-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodCei mai sexy artişti români

Cei mai sexy artişti români

După topul celor mai sexy ar­tiste din câm­pul artelor vizuale, a venit rândul artiştilor să fie imortalizaţi, ca-ntr-un insectar, într-un clasamental celor mai impresio­nan­­te figuri masculine sub raport vizual.

După ce pictura provenită de pe băncile ei a cucerit Vestul (Adrian Ghenie şi Mircea Suciu, în primul rând), iată că Şcoala de la Cluj umileşte Capitala chiar şi în acest top, unde nu mai puţin de patru intrări aparţin unor absolvenţi care provin de la Babeş-Bolyai. Ca să parafrazez un comentator sportiv, Dumnezeu pare că şi-a întors faţa de la postmo­dernismul şi pop-art-ul atât de iubit pe malurile Dâmboviţei, preferând realismul conceptual al clujenilor, pe care i-a răsplătit cu bonusul unor aparenţe fizice de invi­diat: şi frumoşi, şi de succes – ce-ţi poţi dori mai mult, ca artist?

Clasamentul a fost propus de site-ul modernism.ro, dedicat scenei artelor vizuale contemporane.

1. Mircea Suciu (26 ani)

Artistul nu este chiar ceea ce se numeşte un macho, ci mai mult un introvertit. Cu o figură deloc românească, ci mai degrabă de Keanu Reeves (care, după cum ştim, a trecut de 40 de ani dar se încăpăţânează să arate ca la 18), Mircea Suciu i-a sedus pe americani, devenind singurul român care a apărut vreodată pe coperta foarte respectabilei ARTNews, un bilunar care apare încă de la înce­pu­tul secolului trecut. Altminteri, Mircea Suciu este un artist foarte respectabil: venind din şcoala hiperrealistă de la Cluj, el deviază spre figurarea unor imagini extrase din iconografia publicitară a Statelor Unite din anii ’40, cărora le conferă însă un sens angoasant şi întunecat, cu o puternică încărcătură existenţială.

2. Adrian Preda (25 ani)

S-a spus că ar aparţine generaţiei facebook a tinerilor urbani şi cool – fapt confirmat şi de expoziţia sa de anul trecut, „Fashion Prey”/„Prădătorii modei”, unde pictează animale ocrotite, pe care le ştanţează cu logo-uri de firme şi le aşază strategic lângă femei frumoase.

3. Mihai Zgondoiu (28 ani)

La 28 de ani, artistul şi-a conservat look-ul de puşti simpatic, pe care nu se sfieşte, asemenea unui rock star, să-l insereze ca şablon de stencil, în operele sale pop. De altfel, una din ex­po­­zi­ţiile sale se numeşte simplu „me”, iar cea mai cunoscută – „kitsch me”.

4. Dragoş Burlacu (32 ani)

Cu un look viril de ţară emergentă, lipsită de complexul dietei, artistul a devenit cool explorând, din unghi vintage, realismul so­cialist. „Understanding history” resemantizează arta propagandistică, transformându-l pe Ceauşescu într-un personaj monden.

5. Alexandru Niculescu (30 ani)

Elev al lui Sorin Ilfoveanu şi până la un punct tributar esteticii spiritualiste din deceniul 9 (fără să cadă însă în păcatul ortodo­xismului), Alexandru Niculescu s-a dedicat după 2007 instalaţiilor şi perfor­mance-ului.

6. Gili Mocanu (39 ani)

Cu barba nerasă, ochi negri şi ten bronzat, Gili Mocanu are un aer mediteranean – sau, mai pe româneşte, de sudist. Dar senzualitatea lui, asemenea picturilor sale conceptuale, este mai degrabă ghiduşă şi, la limită, lipsită de obiect.

7. Vlad Nancă (31 ani)

Politicos, nu lipsit de o graţie feminină, Nancă este un anti-macho. Asta, precum şi interesul arătat stencilului l-au transformat într‑unul din idolii scenei urbane bucureştene.

8. Adrian Ghenie (33 ani)

Ciocul îi dă un aer uşor desuet, 90’s; însă nimic mai seducător ca un bărbat frumos dezintere­sat de modă. Băimăreanul, care acum îşi împarte viaţa între Berlin şi Cluj, a cucerit piaţa occidentală cu o pictură în tonuri întunecate, inspirată din realităţi politice sumbre.   

9. Cristian Samfira (33 ani)

Elegant, dar fără excese metrosexuale, ardeleanul stabilit în Bucureşti este un brand în lumea modei, în primul rând. Picturile sale, cu nuduri puternic stilizate, amintind de Modigliani, sunt parcă făcute pentru apartamente de burlaci.

10. Daniel Knorr (41 ani)

Artistul, care trăieşte în Germania, are un farmec teuton, elaborat. Numele său se leagă de controversele legate de reprezentarea României la Bienala de la Veneţia (ediţia a 51-a), când a lăsat gol Pavilionul românesc.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă