Pe strazile din Targu Jiu au putut fi zarite cadavre de caini morti. Asociatiile de protectie a animalelor acuza primaria ca sub pretextul unor actiuni de deratizare au ucis deliberat maidanezii. Autoritatile locale neaga ca ar fi declansat o asemenea campanie si acuza asociatiile ca vor sa-si faca imagine.
In Targu Jiu traiesc in libertate aproape trei mii de caini. Desi au semnat un contract de colaborare, primaria si asociatiile de protectie a animalelor vad in mod diferit solutionarea acestei probleme. Ruptura definitiva s-a produs in momentul in care pe strazi au aparut cadavre de caini.
"In luna mai, au fost gasiti morti cel putin 150 de caini. Dar numarul lor ar putea fi mai mare pentru ca noi nu am ajuns in toate cartierele. Au cazut victime si caini cu proprietar, pasari, porumbei. Am cerut primariei sa ne spuna cu ce firme de deratizare au contract, dar nu am primit nici un raspuns", spune presedintele asociatiei "Proanimals", Carmena serbanoiu.
Cadavrele cainilor au fost adunate in graba de maturatori, angajati ai Directiei de servicii comunale Targu Jiu. Cele care nu au fost gasite de angajatii vigilenti au putut fi zarite in timpul zilei in parcuri, pe locuri de joaca sau pe alei mai retrase.
Purtatorul de cuvant al primariei, Constantin Cretan, sustine ca nu are cunostinta despre existenta unei asemenea campanii indreptate impotriva cainilor vagabonzi. "Nu detin nici un fel de date tehnice. E natural sa mai moara caini. Nu cred ca e normal ca aceasta asociatie sa se adreseze mai intai presei si apoi sa stea de vorba cu primaria, institutie cu care a semnat un angajament pentru reducerea numarului de maidanezi".
"Au murit in chinuri mari"
Corina Bolintiru – care a muncit ca voluntar in cadrul acestei organizatii – are o alta varianta. "Cei care au actionat sunt de la deratizare, nu hingheri. Am dus un caine otravit la un veterinar. Acesta i-a gasit in gat o bucata de carnat care avea o substanta rozalie pe el. Am intrebat niste maturatori ce se intampla si mi-au spus ca e plin de caini morti pe strazi, iar ei au misiunea sa-i adune. Am vazut un catel care se zbatea si facea spume la gura, iar oamenii treceau impasibili pe langa el. Pana sa intervenim, l-au luat maturatorii care l-au pus intr-o ghena. Probabil s-au gandit sa-i omoare direct pentru ca atunci cand apar hingherii oamenii reactioneaza violent."
In urma unor investigatii toxicologice, realizate la laboratorul sanitar de stat Gorj pe cadavrele a doi caini gasiti pe strada, s-a stabilit ca moartea acestora s-a datorat unor intoxicatii cu carbofuran, respectiv warfarina. Medicul veterinar Vasile Noja spune ca este cel putin ciudata folosirea unor asemenea substante toxice foarte puternice daca ar fi fost vorba de campanii de deratizare. "Carbofuranul este un insecticid. Urmarea la nivelul organismului animal este paralizia sistemului nervos, care duce la asfixierea si apoi moartea animalului."
Cealalta substanta, warfarina, ii produce animalului o hemoragie interna puternica in organism. "In ambele cazuri de intoxicare cainele a murit in cateva ore, poate chiar o zi, in chinuri mari", ne-a declarat doctorul. De altfel, eutanasierea cainilor se face printr-o injectie intravenoasa. Moartea este aproape instantanee.
Primaria vrea eutanasierea
Patricia, un alt voluntar, sustine ca "anul trecut au mai existat trei astfel de campanii si inca una in februarie anul acesta. Am facut un demers la politie. Am sigilat impreuna cu ei un cadavru de caine mort, am facut o hartie oficiala, dar nu am primit raspuns".
"Eu am gasit caini morti in apropierea blocului in care locuiesc din cartierul Grivita. Am adunat patru caini, doua pisici, porumbei, soareci, sobolani, pentru ca se descompuneau de cadura. Nu i-am vazut niciodata pe cei care au pus otrava. Un vecin a iesit cu cainele si la un moment dat acesta a mancat o bucata de carnat cu granule. Am fost nevoiti sa apelam la un veterinar care l-a salvat", ne-a povestit doamna Negomireanu, medic stomatolog.
Pe de alta parte, primaria sustine ca primeste zilnic trei-patru sesizari din partea oamenilor care se plang de atacurile cainilor vagabonzi. Acestia ar cere autoritatilor sa ia masuri radicale pentru rezolvarea situatiei.