Sefii minerilor din Valea Jiului au serbat-o pe Sfanta Varvara, ocrotitoarea ortacilor, printr-un chef de pomina, organizat la unul dintre cele mai scumpe locuri din zona, respectiv Hotelul „Rusu” din statiunea Parang. Impreuna cu directorii din cadrul Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani si ai unitatilor miniere, la chermeza au luat parte si reprezentanti ai primariilor si politiilor din Valea Jiului. In acelasi timp, ortacii si-au serbat ocrotitoarea acasa, cu familiile si fara festivisme.
Hotelul „Rusu” din statiunea Parang ii apartine controversatului om de afaceri Adrian Gardean – care s-a remarcat dupa ce a reusit sa obtina cu doar cinci miliarde lei vechi, la capatul a numeroase procese, peste 80.000 mp de teren in zona Baneasa, dupa cumpararea SC „Aviatia Utilitara” – si este condus de cumnatul lui Gardean, Sorin Avramescu, care deruleaza de altfel contracte extrem de avantajoase cu CNH. Locatia aleasa de sefii minerilor pentru chermeza de Sfanta Varvara este preferata directorului general al Companiei Nationale a Huilei, Daniel Surulescu, dar si a fostului ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres, care a vizitat hotelul de cate ori a venit in Valea Jiului. Petrecerea a inceput in curtea unitatii, cu gratare „udate” cu tuica si vin fiert, iar mai apoi sefii minerilor si invitatii acestora – reprezentanti ai administratiilor publice locale si ai politiilor din Valea Jiului – s-au retras in linistea hotelului, la mesele incarcate cu tot felul de bunatati. In plus, ca destinderea sa fie totala, iar problemele mineritului sa fie uitate la ceas de sarbatoare, pe terasa cabanei a fost aprins un foc de tabara de dimensiuni impresionante.
Directorul general al CNH, Daniel Surulescu, a spus ca pentru petrecere nu s-au cheltuit banii companiei, ci s-a facut „cheta” pentru angajatii companiei, dar nu si pentru invitati. „Pentru angajatii nostri a fost stabilita o taxa de 20 RON, insa consumatia a depasit cu mult suma initiala, iar in zilele urmatoare trebuie sa vedem cum o achitam”, a mai declarat Surulescu.
In timp ce sefii CNH se distrau la munte, minerii de rand si-au serbat protectoarea acasa, cu familiile. In holul sediului administrativ al companiei a fost organizata, ieri, o expozitie filatelica, in timp ce minerii au beneficiat de o prima de Craciun, in valoare de 350 RON, platita in avans. Traditia Sfintei Varvara a ajuns in Valea Jiului odata cu minerii polonezi, ruteni, cehi, austrieci, germani si unguri, colonizati aici in perioada 1868-1896, iar de atunci si pana in ziua de astazi ortacii isi omagiaza protectoarea in fiecare an de 4 decembrie. Dupa 1990, de ziua lor ortacii beneficiaza de o zi libera si de un adaos salarial acordat de administratie.