» Flota de razboi a Deltei a trecut de toate evaluarile si este complet operationalizata NATO.» Trei monitoare si cinci vedete blindate formeaza cea mai puternica unitate de foc. » Navele sunt capabile sa transporte trupe si tehnica auto in orice punct de pe cursul fluviului.
Navigatia pe fluviu este un cosmar pe timp de noapte. Senalul ingust, curentii puternici si forma neregulata a fundului apei ii determina pe majoritatea comandantilor de convoaie sa traga seara la mal si sa astepte zorile pentru reluarea voiajului. O mana de nave nu tin cont insa de pericole. Monitoarele si vedetele blindate fluviale pleaca in misiune la orice ora din zi sau noapte, indiferent de conditiile meteorologice. Echipajele sunt instruite sa navigheze in conditii de camuflaj perfect, pentru ca o nava militara pe Dunare trebuie sa loveasca o singura data inamicul. Sunt blindate si dispun de un armament deosebit: tunuri antitanc de 100 de milimetri, cel mai mare calibru montat vreodata pe o nava militara romaneasca din perioada moderna, doua instalatii de lansare a proiectilelor reactive si o multime de mitraliere de calibru mare. Practic, nici un vas de razboi sau orice alt obiectiv militar din Delta Dunarii, indiferent daca este pe uscat sau apa, nu poate rezista unui atac din partea navelor blindate.
Prima impresie, odata urcat la bordul unui monitor, este, chiar si pentru cineva familiarizat cu navele de razboi, supradimensionarea armamentului. Cele doua tipuri de nave, denumite in limbaj tehnic "purtatoare de artilerie", respectiv monitorul si vedeta blindata, au avut la baza mai multe solutii ingenioase. Proiectantii romani au apelat la calibrul 100 de milimetri folosit pe tancuri. Pur si simplu s-a taiat turela unui T580 si a fost montata pe vapor. Rezultatele au fost spectaculoase. Tunul "rupe" orice tip de blindaj, poate fi utilizat in lupta directa, dar si la bombardarea tintelor pe uscat. Comandorul Petrica Coman, comandantul Divizionului 67 Nave Purtatoare de Artilerie, imi explica pe scurt utilitatea navelor: "Cu blidatele terestre nu ai cum sa actionezi in Delta. Noi putem executa orice tip de misiune, inclusiv desantul". Altfel spus, monitoarele si vedetele sunt un fel de tancuri plutitoare, iar forta lor de lovire echivaleaza cu cea a unei unitati similare terestre.
Operatiuni antitero
Am picat in mijlocul unui exercitiu antitero. Portul militar este atacat din doua parti de o grupare terorista. Echipajul monitorului respinge simultan atacul direct de pe uscat si pe cel dinspre insula din vecinatatea portului. Echipa de "boarding", respectiv inspectie si control la bordul navelor suspecte, devine pentru cateva zeci de minute un comando care in doi timp si trei miscari captureaza agresorii. Secretul succesului – pregatirea echipajului pentru misiuni de debarcare si lupta terestra, plus utilizarea mitralierelor grele cu patru tevi. Comandantul divizionului imi arata o multime de distinctii obtinute de marinari la concursurile de arte martiale si diplomele castigate la trageri. Asa cum am mentionat mai sus, marinarii militari pot executa desantul si atacul imanicului pe uscat.
Desantul
Schema unei operatiuni de desant pare simpla. Convoiul de blindate ajunge in locul stabilit, monitoarele si vedetele executa concomitent o manevra pentru abordarea perpendiculara a malului. Navele se infig la propriu in mal, marinarii sar in stuf si formeaza un cap de pod. Echipajul ramas la bord sprijina cu foc trupele de pe mal. Aflu ca blindatele sunt special concepute pentru a se putea "catara" pe uscat. Deoarece unitatea fluviala raspunde de securitatea Deltei impreuna cu Batalionul Infanterie Marina Babadag, la proiectarea lor s-a luat in calcul si o capacitate de incarcare sporita, care sa permita imbarcarea mijloacelor de lupta ale BIM, inclusiv transportoarele auto blindate. Au motoare puternice si suprastructuri joase pentru a putea fi usor de camuflat. Un monitor bine ascuns in Delta nu trebuie sa fie descoperit din aer, uscat sau apa.
Navigatie la milimetru
In spatele acestor tactici si al calificativelor foarte bune obtinute la aplicatiile internationale se ascund o munca titanica si multa sudoare. Pana nu calci in cabina de comanda nu realizezi cat de greu este. Odata dat ordinul de lupta, toate capacele hublourilor, inclusiv cele din comanda, sunt inchise. Practic, vizibilitatea timonierului scade la zero. Singurul contact cu lumea de afara se face prin niste fante inguste, lungi de 20 de centimetri si late de doi centimetri. Din ratiuni de protectie si camuflaj, la bordul navei nu trebuie sa se vada nici jarul unei tigari. Afara este noapte, iar "tancul" are 50 de metri lungime, aproape 10 latime si trebuie ghidat pe un canal ingust, printre salcii si stuf. Totul se desfasoara intr-o liniste de mormant.
Orgile lui Stalin, varianta ‘90
Cea mai spectaculosa parte este atacul cu proiectile reactive. Puntea parca se rupe si din pantecele navei ies doua rampe de lansare cu cate 40 de rachete fiecare. Zgomotul este infernal si imi vine in minte suieratul ingrozitor al katiuselor din cel de-al doilea razboi mondial. Efectul este devastator. Intregul mal se sfarama, iar din tinta nu mai ramane nimic. Fiecare nava are proiectile reactive cat sa intoarca pe dos un intreg regiment inamic. Inventivitatea romanului iese inca o data in evidenta. Principiul "orgilor lui Stalin", cum au fost supranumite katiusele, a fost adaptat nevoilor actuale. De fapt, "katiusele" de la bordul blindatelor sunt exact acelasi model folosit si de fortele terestre romanesti, numai ca in ultimul caz dispozitivul este purtat de un camion. In concluzie, navele pot fi realimentate cu munitie de orice unitate terestra.
"Pursange" romanesc
Vedetele blindate au fost construite in perioada 1985-1993 la Mangalia, iar monitoarele intre anii 1994 si 1996 la Turnu Severin. Programul a prevazut constructia a trei monitoare cu un deplasament de 522 tone, denumite "Mihail Kogalniceanu", "Ioan C. Bratianu", "Lascar Catargiu", si cinci vedete blindate cu un deplasament de 322 de tone, "Rahova", "Opanez", "Smardan", "Posada" si "Rovine". Cele doua tipuri difera la dimensiuni si armament, insa au fost concepute pentru acelasi gen de misiuni. In aceste doua proiecte se regaseste intreaga experienta in constructia de nave militare a expertilor romani. Desi s-a dovedit a fi un real succes, programul de fabricatie a blindatelor a fost sistat o data cu reorganizarea armatei.
Misiuni pe timp de pace
Specialistii le considera printre cele mai performante nave de lupta de pe intreg cursul Dunarii. Singurul stat care se pare ca detine o unitate asemanatoare este Ucraina, insa pana in prezent oponentii nostri in problema Bastroe nu s-au "afisat" cu nici un vas care sa aiba puterea de foc a unui monitor romanesc. Desi rolul principal al divizionului romanesc este lupta pe fluviu si in Delta, de-a lungul anilor s-a dovedit util in misiunile de evacuare a sinistratilor, controlul frontierei, cautare si salvare. In noua organigrama NATO, navele blindate sunt ideale pentru impunerea embargoului si controlul traficului fluvial. Simpla prezenta a unor astfel de nave in zona monitorizata taie pofta oricarui contrabandist. Este putin probabil ca monitoarele si vedetele sa plece in misiuni internationale, insa un lucru e sigur: NATO a evaluat si a declarat operationala unitatea fluviala.
SPECIALISTUL
» Aplicatie multinationala
Divizionul 67 Nave Purtatoare de Artilerie va fi prezent la mai multe aplicatii in acest an: "Am organizat exercitii tactice de comandament. In iunie vor participa cu monitorul 45 «Mihail Kogalniceanu», vedeta blindata 179 «Rahova» si un remorcher la o aplicatie multinationala desfasurata la Portile de Fier II. Este un exercitiu complex, cu accent pe securizarea frontierelor si antrenamente in comun cu sarbii si bulgarii".
Comandor Gheorghe Dragomir,
seful Serviciului Fluvial