-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodChina - „fiscalizarea" disidenţei. Experienţa lui Ai Weiwei, disidentul care a împins...

China – „fiscalizarea” disidenţei. Experienţa lui Ai Weiwei, disidentul care a împins spre limite imaginaţia Fiscului

În primăvara anului trecut, artistul a fost arestat pe motiv că ar fi avut venituri nedeclarate. Prin urmare, a fost reţinut şi dus într-un loc secret, de unde a mai fost eliberat după 81 de zile, cu condiţia de a nu face publică situaţia în care s-a aflat. Acum, un tribunal din Beijing i-a dat lovitura de graţie: o somaţie că are de plătit 1,7 milioane euro în contul taxelor datorate statului.

Un tribunal din Beijing a decis ieri că artistul disident, Ai Weiwei, trebuie să plătească 15 milioane de yeni (1,7 milioane de euro), sumă corespunzătoare taxelor pe care artistul le-ar datora statului, potrivit publicaţiei Le Monde.

„Instanţa a încălcat procedurile legale. Ei au refuzat să ne permită să ne prezentăm dovezile ” a declarat Ai Weiwei, la ieşirea de la tribunal.

Opozanţii regimului de la Beijing văd în decizia tribunaluluio încercare de a-l reduce la tăcere pe Ai Weiwei.

Prin mobilizarea a peste 30.000 de chinezi, el a putut plăti taxele impuse de stat. Pe de altă parte, afluxul de donaţii spontane pentru Ai Weiwei a provocat furie la Beijing, notează jurnaliştii de la Le Monde.

Nu este pentru prima dată când Weiwei se bucură de susţinere. În 2011, arestarea artistului a provocat un val de indignare în întreaga lume.

Arestat pentru evaziune fiscală

În aprilie 2011 a fost arestat sub pretextul că ar fi avut venituri nedeclarate la impozitare. A fost ţinut într-o locaţie secretă şi eliberat 81 de zile mai târziu, dar cu condiţia de a nu vorbi cu presa.

Weiwei nu a respectat condiţiile eliberării, iar după câteva luni a fost pus din nou sub acuzare. Artistul a fost amendat cu 15 milioane de yeni (1,7 milioane de euro) sumă corespunzătoare taxelor unei firme, Fake Cultural Design, pe care o deţine soţia acestuia.

Ai Weiwei a contestat amenda în justiţie, dar nu a avut câştig de cauză, iar activistului chinez i-a fost interzis să plece din ţară.

Tribunalele din această ţară, controlate de Partidul Comunist, dau câştig de cauză foarte rar disidenţilor, se arată în ziarul francez Le Monde.

Artist şi activist

Ai Weiwei este unul dintre cei mai apreciaţi artişti din China, dar şi un critic dur al regimului de la Beijing. Weiwei a fost de mai multe ori arestat, deoarece militează pentru drepturile omului şi critică regimul totalitar din ţara sa.

Ai Weiwei a studiat la Academia de Film din Beijing şi a fost membru fondator al unui grup de artă, The Stars.

Artistul este fiul unuia dintre cei mai renumiţi poeţi chinezi, Ai Qing, fost membru al Partidului Comunist, venerat astăzi, în ciuda faptului că a fost trimis la un lagăr de muncă în timpul Revoluţiei Culturale.

Weiwei a devenit cunoscut la nivel mondial o dată cu implicarea sa în proiectarea stadionului olimpic de la Beijing. El a ajutat la proiectarea structurii Bird Nest, acum recunoscută în întreaga lume.  

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă