-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodBunicutele, la mare cautare

Bunicutele, la mare cautare

» Fie ca muncesc ca sa traiasca, fie invers, o multime de mame n-au incotro si isi lasa copiii pe mana bonelor. Unele au incredere in rude sau vecine care si-au dat masura talentului pe propriile progenituri. Altele merg pe mana agentiilor de personal, care iau la puricat, mai ceva ca un serviciu secret, femei dispuse sa trudeasca pentru un tanc. In lipsa specializarilor insa, nu poti baga mana in foc pentru nici una. De aceea, sunt cautate mai ales bone mai coapte in varsta, care se pot lauda macar cu scoala vietii.

Ai zice ca ai dat de paradisul copiilor in Parcul Tineretului, cand vezi o droaie de tanci inarmati cu cornuri si paine, care imbuiba veseli nevoie mare valul de porumbei care ii inconjoara. Munitia panificata le e furnizata de doamne bonome, grijulii, cu aspect de bunici sau de mame. Nici una nu poate spune insa ca vreunul din copiii pasionati de porumbei este al ei. Sunt doar bone.
Doamna Viorica creste de patru luni, timp de cinci ore pe zi, pustiul unor nepoti. "La inceput mi-era frica sa nu gresesc ceva. N-am mai facut asta, dar am crescut trei copii ai mei. Cu el trebuie sa fiu mai retinuta, sa am rabdare, sa-i vorbesc frumos si sa-i explic de n ori acelasi lucru, pana baga la cap", impartaseste tanti Viorica cum creste copilul altora, bazandu-se pe ce a invatat de la ai ei. Cu doua gemene blonde in grija, venerabila tanti Mariana a ajuns bona pentru niste vecini. Acum, ea le e mama celor doua fete, de dimineata pana seara, cand mama cea buna vine de la munca. "Cu mine spun poezii, povesti, cu mine isi fac lectiile", isi aminteste Mariana ca asa si-a crescut si ea cei doi copii care acum au peste 30 de ani.

Singura care a incercat sa treaca la profesionism, dintre bonele de ocazie din parc, este doamna Lucica Petre. Dupa ce a intrat in somaj, ca operator chimist intr-o fabrica, si-a dat seama ca e croita sa fie bona si s-a dus sa-si ofere serviciile printr-o agentie. "Prima data am avut doi gemeni. Mamei ii era frica pentru unul dintre ei, mai retras si nesociabil, ca nu se va acomoda. Dar cu mine si-a dat drumul, s-a deschis. Atunci mi-am dat seama ca pot face munca asta", spune Lucica Petre, care acum creste copilul altora, zece ore pe zi. stie ca cea mai mare problema a unei mame cu bona este increderea. "Trebuie sa aiba foarte mare incredere in tine. Se uita la firea ta, cum te porti cu copilul, daca stii sa te joci cu el", spune Lucica, pentru care dovada succesului a fost atunci cand o mama plecata in provincie a preferat sa-i lase ei copilul cateva zile, decat tatalui. Dupa droaia de teste psihologice prin care a trecut la agentia de plasare de personal, Lucica Petre a ajuns sa cunoasca cotloanele mintii unui copil si stie ca pericolul cel mare e atasarea lui de o straina. "Fetita pe care am avut-o prin agentie plangea cand plecam eu acasa, nu mai vroia cu maica-sa. Cand au dat-o la gradinita si eu am plecat, a fost o ruptura. O respingea pe bunica-sa si zicea ca nu se mai scoala dimineata fara mine. O vizitam cand puteam", povesteste Lucica Petre cum a ajuns sa faca si terapie.

Bone pe banda rulanta
Sunt in jur de 50 de agentii de plasare de personal in Bucuresti si nici uneia nu-i lipsesc din meniu bonele. Aranjate in baze de date cu mii de persoane, cu dosare complete, de la date de identitate, analize medicale, cazier si referinte de la alte familii la teste psihologice care le cauta la personalitate, sensibilitate si educatie, bonele de agentie nu ofera insa decat o garantie de baza. "Din punct de vedere al sigurantei, doar amprentele nu le sunt luate. Dar nu avem o masura a profesionalismului lor. Ar trebui sa aiba niste cursuri de babysitting, or in Romania meseria asta e un debuseu pentru persoane pensionate, somere sau casnice. Experienta lor e fie maternala, fie babysitting pe cont propriu", recunoaste Antoaneta Istrate, patroana Antoanette Services. stiind ca orice mama isi doreste ce e mai bun pentru copilul ei, Catalina Trandafir, directoarea agentiei Mary Poppins, face tot posibilul ca, prin filtrele de testare, sa aleaga bobul de neghina: "Facem o selectie si propunem clientului, in functie de ce criterii a impus. Incercam sa suprapunem cele doua profiluri, pentru a realiza un canal de comunicare. Se cauta experienta, educatia, referintele de la alte familii. Dar noi nu le putem controla dupa angajare, nu putem oferi garantii". Nu de putine ori, insa, cei de la Mary Poppins fac vizite-surpriza, la cererea parintilor, pentru a prinde vreo bona banuita cu mata in sac: ca nu respecta programul, ca nu are grija copilului. La Antoanette Services, patroana face chiar "anchete sociale" pentru clientii mai pretentiosi. Isi trimite oamenii la bona acasa si sa-i interogheze vecinii, pentru a fi sigura ca bona respectiva nu e doar o actrita prefacuta. "Multe vin sa se faca bone de nevoie, nu ca asta e menirea lor in viata. Din cate vin la noi, daca ramane o treime. Unele habar n-au sa citeasca un termometru, dar intreaba din prima cati bani primesc. Cererea e foarte mare, iar oferta de personal cu calitati de bona e foarte mica", spune Antoaneta Istrate.

Scoala de bone, un Sfant Graal
Ambele cautatoare de bone tanjesc dupa o institutie care sa formeze profesioniste, asa cum e in strainatate, si s-au coalizat cu alte agentii intr-o asociatie care sa lupte pentru babysitting profesionist. "O specializare ar implica notiuni de nutritie, de igiena, de psihologie a copilului si de mediere a conflictelor. Atunci, o bona ar fi un hibrid de educatoare, psiholog si asistenta medicala", viseaza Antoaneta Istrate la bona ideala. In lipsa de altceva, Catalina Trandafir de la Mary Poppins a pus cap la cap un manual pentru bone, structurat pe categorii de varsta a copiilor care urmeaza sa fie ingrijiti, de la perioada "pampers" pana la era primilor pasi. Femeile care isi cauta de lucru prin agentia Mary Poppins trebuie sa inceapa prin a cunoaste cele zece porunci ale Bibliei de bona. Sa vina la lucru cu haine de schimb, sa se spele pe maini, sa invete programul si obiceiurile copilului, sa cunoasca zonele periculoase din jurul casei unde lucreaza, sa stie ce medicamente ia copilul si numarul de telefon al parintilor. O bona nu isi impune niciodata punctul de vedere si respecta decizia parintilor, le comunica ce a facut copilul peste zi si "nu rupe usa" sa plece, ci asteapta ca parintii sa-si traga sufletul cand vin acasa.
Pro si contra bone
Cate mame, atatea pareri despre bone. Unele ar apela doar la o ruda apropiata, daca ar fi sa-si lase copilul in grija altcuiva. "N-as avea incredere intr-o agentie. Acolo se duc numai femei care nu gasesc altceva de facut. Eu am noroc ca imi permit sa stau acasa si sa-mi ingrijesc copilul", nu si-ar scapa Sorina Dumitrascu din ochi prichindelul.

Ziarista prinsa in vartejul evenimentelor de zi cu zi, Sorina Chirila, proaspata mamica, s-a ars cu o bona culeasa de prin vecini. "Se trezea copilul de trei ori pe noapte si plangea de foame. Era clar ca nu-i dadea sa manance. Sotul mi-a zis, vezi ca-i miros hainele a loc strain. Intr-o zi am sunat sa vad ce face copilul. N-a raspuns nimeni. Am luat un taxi si am venit acasa. Bona era cu copilul meu la ea acasa, isi facea treburile – mancare, curatenie", isi aminteste Sorina primul esec cu o bona de ocazie. Acum a apelat la o agentie, dar asteapta de o luna sa i se gaseasca persoana potrivita. Exigentele ei nu sunt multe, dar elimina din start o gramada de femei: "Sa nu fumeze, sa fie decenta, sa nu minta".

Dana Lupan, din Iasi, a avut incredere doar in propria mama sa-i creasca fetita si ar lasa-o pe mana unei bone de agentie doar cu niste garantii semnate negru pe alb. Oferta actuala insa nu o incanta. "Evaluarea psihologica a unei bone e foarte importanta. Cred ca testele de la agentii sunt facute din pix, iar faptul ca n-au cazier si n-au dat in cap la cineva nu e o garantie pentru mine. Ar fi nevoie si de o pregatire pedagogica, pentru ca multe mame nu stiu sa fie mame, cu atat mai putin o bona interesata mai mult financiar", spune Dana Lupan.

Parinti de weekend, copii alienati
Ca are bona de prin vecini sau de la vreo agentie, un singur lucru e sigur pentru o mama care nu-si creste singura copilul. "La noi, mamele au ajuns parinti de weekend. Isi vad copiii mai mult sambata si duminica. Au ajuns sa sune la bone: plange asta micu’, ce sa-i fac? Sunt straine in propria casa. Acesta e pretul platit de noi ca societate", spune cu regret Antoaneta Istrate, de la Antoanette Services. stie ca mamele din Romania mai au pana cand salariile si legile le vor permite sa dea uitarii slujba, ca sa stea cu copiii, precum suratele lor din Occident: "Acolo au avut aceasta revelatie: copilul e mai important decat jobul. Simt ca pierd relatia cu copiii, nu mai vad primii pasi, primul dintisor. Le afla de la bone. Nu poti cumpara sentimentele unui copil cu portocale, ciocolata, blugi sau excursii".

Preturi
» Tarife de bona

Salariul unei bone de agentie pleaca de la 7 milioane de lei vechi si poate sari de 15 milioane, in functie de experienta si sarcinile pe care le are de indeplinit. O bona aleasa de prin vecini va percepe cam jumatate din aceste sume, dar va face si jumatate din munca. Agentiile de recrutare nu intervin in negocierea salariilor, ci doar percep un comision din primul salariu al bonei pe care reusesc sa o angajeze intr-o familie.

Preferinte
» Bonele-bunici Inving bonele-gagici

Mentalitatea ca gaina batrana face ciorba buna, dar si lipsa cursurilor de specialitate care sa dea garantia ca o tanara bona nu va sta sa dea sms-uri iubitului in timp ce copilul plange de foame fac ca mamele din Romania sa prefere bonele trecute de 40 de ani. "Este modelul bunicii, o persoana calda, mai in varsta, care a terminat cu problemele propriilor copii. Sunt considerate mai serioase, mai experimentate. Romancele nu vor bone tinere, din prejudecata ca acestea au grijile naturale varstei: iubiti, telefoane, SMS-uri. Nu se pricep la gatit sau la ordine, darmite la ingrijit copii", si-a dat seama Antoaneta Istrate.
Invariabil, obisnuiti cu mersul societatilor de unde vin, cetatenii straini cauta bone tinere, stie Catalina Trandafir, de la Mary Poppins. Putinele mame autohtone care vor tinere pentru copiii lor nu prea au insa de unde alege, a vazut Antoaneta Istrate: "Trasaturile cautate la o bona tanara: vesela, optimista, care sa se puna la mintea copilului, absolventa de liceu, vorbitoare de limbi straine. Dar o persoana cu aceste calitati nu va fi niciodata bona, indiferent cat de motivanta ar fi oferta financiara. Va incerca sa-si faca o cariera".

Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă