Întoarcerea în ţară a tinerilor români specializaţi în diverse domenii, în străinătate, a fost un subiect pus din nou în discuţie cu ocazia premiilor acordate celor mai buni studenţi ai noştri care studiază peste hotare. O problemă încă nerezolvată, a remarcat Sebastian Burduja, fondatorul Ligii Studenţilor Români în Străinătate, consultant al Băncii Mondiale şi absolvent al universităţilor Stanford şi Harvard.
Cei mai buni dintre cei buni
Mai mult de 500 de studenţi care învaţă în universităţi din Europa sau Statele Unite ori chiar în Asia au fost prezenţi, marţi seară, la Palatul Parlamentului, cu ocazia celei de-a patra ediţii a galei dedicate minţilor luminate. Oamenii aceştia studiază în domenii dintre cele mai diferite – informatică, arhitectură şi medicină, inginerie, geologie, arte frumoase şi biologie. Au fost premiaţi, cu ocazia aceasta, nouă tineri care s-au remarcat în specializarea lor, în ultimul an. Este vorba despre Alexandra Olteanu, care se pregăteşte în informatică la Ecole Polytechnique din Laussane, apoi Gruia Bădescu, pentru arhitectură, de la Universitatea Cambridge, Andrei Horia Gheorghe pentru matematică, de la Universitatea Princeton, Paul Bogdan, inginerie, Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburg, Călin Andrei – pentru caligrafie, acesta pregătindu-se la Academia de Artă din China, Alexandru Călin, medicină, Universitatea Carol Davila, Andrei Panaiotu – geologie şi geofizică, la Universitatea din Bucureşti, Maria Niţulescu – arte, la Academia de Arte Frumoase din Milano.
Sergiu Paşca, la 30 de ani, deja o somitate medicală în SUA
Marele premiu a fost atribuit lui Sergiu Paşca, care urmează studii postdoctorale la Universitatea Standford. Sergiu este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj şi acum, la 30 de ani, este angrenat într-un amplu program de cercetare la universitatea americană, în ceea ce priveşte bazele celulare şi moleculare ale autismului. Şi-a publicat deja rezultatele în revista „Nature medicine”, iar articolul său a fost catalogat între primele zece studii medicale ale anului 2012, de către Institutul Naţional de Sănătate Mintală din SUA.
„Cercetarea este o investiţie naţională”
Deşi n-a fost prezent în Bucureşti, pentru a-şi ridica premiul, Sergiu Paşca a transmis un mesaj participanţilor la Gala Studenţilor Români din Străinătate, spunând la un moment dat că „sunt mulţi români valoroşi în străinătate. Acest lucru este cunoscut. Şi dacă nu este, asta va deveni mai clar an de an. Aceşti români pregătiţi în străinătate trebuie să contribuie la înoirea rangurilor universitare şi a clasei politice”. Sergiu a mai spus că foarte mulţi tineri de pe mapamond îşi fac o anumită specializare în SUA, dar apoi ţările unde s-au născut le facilitează întoarcerea acasă. „Sper să înţelegem cât mai repede că cercetarea nu este un lux sau un moft, ci o investiţie naţională şi progresul sustenabil va veni de aici”, a spus în încheierea mesajului său Sergiu Paşca. Pe tema revenirii în ţară a tinerilor români specializaţi în diverse domenii s-a discutat în continuare, fondatorul Ligii Studenţilor Români în străinătate, Sebastian Burduja, afirmând că de mai mulţi ani se lansează către autorităţile de la Bucureşti un mesaj cât se poate de clar : daţi-ne şansa de-a contribui la viitorul României! Răspunsul se lasă încă aşteptat.
Mesajul lui Raed Arafat
Prezent la acest eveniment, cu atât mai mult cu cât a făcut parte din din juriul care a premiat minţile româneşti luminate din străinătate, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a vorbit despre actul normativ pe care el însuşi l-a iniţiat anul trecut, datorită căruia sunt recunoscute la noi diplomele de medic obţinute în ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană. „Sper să puteţi oferi României expertiza pe care o aveţi, venind înapoi şi participând cu noi la construirea viitorului acestei ţări. Sunt numeroase lucruri pe care trebuie să le facem, astfel încât să pregătim România pentru voi. Să vă oferim şansa să vă întoarceţi şi să faceţi ceea ce ştiţi”, a declarat Raed Arafat.
Oferta studenţilor români din străinătate
Dacă în alţi ani studenţii noştri din străinătate doar transmiteau mesaje către Bucureşti, de data asta au venit cu ceva mai mult decât palpabil – programul SMART Diaspora. Un proiect care îi va pune pe aceşti oameni în contact direct cu diverse instituţii publice din România. Un tânăr şcolit pe alte meleaguri va putea astfel să participe la concursul de angajare într-o anumită instituţie din România. Se creează o punte între cele două părţi, o cale de recrutare, online, prin care România să atragă oamenii de calitate şcoliţi la univerităţi din întreaga lume. Rămâne de văzut însă dacă autorităţile române vor utiliza această şansă.