» Doi italieni rezidenti in Romania, unul la Craiova si celalalt la Suceava, forteaza intrarea in administratia locala. Ei spun ca reputatia le este singura arma electorala.
» Teodor Kadima, originar din Congo, vrea sa castige un post de consilier local la sectorul 6 din Bucuresti. Nu da mici si bere la popor si nici nu-i suparat ca partidul i-a retras candidatura la primarie.
"Ma voi duce la oamenii pe care ii voi intalni prin piete, pe strada, la Universitate. Le voi spune: eu sunt Leoni Emanuele si asta este cartea mea de vizita. Voi sta de vorba cu ei si, daca le inspir incredere, le cer sa ma voteze la locale. Nu voi trimite gasca de tineri cu tricouri si sepci colorate. Poate veti spune ca sunt zgarcit, dar degeaba pun fluturasi in cutia postala daca locuitorii ii arunca. Nu pot accepta risipa asta si nici nu am o asemenea mentalitate."
Ne-am dat intalnire in fata Primariei din Craiova. El, un italian nascut la Frankfurt si care a trait trei decenii in apropiere de Genova, ar trebui sa ma convinga ca este potrivit sa ocupe un post de consilier local sau unul de consilier judetean. Leoni, care are un doctorat in Litere si filosofie, obtinut la Facultatea din Trento, a descoperit Romania din curiozitate.
In 2000 a castigat o bursa de studii "Erasmus". A avut de ales intre Franta, Spania si Romania, dar s-a oprit la Craiova, un oras despre care nu stia nimic. Astazi, spune ca ii place muzica lui Tudor Gheorghe, stie sa joace sarba si hora, fredoneaza cu placere "Treceti batalioane romane Carpatii" sau "Nebunul cu ochii inchisi". A auzit toate aceste cantece "stramosesti" la diversele reuniuni aniversare ale sotiei sale Liliana Popescu, o voleibalista de exceptie.
Scriitor la Craiova, ospatar la Genova
Cum se poate trai intre doua tari? "Prietenii din Italia imi spun: voi, romanii. Mama spune: voi, din Romania. Nu mi se mai recunoaste cetatenia italiana", spune Leoni razand. "In Craiova stau 6-7 luni pe an, scriu articole, fac traduceri, sunt interpret pentru oamenii de afaceri din Italia, ofer consultanta pentru straini. Alte trei luni merg in Italia si muncesc. Uneori pot fi ospatar.
Ultima oara, m-am documentat pentru a scrie o gramatica a limbii italiene pentru romani, pe care am publicat-o la Craiova." Leoni crede ca din orgoliul oltenilor se pot scoate bani buni. "Aici exista o bogatie a artei si a culturii de care localnicii nu isi dau seama. Sunt orase in Italia mult mai mici decat Craiova care au o singura statuie de care au legat toata propaganda publicitar-turistica. Aici aveti Parcul Romanescu, sculptori, pictori de la Muzeul de Arta cu opere importante, cladiri cu arhitectura frumoasa, peisaje minunate pentru agroturism, dar lipseste organizarea." E greu sa nu-l remarci pe tanarul inalt, cu ochelari de soare si atitudine "latino". Ne-am asezat la o masa la o terasa din centru in care din difuzoare se auzea Al Bano&Romina Power. Personalul il saluta prieteneste. Ca sa iasa consilier, Leoni are nevoie de 5% din voturile craiovenilor care se vor prezenta la urne, misiune pe care nu o considera imposibila. "Craiova nu seamana cu nici un oras din Italia. Oltenii sunt fierbinti, parolisti, dar uneori nu fac proiecte pe termen lung si se gandesc numai la ziua de maine."
"Nu cer bani, ca sa nu am obligatii"
Leoni recunoaste ca legaturile dintre tara sa si Romania sunt destul de reci. Spune ca ar fi un avantaj ca intreprinzatorii italieni sa aiba in consiliul local pe cineva care sa le vorbeasca limba. "Daca intru in consiliul local sau judetean, autoritatile locale din Italia ma vor privi altfel. Se pot incheia contracte prin care sa aduci mana de lucru romaneasca la fermele italienilor care cultiva portocale si rosii. Dar pentru ca toti sa aiba de castigat ar trebui sa gasim si piete de desfacere romanesti. Adesea, din cauza mainii de lucru scumpe, fermierii prefera sa arunce productia. Astfel de intelegeri se pot face la nivel de comunitati locale." Pana acum, Leoni nu a investit nici un ban in campanie. Nu are afaceri, nu are masina, actiuni sau conturi mari in banci.
"Am scris o scrisoare deschisa firmelor italiene care au sediu teritorial in judet. Le-am spus ca sunt un italian care candideaza pentru un post de consilier si, daca ei cred ca un italian ii poate ajuta pe ei si pe colaboratorii lor din Romania, atunci sa ma voteze. Bani nu cer pentru ca astfel mi-as crea o obligatie si ar trebui sa dau ceva in schimb", afirma genovezul. Nu isi permite sa dea oamenilor mancare in schimbul voturilor, ci doar idei. "Fiecare om poate fi multumit in felul sau: unii cu mici, altii cu o carte." Poate de aceea italianul nu vrea sa ii tenteze in nici un fel si le cere oltenilor sa voteze cu inima, gandindu-se numai la binele orasului lor. si al sau.
Verdict
» "Nimeni nu se ocupa de imaginea Romaniei"
"Romanilor li se face o imagine proasta in Italia pentru ca nu au tupeu sa isi faca o imagine buna. Romanii nu trebuie sa se ascunda sau sa vorbeasca in soapta. Trebuie sa spuna tuturor de ce e frumoasa tara lor, care ii sunt valorile. Ei se trezesc dimineata la 6, merg la munca pana seara tarziu, apoi dorm si asta e tot. Sunt priviti ca simpli muncitori fara identitate. Nu se ocupa nimeni de imaginea Romaniei in strainatate".Croatia isi face publicitate la televiziunea italiana pentru a promova turismul. Azerbaidjanul – la fel. Romania nu face. Eu mereu fac reclama Italiei – traduc carti in italiana, vorbesc despre cantareti, actori. Ca sa le schimb italienilor perceptia negativa, trebuie sa le arat mereu filme, ziare, fotografii despre Romania", spune Leoni.
Un italian pentru Suceava
"Daca vorbesti in Suceava de domnul Pino, toata lumea il cunoaste. Cine a venit la mine a primit mancare, medicamente. Am invatat multa lume sa vorbeasca limba italiana," spune Giuseppe Specchio nascut la Foggia. Se mandreste cu titlul de "comentatore", o diploma de onoare acordata de presedintele tarii. Are amintiri cu Silvio Berlusconi, pe care l-a cunoscut personal si pe care il considera un om cinstit. "La Milano, toata lumea il stie sub numele de Berlusca, asa cum se pronunta numele lui in dialect regional", zice Giuseppe. Il intreb cum a ajuns in Moldova. "Pe jos", raspunde in gluma, apoi devine grav: "Sotia mea a murit in 1988. Dupa ce am ramas singur, in acelasi an am plecat sa vad Romania. M-am indragostit imediat de tara voastra. Am stat patru ani in Bucuresti, apoi m-am mutat definitiv la Suceava".
A avut firma, a facut comert, a predat italiana. Giuseppe sta vara la Sighet, unde si-a cumparat o casa de vacanta, cu o livada frumoasa, iar toamna face tuica. In restul timpului, il gasesti la Suceava. Ultima oara a fost in Italia in noiembrie, in nord. "Aici romanii sunt foarte prost vazuti", explica "Pino". "De multe ori ma supar cand aud vorbe urate sau cand vad stirile negative din presa italiana despre romani. Romania este o tara civilizata, cinstita, cuminte, serioasa." Acesta este si motivul care l-a indemnat sa candideze, la varsta de 80 de ani, din partea "Asociatiei italienilor din Romania", pentru un post de consilier judetean.
Candidatul congolez nu crede in pomeni
Situatia politica a lui Teodor Kadima, cetatean roman originar din Congo, nu este prea clara. Victor Dinuta, sef al Organizatiei Sectorului 6 a PNT-CD, sustine ca l-a propus pe Kadima sa candideze la primaria condusa acum de Cristian Poteras.
Deputatul PNT-CD Aurelian Pavelescu afirma insa ca Dinuta nu are nici o autoritate sa vorbeasca, pentru ca a fost dat afara din partid. Pavelescu ne-a spus ca Teodor Kadima este doar candidat pentru functia de consilier local. Congolezul nu stie sigur nici macar ce pozitie are pe lista de candidati ai partidului, fiind proaspat intors din Franta, si nu a avut timp sa verifice la Biroul Electoral Municipal. Imi spune ca incertitudinea nu il afecteaza deoarece este un membru de partid disciplinat: "M-am inscris in PNT-CD in 1995 pentru ca eu sunt crestin catolic. L-am apreciat mult pe presedintele Coposu".
Doctor in stiinte economice, Teodor a venit in 1972 in Bucuresti, unde a gasit un popor primitor: "Daca ma duc la cineva acasa neanuntat si il gasesc cu masa pusa, ma invita sa mananc. La fel se intampla in Africa, dar nu si in Occident".
Legat de problemele sectorului 6, Kadima nu are un program prea clar. E doar ingrijorat de soarta batranilor, a circulatiei si a lipsei parcarilor. Spune ca nu ii place cum isi fac partidele politice campania electorala: "Romania nu este o tara la nivel de mici si bere. Eu deocamdata nu am investit nimic in campanie".
Spune ca nu va parasi niciodata partidul, desi PNG ii face cu ochiul. "Gigi Becali e un om care face multe lucruri. Ca face si pentru publicitate nu stiu. Pentru mine este un om bun. Ar trebui doar sa se controleze atunci cand vorbeste."