5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodCel mai mare escroc al tuturor timpurilor

Cel mai mare escroc al tuturor timpurilor

Între operaţiunile cele mai îndrăzneţe ale Arthur Ferguson se numără vânzarea Palatului Buckingham pentru 2.000 de lire sterline, a turnului Big Ben pentru 1.000 de lire şi a coloanei, plus statuia amiralului Nelson din Piaţa Trafalgar, pentru 6.000 de lire sterline unor turişti americani, informează marţi ziarul ABC, citat de Agerpres.

Între cei zece finalişti la categoria cultură la recent desfăşuratele Premii Bitacoras.com, găsim rubrica „Povestiri din istorie”, un blog pe care sunt publicate poveşti anecdotice necunoscute marelui public. La ultima sa postare, autorul său Felix Casanova se face ecou ale „uimitoarelor isprăvi” ale lui Arthur Ferguson, un scoţian îndrăzneţ care în prima jumătate a secolului al XX-lea a reuşit să păcălească zeci de persoane, majoritatea americani, prin vânzarea frauduloasă a mai multor monumente.

Isprăvile sale au început în vara anului 1923, când sub falsa identitate a unui ghid oficial al oraşului Londra, a reuşit să convingă un miliardar american care privea cufundat în admiraţie statuia amiralului Nelson din Trafalgar Square că, din cauza situaţii economice foarte proaste a statului britanic, guvernul a scos la vânzare, pentru modesta sumă de 6.000 de lire sterline, celebra statuie. Desigur momentul nu se putea vinde decât unui cunoscător al operelor de artă care va şti să-i preţuiască valoarea şi va avea grijă să o protejeze la protecţia sa.

Ulterior Scotland Yard-ul avea să-i aducă la cunoştinţă că monumentul nu este de vânzare şi că fusese victima unei escrocherii de proporţii. În aceeaşi vară alţi compatrioţi ai săi americani au denunţat că au plătit unei persoane 2.000 de lire sterline pentru Palatul Buckingham şi o mie pentru Big Ben. Ei căzuseră la rândul lor în ghearele lui Ferguson care, până să-şi dea seama autorităţile, fugise deja în Franţa. Aici a avut grijă să vândă Turnul Eiffel ca „fier vechi” la un preţ necunoscut şi să închirieze Casa Albă unui fermier din Texas pentru o perioadă de 99 de ani.

Oferta lui, de 100.000 de dolari pe an, necesita anticipat chiria pe un an întreg. Dar marea lui lovitură a dat-o când a ajuns pe teritoriul american, alături de emblematica Statuie a Libertăţii, unde a încercat să-l convingă pe un australian că este pusă în vânzare pentru că portul trebuia să fie extins, iar monumentul care ocupa prea mult spaţiu trebuia înlăturat.

Dar Ferguson a făcut greşeala să se lase fotografiat alături de cumpărător care suspectându-l a arătat poza autorităţilor pentru a-l identifica. Şederea lui la închisoare a fost de scurtă durată. După cinci ani, a plecat în Los Angeles unde, aşa cum se povesteşte, şi-a început o înfloritoare carieră de comerciant pe care a continuat-o până la moartea sa, în 1938.

 

Cele mai citite

Rusia lansează peste 70 de drone și UAV-uri peste noapte în Ucraina. Apărarea aeriană ucraineană funcționează

Forțele de apărare ale Ucrainei au doborât 47 de drone rusești, în timp ce alte 24 au fost deviate de la țintele lor datorită...

Pierderi record de locuri de muncă pe piața pieselor auto din Europa: peste 30.000 de concedieri în 2024

Pierderile de locuri de muncă în rândul producătorilor europeni de piese auto s-au dublat în 2024, ajungând la peste 30.000, potrivit unui raport realizat...

Aurul, vedeta anului 2024: Preț record pe uncie și perspective mixte pentru 2025

Evoluția aurului în acest an va depinde de politica Fed, strategia economică a administrației Trump și mediul geopolitic Aurul a încheiat anul 2024 cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă