In blocul Loto nu locuieste nici macar un singur castigator la loterie. Desi un apartament de trei camere se poate inchiria cu sume de pana la 800 de euro, castigatorii au preferat sa vanda apartamentele “lumii bune” a Bucurestiului.
Pe bulevardul Sincai, colt cu Nerva Traian, se afla un bloc nou, alb stralucitor, cu toate balcoanele inchise in termopane albastre, cu banca, magazin de bijuterii la parter si un mic parculet pentru copii vizavi. Nu este insa vorba de ultimul proiect rezidential din cartier. Dupa cum sugereaza singura reclama de pe bloc – “Numai sase-s norocoase. Loto 6/49” – este vorba de imobilul cunoscut in zona ca “blocul Loto”.
Acesta este blocul in care Loteria Nationala repartizeaza, din 2002 pana in prezent, apartamentele castigate la Loto. O intreaga comunitate blagoslovita de soarta, lovita din senin de bogatie, s-ar putea crede. Un bloc intreg numai cu norocosi, fiecare apartament cu povestea lui, familiile venite din toata tara impartasindu-si povestile de castigatori. Copiii, molipsiti de bafta parintilor, s-ar putea lua la intrecere in fata blocului: “Tata a castigat un miliard”, “Ba tata a castigat un miliard de miliarde”.
Mai bine o casa in orasul tau decat un apartament in Capitala
Locatarii nu sunt insa personaje coborate direct din “La bloc”, pe holuri nu se simte iz de muraturi si de carnati, iar vecinii nu stau la o bere la scara. De fapt, locatarii abia isi cunosc vecinii, iar in blocul burghez, impersonal, domneste imperativul urban al interactiunii minime. In blocul Loto nu locuieste nici macar un singur castigator la loterie. Cu totii au vandut apartamentele actualilor proprietari – avocati, fotbalisti, senatori, oameni din media – carora apartamentul din Vitanul Nou nu le-a picat chiar din cer.
Din 2002 pana in prezent, spune administratorul Lucian Dumitrescu, au fost ocupate 65 din cele 90 de apartamente. Apartamentele castigate la categoria intai nu sunt bonusuri, pretul lor fiind scazut din premiul in bani. Prin contract, locatarii se obliga sa pastreze banner-ul Loteriei ca unica reclama.
Data fiind criza actuala de locuinte, probabil ca putini sunt cei care n-au nevoie de un apartament, mai ales de unul in centru, cu finisaje si imbunatatiri din constructie. Cum de-si vand totusi casele primite cetatenii alesi la intamplare de Loterie? Castigatorul din primavara lui 2005, un pensionar din Galati care a preferat ca identitatea sa-i ramana necunoscuta si care a castigat aproape 5 milioane de euro la 6 din 49, incluzand un apartament de doua camere in “Blocul Loto”, declara la acea vreme: “Am vrut sa-mi construiesc o casa adevarata, pentru intreaga familie”. George Stan, directorul departamentului de resurse umane al Loteriei Nationale, crede ca, “deoarece majoritatea castigatorilor nu sunt din Bucuresti, acestia prefera sa vanda apartamentele, atrasi si de pretul acestora pe piata.”
Locuinte vanate de romanii cu stare
Un apartament de 3 camere in “Blocul Loto”, confort 1, 80 mp, decomandat, cu 2 grupuri sanitare, parchet, gresie, faianta se vinde cu pana la 200.000 de euro si se inchiriaza cu sume in jur de 800 de euro pe luna. O garsoniera de 42 mp se poate vinde cu 80.000 euro. Finisajele sunt “de lux” – pardoseli calde, parchet triplu stratificat de stejar, gresie si faianta importate din Spania si Italia, tamplarie PVC etc. Bucatariile sunt gata dotate. Toate soneriile au acelasi sunet, toate clantele si usile sunt la fel. Scarile, placate cu marmura venurata roz, sunt ticsite de plante de interior si pazite de portari.
Daca pentru castigatorii din tara apartamentele scumpe din centrul Bucurestiului sunt numai bune de vandut, pentru bucurestenii cu stare sunt numai bune de cumparat. “M-a atras zona, stateam bine, in Unirii, dar m-am gandit ca aici sunt aproape de Mall, pot sa ies si cu cainele la plimbare, iar langa noi o sa se construiasca Esplanada, cu parc si magazine”, spune Emilia Boros, care a cumparat apartamentul numarul 6 in 2002, direct de la un castigator. In bloc a locuit fotbalistul Flavius Stoican, iar acum locuieste Claudiu Niculescu. Printre locatari se numara si fostul senator Tiberiu Vladislav, precum si procurori, avocati, oameni de afaceri. Apartamentul de la numarul doi a fost cumparat de patronul indian al magazinului de textile de la parterul blocului. Unii locatari si-au cumparat chiar mai multe apartamente, in ideea ca sunt o buna investitie. Pe una dintre cele doua scari functioneaza o agentie imobiliara si un centru de infrumusetare. Multe apartamente sunt inchiriate pe perioade scurte, iar locatarii permanenti se plang de traficul intens din bloc.
“Am crescut vanzarile, am facut si o treaba utila social”
George Stan, directorul de resurse umane al Loteriei Nationale, spune: “Prin aceasta campanie de marketing ne-am atins scopul, am crescut vanzarile, am facut si o treaba utila social in acelasi timp. Am preluat urateniile ramase neterminate din comunism si le-am transformat in locuinte pentru oameni”. De altfel, Loteria nu este la primul proiect de acest fel; in Bucuresti mai exista doua astfel de blocuri, unul in apropierea Primariei Sectorului 3 si un altul in Berceni. Cum apartamentele din ambele au fost epuizate inainte de 2002, cele doua blocuri nu mai au nici o legatura cu Loteria, apartinand in totalitate proprietarilor si fiind administrate de asociatiile acestora.
Pe forumul Loto cativa jucatori se plang insa ca premiul la categoria intai include automat o garsoniera in “Blocul Loto”. Asta ii obliga practic pe castigatori sa “cumpere” o garsoniera, considera forumistii. “Loteria, spune directorul comercial Ecaterina Deaconu, are insa tot dreptul sa acorde premii sub alta forma decat in bani, asa cum fiecare castigator are dreptul sa vanda premiile.” Cand e vorba de masini, spune George Stan, castigatorii le vand chiar peste pretul cu care le-a achizitionat Loteria si care le este scazut din premiu, deoarece Loteria beneficiaza de reduceri atunci cand cumpara mai multe masini.
Blocul norocosilor, suspectat ca aduce ghinion
Pentru romanii mai superstitiosi, se pare, atata noroc adunat intr-un singur loc nu-i a buna. Alex Botea a cumparat apartamentul numarul 12 in urma cu patru luni, la mana a 3-a. Mai in gluma, mai in serios, spune: “Parca numai ghinioane am avut de cand m-am mutat in «Blocul Loto». Si taximetristul cand ma aduce se sperie de parca cine stie ce s-a intamplat, cand colo, de unde, ca nu s-a intamplat nimic”. In schimb, Daniel de la nr. 5, care doreste sa-si dea doar prenumele, spune: “Eu chiar am avut noroc, mi-am cumparat si alte case de cand m-am mutat aici”.
"Blocul miliardarilor" ar putea ramane din nou fara utilitati
In urma cu un an, mai multe televiziuni au realizat un reportaj despre “blocul miliardarilor”, ramas la vremea aceea fara apa curenta si cu datorii la utilitati. Situatia paradoxala, sustin locatarii, se crease deoarece Romcom ramasese in urma cu plata utilitatilor pentru apartamentele nelocuite. Romcom, pe de alta parte, a negat atunci existenta acestor datorii, dar ulterior reportajului acestea au fost achitate imediat. “Era caraghios, spune un locatar care doreste sa ramana anonim, veneam acasa si aprindeam lumanarile, ma duceam la clubul de sanatate in fiecare zi ca sa fac un dus“. Situatia, se aude printre locatari, s-ar putea repeta din nou, cum Romcom a ramas din nou in urma la platile pentru utilitati. Pe de alta parte, Sabin Vasii, directorul Romcom, sustine ca aceste datorii se creeaza pentru ca firma sa nu primeste cheltuielile defalcate de la administrator, iar acesta nu poate fi controlat decat de comisia de cenzori a locatarilor, care nu a fost inca infiintata.
Locatarii se plang si ei de modul in care este administrat blocul. “Zic ca noi suntem oricum bogati si nu mai simtim la buzunar un milion in plus la intretinere, asa ca ne incarca la plata la una si la alta. Administratorul a fost propus de Romcom, desi ei nu mai au nici 50% din apartamente si incercam sa angajam pe altcineva”, ne spune acelasi locatar care nu doreste sa-si dea numele.
Mai mult, sustine acelasi locatar, in ultima vreme au fost vandute in imobil trei garsoniere, in conditiile in care la Loto a existat un singur castigator, doar foarte curand. Romcom sustine insa ca in prezent nu este vandut nici un apartament din cele vacante, dar ca acest lucru s-ar putea intampla, daca se ajunge la o intelegere cu Loteria. Aceste costuri de intretinere nu au fost prevazute initial, estimandu-se ca apartamentele vor fi ocupate mai repede. Loteria Romana sustine de asemenea ca nu este vandut nici un apartament, dar adauga ca nu va fi nici in viitor.