De cum intri pe Valea Salautei din judetul Bistrita-Nasaud frumusetea locurilor si harnicia oamenilor te lasa fara grai. Salba de localitati renumite pentru folclorul autentic conservat aici – Salva, Cosbuc, Telciu, Parva, Romuli – se insira de-a stanga si de-a dreapta DJ 17C, care de care mai faloase si mai ingrijite. Obiectivele turistice nu lipsesc nici ele, in zona fiind amplasata Casa Memoriala „George Cosbuc”, un pod de lemn tirolez perfect pastrat, precum si mai multe manastiri si prilejuri de sarbatoare cu duiumul.
Case uriase si orgolii pe masura
La prima vedere, tinzi sa crezi ca ai de-a face cu pensiuni turistice, intr-atat sunt de impunatoare casele de pe Valea Salautei. Despre posibilitati de cazare, nici vorba insa. „E o competitie intre oameni, isi fac case care mai de care mai mari si mai frumoase, insa pe dinauntru sunt goale. Majoritatea n-au nici mobila, sunt pline doar cu mandrie”, spune primarul comunei Cosbuc, Anghel Niculae. Potrivit edilului, incercarea de a face mai multe pensiuni agroturistice in zona a esuat mai ales din lipsa de dotari. Concret, 20 de oameni s-au inscris in circuit si si-au facut documentatiile premergatoare. Dar, cand au vazut ce conditii trebuie sa indeplineasca, s-au lasat pagubasi. Cel putin deocamdata.
Podul de piatra s-a daramat, cel de lemn nu
Ultima incapere a Casei Memoriale „George Cosbuc”, unde a vazut lumina zilei marele poet, adaposteste lucruri personale ce i-au apartinut acestuia (pelerina, palaria, geanta de voiaj etc.) si un important fragment din cele peste 30.000 volume din biblioteca lui George Cosbuc. In apropiere, nostalgicii pot vizita moara si celebrii plopi ce au populat versurile poetului. Un alt obiectiv turistic important este podul de lemn in stil tirolez, edificat in 1926 tocmai de un inginer din Tirolul italian, asistat de doi mesteri maghiari. Renovat in 2004, acest obiectiv a rezistat neasteptat de bine calamitatilor, depasind din punct de vedere al trainiciei podul de beton de pe DN 17C, de la iesirea din comuna Cosbuc, distrus complet de o viitura in luna august a anului trecut.
Raiul vanatorilor
Daca turistii neavizati nu fac opriri mai lungi de o cafea pe Valea Salautei, nu acelasi lucru se poate spune si despre vanatori, fondurile cinegetice de aici, in special cel de la Fiad-Romuli, fiind renumite in tara din punct de vedere al bogatiei vanatului. In consecinta, acolo unde interesele au fost mari, scandalurile si acuzatiile au fost pe masura.
Pe vale in sus, dincolo de Romuli, incep sa se contureze viaductele. Linia de cale ferata Salva-Viseu face legatura dintre judetele Bistrita-Nasaud si Maramures. Alaturi de alte celebre ctitorii realizate in zorii purpurii ai comunismului, precum magistrala Agnita-Botorca sau linia Bumbesti-Livezeni, viaductul Salva-Viseu a intrat in constiinta publica drept santierul brigadierilor, dupa ce unii dintre acestia si-au pierdut viata muncind la ancorarea viaductelor in stanca.