezent de evaziune, fata de trei din zece, in urma cu trei ani. Ca urmare a urmaririi informatice a platii taxelor si a aplicarii cotei unice de impozitare de 16%, peste 90% din persoanele fizice si juridice isi platesc acum darile catre stat, economia nefiscalizata scazand astfel simtitor. Evaziunea din agricultura se mentine insa in continuare ridicata, la circa 70%, apreciaza sindicatele sI patronatele din domeniu.

Contrabanda infloritoare
Politia de frontiera a descoperit la granite, anul trecut, 116 autovehicule furate, persoanele implicate fiind romani, bulgari, rusi, albanezi, moldoveni, germani, sarbi si italieni; alte masini de lux si utilaje scumpe de constructii, disparute din Vestul Europei, au fost gasite in Romania. Potrivit Politiei de Frontiera, un trend ascendent fata de anii trecuti a cunoscut si traficul cu arme, munitii, materiale explozive si radioactive, produse periculoase, obiecte de patrimoniu sau cu bunuri contrafacute, purtand marci internationale protejate (in special parfumuri, haine si pantofi).

 

Traficul cu tigari a inflorit si el, estimandu-se ca in 2007 una din sase tigari fumate in Romania provenea din contrabanda. Contrabanda cu tigari apare din cauza diferentelor mari de taxe dintre Romania si tarile nemembre UE – Ucraina si Republica Moldova – , unde tigarile sunt de cinci-sase ori mai ieftine. Animalele sunt noile victime ale contrabandei. Puii de caine din rasele Beagle, Husky, West Terrier si Ciobanesc german reprezinta o afacere de milioane pentru mafia napoletana, Camorra, motiv pentru care ministrul Italian de Externe, Franco Frattini, a cerut tarilor din Europa de Est, inclusiv Romaniei, reguli de control mai stricte in comertul cu animale.

Piratii informatici
Romanii au devenit cunoscuti atat pentru modul in care cloneaza cardurile strainilor, violand PIN-ul si contul, cat si pentru jefuirea magazinelor online ale planetei. Un caz spectaculos a fost acela al tanarului Bogdan Ionescu, medaliat cu aur la Balcaniada de Informatica, care a clonat site-ul Postei italiene. Ulterior, infractorii au usurat conturile pensionarilor cu 500.000 de euro. In stare de arest, romanul a sustinut admiterea la Facultatea de Inginerie a Universitatii din Milano, a rezolvat testul in 20 de minute si a reusit sa obtina cel mai bun scor dintre toti candidatii. Presa italiana l-a numit "creier pur" iar o mare companie IT i-a oferit un job.

Un alt caz notoriu este cel al hackerilor romani care au atacat portalul eBay, sustragand date din conturi si organizand licitatii fictive. Pagubele: milioane de dolari. Cetatenii SUA sunt asistati in procesul cu hackerii de catre Secret Service. Dave Cullinane, directorul de securitate al eBay, a declarat ca "metodele cele mai sofisticate de fraudare provin mai ales din tari cu o rata mare de somaj, dar in acelasi timp cu o educatie ridicata", asa cum este si cazul Romaniei. The Daily Mail scria in 2007 ca romanii din Marea Britanie comiteau 85% din delictele de la bancomate.

De ce se inmultesc gangsterii in Romania?
Situatia economica si nivelul de educatie al publicului la un moment dat, ca si de efortul institutiilor statutului de a combate infractiunile influenteaza direct accentuarea sau diminuarea fenomenului de criminalitate organizata, fie ca e vorba de trafic de droguri, trafic de persoane pentru prostitutie sau forta de munca, falsificare de moneda sau criminalitate informatica.
Reprezentantul DIICOT, George Muscalu, arata ca saracia inlesneste in mare masura fenomenul criminalitatii organizate. Saracia transforma multe persoane vulnerabile in victime, dar este si o adevarata pepiniera de membri ai unor astfel de retele. Cele mai sarace judete ale Moldovei au dat nu numai "marfa" retelelor de proxeneti din Franta, Spania sau Italia, dar si capi longevivi ai lumii interlope.

Pe de alta parte, dupa 1990, retelele de criminalitate organizata au inflorit in Romania aproape fara sa fie deranjate de interventia statului, ba chiar alimentate de deciziile haotice ale tranzitiei. Nu a fost vorba numai de continuitate intre cei care "adunasera bani la saltea" in vremea comunismului, ci si de retele cu totul noi. Astfel, retelele de trafic de droguri orientate spre piete din Europa Occidentala au prosperat. Momentul decisiv al instalarii lor a fost in perioada razboiului din fosta Iugoslavie, care a deviat traseul obisnuit, ce venea din Turcia, prin Romania. Granita permeabila cu Republica Moldova, dar si saracia extrema din unele judete precum Vaslui sau Botosani a favorizat in anii ’90 si traficul de femei pentru prostitutie. Din Bacau sau Buzau au plecat spre Spatiul Schengen, sute de victime ale traficului de fiinte umane, inclusiv cu ajutorul falsificatorilor de acte.

 

In aceeasi perioada au prosperat si traficul de arme din spatiul ex-sovietic, dar si traficul de masini furate din Germania sau Austria. Masinile nu erau vandute numai in Romania, ci mai ales spre piete vaste precum Ucraina si Rusia, unde li se putea pierde urma cu desavarsire. Pe de alta parte, privatizarile masive din Romania au alimentat infractionalitatea economica, prin diminuarea valorii companiilor, ocolire de licitatii, evaziune fiscala si nerespectarea contractelor de privatizare dupa vanzare.
Dupa 1999, inceperea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeana a determinat si articularea unui raspuns mai ferm al statului fata de fenomenul criminalitatii organizate. Din 1999 pana in 2003 si 2004, au aparut legi pentru combaterea criminalitatii organizate si s-au pus la punct reguli pentru investigatii transfrontaliere. Au inceput sa fie recunoscute de catre instante probele obtinute prin infiltrarea de ofiteri in gruparile cercetate. In 2002 a aparut Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – DIICOT.

Totusi, legislatia ramane neclara si incurcata. Nu este deloc acelasi lucru daca sunt prinsi capii unei retele de droguri sau sunt arestati cei care distribuie drogurile, pioni care pot fi inlocuiti imediat. In plus, prima bariera in fata raspandirii fenomenului de criminalitate organizata, Politia, este inca afectata de acte de coruptie la nivel inalt (vezi scandalul Loganurilor de 70.000 de euro), dar si de legi slabe. Sindicatul National al Politistilor s-a plans de multe ori ca actele de violenta si jignirea politistilor (ceea ce se numeste ultraj) nu sunt pedepsite. Vicepresedintele sindicatului, Marian Gruia, a explicat pentru "Romania libera" ca aceasta este una dintre principalele cauze ale actualei proliferari a violentei de strada. Pe de alta parte, procurorul DIICOT, George Muscalu, spune ca acte de violenta legate de reglari de conturi intre clanuri ale lumii interlope se petrec nu numai la Craiova, ci si la Constanta si la Galati.

 

Lupta pentru suprematie si incasarea taxelor de protectie se petrec in prezent inclusiv pe ruinele sau pe umerii fostelor firme-capusa ale combinatelor privatizate sau dezafectate.
Pe de alta parte, cifrele furnizate de DIICOT arata ca, din 5.300 de cauze privind traficul de droguri investigate in 2008, aproape jumatate au ramas nerezolvate, iar situatia a fost asemanatoare si in 2007. In plus, Romania a devenit si tara de destinatie pentru traficul de droguri, cel mai periculos tip de trafic ca impact social.

 

» Nu este deloc acelasi lucru daca sunt prinsi capii unei retele de droguri sau sunt arestati cei care distribuie drogurile, pioni care pot fi inlocuiti imediat.

Romania, refugiul mafiotilor italieni
Mafiile italiene actioneaza de mai multi ani in Romania, a aratat Paolo Sartori, seful Biroului Interpol Italia la Bucuresti. Mafiotii au acoperirea unor activitati legale, comerciale sau imobiliare si prefera Romania pentru limba inrudita cu cea italiana.
Chiar fostul presedinte al tarii Emil Constantinescu a declarat, invocand rapoarte ale serviciilor secrete, ca membri marcanti ai Cosa Nostra au incercat in 1997 penetrarea celor mai inalte niveluri politice, inclusiv a Presedintiei.
In Romania au fost capturati recent: Mario Pascale, membru al Cammora, acuzat ca ar fi ingropat de vie o tanara din provincia Salerno; Antonio Constantin, membru al Sacro Cora Unite, condamnat in Italia pentru asasinat (care se ocupa in Romania de comertul cu cafea); Enrico Zuppo,
numarul trei in Camorra (casatorit cu o romanca, detinatorul unui strand in Timisoara); Vicenzo Spoto (Cosa Nostra), care a trait 10 ani la Constanta si a avut relatii cu lumea interlopa locala, fiind implicat in falsificarea cartilor de credit; Fraterrigo Salvatore, din familia Giuseppe Madonia, condamnat in Italia pentru trafic de droguri si de arme; Ignazio Nicodemo, liderul clanului Laudani din Catania; Luigi Riccardi (santaj economic); Testa Severino (trafic de armament si droguri); Francesco Perspicace, condamnat la 60 de ani de inchisoare pentru trafic de droguri.
Executiile in stil mafiot nu au lipsit: in 2005 italianul Alberto Ranaldi, dat in urmarire pentru sechestrare de persoane si avand relatii cu camatarii romani, a fost gasit impuscat in cap in Parcul Verdi din Bucuresti.
Cea mai spectaculoasa arestare a fost a lui Francesco Schiavone, capul mafiei napoletane Camorra, in 2004, in cadrul operatiunii "Dracula". Schiavone, care s-a plimbat timp de doi ani liber prin Carpati, a facut greseala sa se indragosteasca de romanca Luiza Botez (25 de ani), iar politistii au urmarit femeia pentru a ajunge la el. Schiavone este considerat un criminal de o cruzime extrema, pentru ca, dupa ce ucidea victimele, le distrugea cu ajutorul acidului sau le ascundea in asfaltul proaspat turnat pe strazi.

 

Oamenii politici si lumea interlopa
Inainte de 1989, legaturile dubioase ale politicienilor cu lumea criminalitatii organizate erau acoperite chiar de sistemul etans al regimului comunist, este de parere istoricul Marius Oprea, fostul consilier personal al premierului Tariceanu.
Istoricul ne-a explicat ca "inainte de 1989, crima organizata era inclusa in aparatul de stat prin ceea ce facea Securitatea, la care se adauga si retelele de contrabanda". Contrabanda cu cafea, tigari sau aparatura video facuta in special pe filiera araba era foarte des intalnita in perioada de dinainte
de 1989. "Aceste bunuri erau destinate unor cercuri inchise, in general varfurilor partidului si Securitatii", ne-a spus Marius Oprea.

In opinia istoricului, cauza dezvoltarii contrabandei cu bunuri de consum ar fi chiar politica de austeritate introdusa de Nicolae Ceausescu.
Istoricul ne aminteste insa si de supozitiile referitoare la legaturile pe care le-ar fi avut Ceausescu cu "sistemul mafiot Mason" Liga Propaganda Due si in special cu liderul acesteia, Licio Gelli, despre care unele voci sustin ca ar fi avut misiunea de a dezbina Occidentul si NATO, precum si de a organiza actiuni teroriste internationale.
Legaturile politicienilor cu retelele de crima organizata continua si dupa 1989.
In 2006, Dinu Patriciu, membru PNL si presedinte al Rompetrol, a fost acuzat de procurorii anticoruptie de apartenenta la un grup de crima organizata, insa dosarul in care este inculpat nu a fost inca solutionat.

Sirianul Omar Hayssam, implicat in rapirea celor trei jurnalisti in Irak, ar fi desfasurat intre anii 2001 si 2004 afaceri suspecte in stansa legatura cu lideri ai PSD, cum ar fi Ristea Priboi, Adrian Nastase sau Nicolae Vacaroiu.
Potrivit notelor informative furnizate de Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, serviciul secret al Ministerului Internelor, citate de "Romania libera", se pare ca mai-marii PSD ar fi avut legaturi cu lumea interlopa prin intermediul lui Genica Boerica, cel care ar fi reusit sa obtina returnari ilegale de TVA cu sprijinul unorlideri ai social-democratilor, precum Adrian Nastase sau Ristea Priboi.

Cardasia servicii secrete-retele infractionale
Relatia dintre unii reprezentanti ai serviciilor secrete romanesti si grupari de tip mafiot a functionat intotdeauna pe principiul "ajuta-ma se te-ajut". Pana recent, traditia dinainte de 1989 a firmelor sub acoperire, detinute de serviciile secrete, a rezistat. Nu de putine ori, sub paravanul acestor firme s-au facut bani din contrabanda cu petrol, tigari sau alcool, infractiuni. Banii ajungeau direct in buzunarele ofiterilor implicati.
De notorietate a fost scandalul de contrabanda cu petrol spre fosta Iugoslavie, cunoscut sub denumirea de "Jimbolia".
De altfel, contrabanda cu produse petroliere a fost dusa la perfectiune in Prahova, unde fostul colonel SRI Corneliu Paltanea si fostii generali SRI Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache ar fi protejat mafia petrolului, incasand taxe de protectie, dupa cum arata anchetele DNA.

Despre afacerile fostului sef al SRI, Virgil Magureanu, au circulat multe zvonuri, dar, recent, surse judiciare au declarat presei ca acesta este cercetat de procurorii anticoruptie pentru o afacere din anii ‘90. Magureanu ar fi primit mita pentru a ajuta un grup de oameni de afaceri italieni, care ulterior s-a dovedit ca aveau legatura cu mafia italiana, sa obtina contracte – pentru furnizarea de masini blindate – cu cateva banci romanesti, printre care si Banca Nationala.
Cea mai celebra combinatie a unui serviciu secret cu o retea de contrabanda ramane insa "Tigareta 2". In 1998, un grup de angajati ai Serviciului de Protectie si Paza, condus de colonelul Gheorghe Trutulescu, a ajutat ca un avioN incarcat cu tigari de contrabanda sa aterizeze pe aeroportul militar Otopeni. Marfa, care apartinea unei retele de contrabandisti arabi, a fost apoi transportata si depozitata in mai multe locuri din Bucuresti.

 

Mai multe persoane, printre care si Trutulescu de la SPP, au fost condamnate, dar capii afacerii au ramas necunoscuti.
Presa a speculat ca legaturile duceau la personaje din lumea politica. Scandalul "Tigareta 2" a fost folosit tot de serviciile secrete pentru a-l destabiliza pe fostul presedinte Emil Constantinescu, numele fiului acestuia, Dragos, fiind introdusin afacere fara nici o legatura cu realitatea.

Cele mai citite

A început voatarea pentru funcția de președinte al USR. Sidler: Putem avea un alt candidat la alegerile prezidențiale; nu liderul partidului

Votul pentru alegerea noului președinte al Uniunii Salvați România (USR) a început luni, Elena Lasconi fiind dată ca favorită pentru ocuparea funcției. Primarul din...

VIDEO. Maria Dragomiroiu, la un pas să-și piardă viața

Maria Dragomiroiu are o viață de poveste. De la o copilărie trăită în sărăcie lucie, la artistul consacrat, atât de iubit de public de...

Ministrul Culturii, Raluca Turcan: “Ia este un element care ne-a demonstrat că are puterea să unească români”

Într-o declarație dată luni, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a subliniat că ia, simbol al tradițiilor românești, este un element ce a demonstrat capacitatea sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă