7.6 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodCum a influențat Sibiul istoria Transilvaniei

Cum a influențat Sibiul istoria Transilvaniei

Vechiul oraș săsesc a adus numeroase premiere, de la descoperirea telurului ca element chimic și până la prima fabrică de bere de pe actualul teritoriu al României.

Orașul Sibiu a influențat profund istoria României și pe cea a Transilvaniei. Astfel, Sibiul este locul în care au fost deschise primul spital din România, primul muzeu, primul teatru, primul pod de fontă din ţară, primele fabrici de maşini-unelte, de arcuri sau de bere. De asemenea, Sibiul este locul în care a văzut lumina tiparului cel mai vechi ziar cu apariţie neîntreruptă din sud-estul Europei. Tot de numele Sibiului se leagă primul ansamblu folcloric profesionist, primul titlu de Capitală Culturală Europeană obținut de un oraș din țara noastră, prima grădină zoologică din România sau primul SPA.

Pentru a celebra această tradiție deosebită, pentru al treilea an consecutiv, cotidianul Tribuna organizează în 2016 un proiect cultural în Sibiu, prin Agenda Culturală. De fapt, chiar acest cotidian face parte din moștenirea culturală a Sibiului. Publicația a fost fondată la 14/26 aprilie 1884 de către renumitul scriitor Ioan Slavici și a militat pentru unitatea românilor prin cultură. Timp îndelungat, el a fost ziarul cu cea mai largă circulație din Transilvania, care fusese încorporată Imperiului Austro-Ungar. Pentru românii transilvăneni, Tribuna a jucat un rol similar celui avut în Vechiul Regat de cotidianul „România liberă“, el însuși fondat de un titan al culturii românești, un ardelean emigrat în București, August Treboniu Laurian, împreună cu fiul său, Dimitrie A. Laurian.

Expoziție foto în curtea interioară a Primăriei Sibiu

Primul eveniment din cadrul proiectului Tribuna Music&More II, cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Local Sibiu, este expoziţia de fotografie „Sibiu, oraşul premierelor“, care se află expusă în aceste zile  în curtea interioară a Primăriei Sibiu. Pentru că Sibiul se poate lăuda că este un oraş al inovaţiei, tema principală a expoziţiei o reprezintă premierele înregistrate în Sibiu de-a lungul ultimelor secole.

Începând cu anul 1292, când la Sibiu a fost atestat primul spital din România, până în zilele noastre, când Sibiul a primit titlul de Capitală Culturală Europeană 2007, fiind primul oraş din România cu această titulatură, oraşul de pe malul Cibinului a fost deschizător de drumuri în domenii din cele mai variate.

Sibiul este locul în care în anul 1782 cercetătorul Franz Joseph Muller descoperea telurul, singurul element chimic descoperit în România.

Prima fabrică de bere din România s-a înfiinţat în anul 1717, pe Strada Turnului din Sibiu, la fel şi prima fabrică de arcuri, prima fabrică de maşini-unelte şi prima fabrică de cântare au funcţionat aici de-a lungul secolelor.

De numele fostei Capitale Culturale Europene se leagă şi primul teatru din România, căci Sala Thalia a fost construită în anul 1787 de Martin Hochmeister, în Turnul Gros din centura de apărare a oraşului. În 1788 a avut loc prima reprezentaţie teatrală.

Cele peste 30 de premiere mondiale, europene sau naționale înregistrate în Sibiu de-a lungul secolelor sunt ilustrate cu imagini ale vremii, cu documente de arhivă sau cu fotografii actuale.  

Sibiul, capitala Transilvaniei

Sibiul a fost, încă din Evul Mediu, unul dintre cele mai importante orașe din Transilvania. El a fost unul dintre cele șapte orașe care au dat numele german al acestei regiuni, Siebenburgen. În două rânduri, Sibiul a fost capitala Transilvaniei, între 1692 și 1791, dar și între 1849 și 1867. Între 1791 și 1849, rolul de capitală a fost asumat de Cluj. În limba latină, orașul este cunoscut sub numele de Cibinum, în germană are numele de Hermanstadt, iar în cea maghiară cel de Nagyszeben.

 

Cele mai citite

Grupul FutureLife își extinde rețeaua din România prin achiziția clinicii Gynatal din Timișoara

Praga/Timișoara, 19 noiembrie 2024 – FutureLife, furnizor de top la nivel paneuropean de servicii de fertilizare in vitro (FIV) și genetică, care realizează anual...

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...

Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul – Mii de credincioși, așteptați la Mănăstirea Bistriţa

Mii de credincioși sunt așteptați miercuri, 20 noiembrie 2024, la Mănăstirea Bistrița din comuna Costești, pentru a sărbători pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă