1.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodBasarabenii si slavii ortodocsi petrec la Poiana Brasov

Basarabenii si slavii ortodocsi petrec la Poiana Brasov

In timp ce majoritatea romanilor abia isi revin dupa Revelion, circa 500.000 de ortodocsi romani de stil vechi, la care se adauga rusii, ucrainenii si sarbii, fara a-i mai pune la socoteala pe basarabeni, se pregatesc de sarbatorirea Craciunului.
De mai mult de 80 de ani, din 1 octombrie 1924, de la introducerea calendarului gregorian in Biserica Ortodoxa, lumea crestina praznuieste separat cele mai mari sarbatori. Si pentru basarabeni si rusi, sositi in numar mare in Poiana Brasov, Mos Craciun vine mai tarziu cu 13 zile decat la noi. In asteptarea lui, cei mai multi si-au petrecut ziua pe partie.

Oamenii cu doua Craciunuri

Victor Ciobanu, din Chisinau, este pentru prima data in Poiana Brasov. In familia lui nu se tine cont de stilurile nou si vechi, iar Craciunul se sarbatoreste de doua ori. Totodata, Revelionul se tine pentru toti pe 31 decembrie. „In Basarabia foarte putini sarbatoresc Craciunul pe 25 decembrie, majoritatea se ghideaza dupa ritul Bisericii Ortodoxe Rusesti. Noi am impodobit bradul de acasa pe 25 decembrie, iar pe colindatori i-am primit tot atunci”, mai spune basarabeanul. Barbatul considera ca obiceiurile din Moldova nu difera de cele din Romania. Nici meniul de Craciun nu este schimbat: aceeasi carne de porc si sarmalele sunt nelipsite de pe mesele petrecaretilor. Si in familia Cheian, Mosul vine de doua ori. Elena este romanca, iar sotul ei, basarabean.

La coada la mititei

Si terasele de la baza partiilor au fost luate cu asalt de rusii si ucrainenii curiosi sa guste din specialitatile traditionale romanesti. Cu mic, cu mare, oamenii au stat la coada ca sa manance un mititel sau un carnacior afumat. „Majoritatea clientilor sunt rusi. Unii stiu sa vorbeasca romaneste, altii nici macar engleza nu o cunosc, insa ne intelegem prin semne. Stim dupa ce tanjesc – mititeii s-au vandut cel mai bine”, spune un bucatar.

Obiceiuri pe stil vechi

In Romania traiesc peste un milion de adepti ai bisericii ortodoxe de stil vechi, indeosebi rusi lipoveni, armeni si sarbi. Totodata, la noi exista 130 de biserici, schituri si manastiri pe rit vechi. Pregatirile de Craciun incep cu patru zile inainte, iar masa specifica acestei sarbatori difera putin de cea a crestinilor ortodocsi. Felul principal este reprezentat, de obicei, de gasca umpluta cu mere. De asemenea, in casele taranesti dusumeaua este acoperita cu fan proaspat, iar masa – cu paie, peste care se asterne o fata de masa. Totodata, cele patru picioare ale mesei sunt legate cu lanturi, avand semnificatia opririi animalelor salbatice de a ataca stanele de oi si vaci, dar si de a indeparta raul din casa.

Cele mai citite

Creștere în turismul românesc: Sosirile și înnoptările au crescut în primele 11 luni din 2024

Cei mai mulți turiști străini au venit din Germania, Italia și Israel Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), turismul din România a...

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...

Criza energetică din Transnistria: între strategia Kremlinului și oportunitățile geopolitice pentru Ucraina

Centralele termice sunt aproape de colaps, iar penele de curent sunt tot mai frecvente, ajungând până la opt ore pe zi Editorialistul Serghii Sydorenko scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă