7.6 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodCetăţenii reclamau, comisarul Şoric îi turna lui Mararu

Cetăţenii reclamau, comisarul Şoric îi turna lui Mararu

România Liberă a intrat în posesia unor documente care probează faptul că, în 2008, şeful Poliţiei din Piatra Neamţ, Aureliu Şoric, a fost sesizat referitor la tentativa clanului Mararu de a fura un hotel, dar în loc să ia măsuri i-a avertizat pe interlopi.

Aureliu Vasea Şoric va fi demis de la conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, susţin surse din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Raportul de control se află  pe masa ministrului Traian Igaş, iar prefectul judeţului Neamţ a avizat favorabil demiterea acestuia. Surse din poliţie spun că inspectorii Corpului de Control al ministrului Traian Igaş au evaluat nu numai activitatea inspectorului-şef Aureliu Vasea Şoric, ci şi prestaţiile Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă de la Neamţ (SIPI), condus de Valentin Haisuc, precum şi a Serviciului de Investigaţii Criminale, condus de Florin Amihăiesei. Şi in privinţa acestora ar exista propuneri pentru demitere, spun sursele noastre.

SIPI  Neamţ, condus de Haisuc, nu ar fi transmis informări cu pri­vire la expunerea inspecto­rului-şef Aureliu Şoric în mediul infracţional reprezentat de fraţii Gheorghiţă şi Bogdan Mararu. De asemenea, nu ar fi transmis informări  cu privire la protecţia oferită de unii ofiţeri de poliţie membrilor clanurilor interlope. Mai mult, într-o notă transmisă şefilor, care a ajuns în posesia noastră, un fost ofiţer DGIPI îl acuză  pe Haisuc de complicităţi cu membrii clanului Mararu. Potrivit acestuia, „Valentin Haisuc (…) a beneficiat în interes personal de informaţiile furnizate structurilor subordonate şi a creat în cadrul serviciului o reţea de tip mafiot care acţionează doar în avantajul său şi pentru protecţia unor persoane apropiate şefilor de la IPJ Neamţ”.  În această notă sunt date şi nume de poliţişti corupţi, precum şi numele persoanelor care beneficiază de protecţia acestora. Între nominalizări se află şi fraţii Gheorghiţă şi Bogdan Mararu. Nici Serviciul de Investigaţii Criminale, condus de Florin Amihăiesei,  nu a „ieşit” bine deoarece nu a dat curs  plângerilor multor cetăţeni sau firme împotriva abuzurilor fraţilor Mararu.

Cazul muşamalizat din staţiunea Durău

România Liberă deţine înscrisuri din care ar  rezulta că Aureliu Şoric şi  Serviciul de Investigaţii Criminale  Piatra Neamţ nu numai că nu au investigat o tentativă de a fura un hotel din staţiunea Durău cu metoda „sabia la gât”, ci chiar i-au avertizat pe liderii interlopi Mararu de existenţa acestei plângeri. Sesizarea a fost în iunie 2008 şi nici până astăzi nu i s-a dat curs. Potrivit plângerii înaintate de Ion Grumăzescu, la hotel a descins un grup de rackeţi moldoveni şi ucraineni, care a cerut în numele lui Gheorghiţă Mararu cheile imobilului. În caz contrar, responsabilii hotelului au fost ameninţaţi cu moartea. „Noi atunci am recunoscut în scris că le dăm hotelul, ca să scăpăm, dar apoi am deschis proces”, ne-a declarat Grumăzescu.

După incident, Grumăzescu s-a dus la Şoric, i-a relatat întâmplarea şi i-a înaintat un memoriu. „În nici 24 de ore, Gheorghiţă Mararu a fost informat de Şoric pentru că cei care m-au anunţat au povestit exact ce i-am spus eu lui Şoric”, ne-a spus Grumăzescu.   Şoric a repartizat plângerea lui Grumăzescu ofiţerului Lobodă”, cu care mă întâlneam în pădure pentru că îi era frică să mă primească în birou”. La câteva zile, patronii hotelului ar fi fost trimişi de însuşi Şoric la  o întâlnire cu Gheorghiţă Mararu, unde acestora li s-a pus sabia la gât pentru a semna cedarea hotelului. „Norocul lor că ştampila societăţii era la mine, altfel acum nu mai aveau imobilul”, spune Grumăzescu. Ulterior, Grumăzescu a ameninţat că trimite informări la minister, iar după ce patronii „au plătit sulta”, am fost lăsaţi în pace, dar plângerea noastră nici acum nu a fost rezolvată”, a conchis Grumăzescu.   

Crima care a declanşat scandalul

Scandalul de la IPJ Neamţ a izbucnit după ce Cristian Chilat l-a împuşcat mortal pe fostul său patron, liderul interlop Gheorghiţă Mararu, şi l-a rănit pe fratele acestuia, Bogdan.  Crima s-a petrecut într-o cafenea selectă din centrul oraşului Piatra Neamţ, acolo fiind prezenţi, printre alţii, avocaţi, magistraţi, interlopi. După ce a fost acuzat că nu  ţine sub control lumea interlopă, inspectorul-şef Şoric a făcut o conferinţă de presă în care a luat apărarea grupării Mararu, susţinând că membrii acesteia nu sunt interlopi, iar cămătăria pe care o practică ar fi … acţiune caritabilă („De ce îi numiţi interlopi? Pentru că îi ajută pe oameni?”).  Şoric  a locuit cu chirie într-un imobil-proprietate a lui Gh. Mararu, iar acum locuieşte într-o vilă lipită de cea a lui Mararu. Şoric  a fost acuzat de mai multe ori că protejează acţiunile infracţionale ale clanului Mararu.

Cele mai citite

România va găzdui Campionatele Mondiale de înot pentru juniori în 2025!

România a primit dreptul de a organiza Campionatele Mondiale de înot pentru juniori în 2025, eveniment care va avea loc la Complexul Sportiv de...

FRF a făcut anunțul. Ce se întâmplă cu meciurile din ultima etapă a fazei grupelor Cupei României

Federația Română de Fotbal (FRF) a anunțat că meciurile din ultima etapă a fazei grupelor Cupei României Betano se vor desfășura fără arbitraj video...

Înalta Curte declină competența, în cazul contestației depuse de Călin Georgescu

ÎCCJ a hotărât să trimită cazul la Curtea de Apel București Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, luni, că nu are competența...
Ultima oră
Pe aceeași temă