Româncele sunt în trend, însă victoria adevarată vine atunci când ele poartă ia tradițională. Lăzile de zestre care compun piesele costumului vechi românesc se găsesc și acum în satele de pe la noi. Conțin comori, iar cine știe să le aprecieze e bine să le poarte cu mândrie.
La Titu, o așezare care se află la numai 50 de km de București, am avut parte de o întâlnire reconfortantă, specială, cu un colecționar de ie românească. Un om care nu a lăsat să se rătăcească veșmântul tradițional. L-a adunat în primul rând pentru ca îl iubește și pentru că are o admirație colosală pentru tot ceea ce înseamnă munca migăloasă a bunicilor noastre.
„Am o colecție de 400 de cămăși tradiționale românești. Recunosc, de unele dintre ele m-am atașat foarte mult, iar dacă ar fi să le dau, mă despart foarte greu de tot ce înseamnă frumusețile acestea… Am, uneori, inima îndoită. Însă, când văd că intenția lor este să poarte cu drag aceste ii, rup de la inima mea și le vând. Nu am vândut niciodată samsarilor, știu că aceștia nu ar face decât să le dea mai departe mult mai scump”, spune Relu Stoica, deținătorul colecției.
Cea mai veche ie din casa lui Relu Stoica are 130 de ani
Când am intrat în casa colecționarului de ie, am descoperit poezia dorului românesc. Eram vrăjită. Călătoria până la Titu m-a făcut nerăbdătoare, însă nu am crezut că voi zăbovi în camera iilor mai bine de șase ore. Un timp care a trecut mult prea repede și in care am admirat, am atins cusătura veche de sute de ani de pe fotele colorate și brodate cu fir metalic de femeile vremurilor trecute. Le-am mirosit și le-am privit cu nesaț.
Am descoperit ia veche de 130 de ani. Am privit-o și am simțit contrastul zilelor de atunci si cele pe care le trăim acum. Mă simțeam privilegiată că am avut ocazia să ating o cămașă românească atât de veche, a cărei valoare crește cu fiecare zi ce trece. I-am luat din energia bună pe care o transmitea. Știam că dacă ar fi văzut-o un designer cu renume, ar fi urcat-o pe podiumul internațional. Un liant între trecut și viitor, o formă prin care putem transmite frumusețe de la o generație la alta.
„Ia este pentru cei care știu sa privească”
M-a derutat multitudinea de modele! Nu e ușor să parcurgi cu privirea și cu mâinile peste 400 de modele… Am ales ceva care cred ca mi s-ar potrivi, iar în toiul acțiunii mele, Relu Stoica a spus cu voce scăzută, dar foarte sigură : „Ia este pentru cei care știu să privească. Pentru cei care iubesc să o poarte cu cel mai mare drag, pentru cei care știu că timpul e necruțător, însă aceste minuni lăsate nouă moștenire de strămoși sunt nestemate ce trebuie apreciate la justa lor valoare. Mi-au călcat pragul casei oameni valoroși din România, cântăreți talentați de muzică populară, care au dorit să cumpere exact ceea ce era mai frumos. De asemenea, sunt interesați să poarte ia veche oameni de peste hotare: din America, din Franța, Italia, Austria, Belgia sau Spania. Cei mai mulți cumpărători sunt tineri. Au între 30 și 40 de ani, iar ceea ce îmi place este ca sunt tineri de la oraș, care vor să arate că portul popular românesc e valoros”, spune Relu Stoica.
Vă invit la Titu, în casa lui Relu Stoica. Pe voi, iubitoarelor de port românesc autentic! Voi, care știti ce înseamnă sa fiți frumoase și cu alură angelică, desprinse din povești, așa cum au fost și vor rămâne toate româncele…