» In acest moment, majoritatea agentiilor de turism din Romania nu au pe lista de oferte excursii organizate pentru grupuri, deoarece "nu merita sa inchiriezi un charter pentru 20 sau 30 de persoane". Situatia nu se va remedia mai devreme de luna aprilie.
» Deprecierea leului, criza financiara si lipsa unor oferte atractive pentru extrasezon au redus la jumatate cererile pentru vacantele in strainatate.
» O excursie individuala organizata de o agentie de turism autohtona este de doua ori mai scumpa decat una catre o destinatie similara programata din Germania sau Marea Britanie.
Nu putini au fost cei care si-au facut o socoteala simpla. Decat sa cheltuiasca sute de euro pentru a petrece doua sau trei zile cu ocazia Revelionului intr-o locatie straina, mai bine cu aceiasi bani ar putea sta in acelasi loc o saptamana sau chiar zece zile in ianuarie sau februarie. Din pacate, cei care au sperat ca pentru o excursie in extrasezon vor scoate mai putini bani decat pentru una organizata in miezul verii s-au inselat cumplit.
Pentru agentiile de turism din Romania, ianuarie, februarie si martie sunt luni moarte, iar ofertele sunt ca si inexistente. Putinele alternative ramase sunt foarte scumpe si implica eforturi, nervi si timp pierdut din partea turistilor. Inexistenta unor curse charter in aceasta perioada a scumpit excursiile spre destinatii calde cu sume cuprinse intre 200 si 400 de euro. "Temerarilor" li se spune ca pentru a ajunge in locurile dorite trebuie sa se deplaseze, initial si pe cont propriu, la Budapesta, Genoa sau Düsseldorf. Asta, in timp ce agentiile din Marea Britanie ori Germania se intrec in reduceri sau promotii. O excursie in Sharm el Sheikh este de doua ori mai ieftina daca o achizitionezi de la Glasgow decat una acontata la Bucuresti.
"Pretul corect", umflat de doua ori
Situatia este radiografiata de Martin Bikfalvi, patron al companiei "Calibra Travel": "Numarul turistilor catre destinatii precum Egipt, Iordania, Siria, Israel, dar si Austria a scazut fata de anul trecut cu peste 40%. Cauzele sunt criza financiara si aprecierea monedei euro". Ca urmare, compania a suspendat toate zborurile charter, chiar si cele catre Egipt, care erau functionale in aceeasi perioada a anului trecut. Cel mai probabil, acestea vor fi reluate in luna martie, deoarece "astazi nu ar fi rentabil sa inchiriezi un avion in conditiile in care nu s-ar umple decat jumatate". Bikfalvi spune ca organizeaza excursii individuale, unde compenseaza pretul mai ridicat al unui bilet de linie cu reduceri la cazare.
Cei care administreaza portalul www.vacanteinegipt.ro sustin ca este pentru prima oara in ultimii patru ani cand in aceasta perioada nu organizeaza excursii cu grupuri in Egipt, pentru ca nu sunt cereri. Cel dintai charter va pleca dupa 18 martie. "Va puteti alege insa un hotel din oferta noastra, va facem rezervare, iar zborul il puteti face cu Tarom pana la Cairo. Costa cu vreo 200 de euro mai mult decat daca ati pleca organizat", ne-a declarat un reprezentant al agentiei.
Desi Bikfalvi spune ca pretul corect al unui sejur in Egipt este de aproximativ 550 de euro, agentia "Marshal Turism" ne poate "aranja" o excursie in Sharm el Sheikh la pret dublu, adica putin peste 1.000 de euro. Asta, pentru ca deplasarea se face exclusiv cu avioane de linie, caz in care compania nu poate opera nici un fel de reducere.
In Romania, mai scump decat in Germania
In comparatie, o excursie organizata tot la Sharm el Sheikh cu plecare din Dublin, 7 nopti la hotel de 4 stele si demipensiune, costa intre 355 si 400 de euro. O excursie similara pentru londonezi costa 420 de euro, cu plecarea la inceput de februarie. Pentru 15-25 de euro in plus, se poate pleca si din alte orase, cum ar fi Bristol sau Manchester. Reprezentantii "Marshal Tursim" spun ca situatia se va remedia peste cateva luni, in momentul in care charterele vor zbura din nou catre Egipt (15 martie) sau Tunisia (20 aprilie), dar si spre alte locatii din Asia sau Africa.
Nici macar in ceea ce priveste destinatiile exotice nu exista strategii de atragere a turistilor. Aceeasi agentie spune ca o excursie in Maldive pentru doua persoane, timp de o saptamana, costa 3.500 euro cu plecare din Düsseldorf, unde fiecare trebuie sa ajunga pe cont propriu. In comparatie, nemtii pot ajunge in Maldive pentru 1.300 euro de persoana, oferta mult mai atractiva.
Am cerut oferta pentru un circuit in Argentina si altul care cuprindea cateva tari din America de Sud si despre care eram informati printr-un poster lipit pe geamurile imobilului. Ni s-a spus ca, de fapt, e vorba de o oferta exclusivista: "Avem un fel de contract cu un grup de 20 de turisti pe care ii trimitem anual in circuite pretutindeni in lume, in tinuturi mai extravagante. Daca va convine, va putem lipi la grupul lor. Anul acesta s-au orientat catre tarile nordice. Va putem ajuta in calatorii individuale, dar atunci e mai scump decat in oferta noastra inscrisa pe internet", ne-a lamurit un agent.
Plecarea din Budapesta, deplasarea pe cont propriu
La "Kartago Tours" nu exista nici un fel de oferta spre vreo destinatie din Asia, Africa sau America de Sud. "Anul trecut organizam zboruri catre Egipt, acum e criza. Daca va convine, va putem rezerva bilet la un charter care zboara de la Budapesta, dar noi nu asiguram transportul pana in Ungaria", aflam de la Gabriela Souani. Costul distractiei este estimat la 1.050 euro (pret calculat cu transportul pana in tara vecina), in conditiile in care am gasit o oferta cu plecare din Stuttgart, printr-o agentie germana, 9 zile in Egipt – 284 euro, iar alta de 11 zile – pentru 330 euro.
Un alt operator cu traditie, "J’Info Tours", organizeaza excursii in grup doar la evenimente speciale: Carnavalul de la Rio, din Tenerife sau de la Venetia, "targul de reduceri" de la Dubai, unde pretul unui bilet pentru o saptamana, la un hotel de 4 stele, este de 1.400 euro. In timp ce germanii au in oferta o excursie de o saptamana la 621 de euro.
Iar comparatiile pot merge la nesfarsit. La "Kartago Tours", o saptamana in nordul Braziliei, la Fortalezza, costa 1.800 de euro, plus transportul pana la Budapesta. Din Germania, excursia este cu 500 de euro mai ieftina si destinatia este una mult mai cautata: Rio de Janeiro.
Varianta Anglia, ultima solutie
Greu de inteles care este obiectul de activitate al "Malta Travel", de unde nu poti face rezervari nici pentru la vara, pentru ca, deocamdata, nu s-au incheiat negocierile cu "Malta Air" si hotelierii. Ai, in schimb, varianta de a cumpara un pachet de 7 zile, din aproape orice oras al Angliei, cu mai putin de 300 de euro.
Pana la vara, majoritatea agentiilor autohtone incearca sa subziste de pe urma unor turisti "rataciti", care se incumeta sa plateasca sejururi mai piperate chiar decat cele din timpul sezonului de varf. Despre promotii, reduceri, strategii in vremuri de criza nici nu poate fi vorba.
Baietii de bani gata vor renunta la destinatiile de fite
In toata aceasta panorama gri, mai exista si oameni care cred ca vor castiga bani buni de pe urma crizei. Este, intr-un fel, exceptia care confirma regula. Gheorghe Stoian este manager general al "Tunisiana Travel", agentie care organizeaza excursii in tara nord-africana. "Nu suntem afectati de criza. Dimpotriva, anul acesta sper sa avem un numar mai mare de clienti, pentru ca multi vor renunta la fite si la destinatiile exotice si se vor reorienta catre destinatii mai ieftine, precum Tunisia. Spre exemplu, Egiptul e mult mai scump, deoarece e considerat a fi si o destinatie culturala, in schimb in Tunisia se merge pentru plaja si distractie."
CROAZIERA
Si la "Tunisiana" exista aceeasi problema legata de faptul ca nu exista chartere pentru a ajunge la destinatie. Explicatia: cererea nu este atat de mare.
"Acum pretul unei excursii este mai ridicat, pentru ca un bilet la compania Alitalia costa, de exemplu, 300-400 de euro. Dar incepand de la jumatatea lunii aprilie, cand vom relua zborurile regulate, o excursie de o saptamana va porni de la 250 de euro si va ajunge la cel mult 500", explica Stoian.
» "Mai bine la New York decat in Mediterana"
Nici macar croazierele nu sunt atractive in aceasta perioada a anului din cauza preturilor exagerate. In Germania, "Schiffsagentur" are reduceri de pana la 28% pentru orice croaziera. Iar in categoria superoferte, o plimbare "pe apa" de la New York la Bristol a fost redusa de la 2.300 la 1.100 euro. Pretul unei croaziere pe Mediterana, care include opriri in Tenerife, Palma de Mallorca si Tunis, a scazut de la 1.000 la 400 de euro. In timp ce la "J’Info Tours" o croaziera pe Nil costa 1.000 de euro. Cea mai atractiva oferta de la www.croaziere.net (din Cluj) este in Mediterana, cu plecare din Genoa, la 499 euro. In afara de acesti bani, mai trebuie platit drumul pana acolo, pe cont propriu, plus 6 euro bacsis pe zi. Prima plecare este pe 1 martie.