13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodBangladesh, furnizor de muncitori pentru Romania

Bangladesh, furnizor de muncitori pentru Romania

»Municipiul Bacau a devenit parte a unui experiment economic si cultural: populatia locala, plecata la munca in Italia, este inlocuita cu forta de munca asiatica, adusa din China si Bangladesh.

» Deocamdata asiaticii vor lucra in confectii, insa ar putea fi adusi sa lucreze si in constructii, unde deficitul de forta de munca se resimte tot mai puternic.

Peste 300 de cetateni din Bangladesh
vor trai si vor munci la Bacau, unde vor fi angajati la societatea de confectii Wear Company. Conducerea fabricii a apelat la aceasta schimbare din cauza lipsei personalului calificat in domeniu. Existau la un moment dat intentii din partea firmei bacauane de a cauta forta de munca in India, Vietnam si Sri Lanka. Pana la urma, se pare ca ofertele le-au convenit cel mai mult muncitorilor din Bangladesh. Motivul pentru care s-a optat pentru barbati consta in faptul ca tarile musulmane nu exporta femei ca forta de munca.

In urma cu doi ani, la Wear Company au sosit primii muncitori straini, proveniti din China. Insa ideea de a lucra cu mana de lucru din afara tarii a aparut in urma cu mai bine de cinci ani, cand o mare parte dintre salariatii fabricii au decis sa lucreze in afara tarii, firma fiind inchisa temporar. Chinezoaicele venite in Bacau au fost platite cu un salariu de 300 de dolari pe luna. Anul trecut acestea au fost implicate intr-un incident, cand, nemultumite de nivelul salarial, au atacat cu furculitele administratorii fabricii. O parte dintre ele s-au intors in tara natala, in prezent, la fabrica italiana, ramanand 130 de chinezoaice. Acestea se pare ca au fost deja transferate intr-o alta fabrica, o data cu sosirea noii forte de munca din Bangladesh. Este vorba despre o firma cu acelasi profil, Sonoma, apartinand aceluiasi om de afaceri italian de la Wear Company.

Alti 150 de muncitori chinezi

Wear Company, firma care in ultimii ani a decis angajarea de forta de munca din strainatate, a anuntat ca va continua sa aduca lucratori din afara tarii. Astfel, administratia firmei va urmari sa angajeze si muncitori de alta nationalitate, in afara celor din China existenti deja la firma de confectii bacauana. Reprezentantii companiei nu exclud ca in viitorul apropiat sa aduca muncitori din Vietnam sau din Coreea. "Nationalitatile sunt alese in functie de pregatirea pe care o au pentru un anumit tip de produs pe care il realizam noi. Pentru ca s-a dovedit ca, daca nu se aduc muncitori din alte tari, fabricile de profil trebuie sa fie inchise, intrucat nu se mai gaseste forta de munca in Romania", a declarat Antonello Gamba, patronul fabricii de confectii Wear Company. Cert este ca in urmatoarele luni aproximativ 150 de lucratori din China vor veni sa lucreze la compania bacauana. Acestia se vor alatura celor 130 de muncitori adusi in 2006 din China si celor 190 de lucratori veniti tocmai din Bangladesh. In prezent, la fabrica de confectii din Bacau lucreaza si zece romani.

Asiaticii vin pentru salarii mai bune

Decizia de a aduce muncitori din Bangladesh a avut la baza faptul ca in aceasta tara se produc confectii tehnice sportive, articole termolipite, captusite cu puf, ca si acelea fabricate de firma bacauana. Deja o parte dintre muncitorii din Bangladesh au ajuns zilele acestea la fabrica din Bacau. In prima etapa sunt programati sa soseasca 130 de muncitori, la care se vor adauga, pana la sfarsitul lunii februarie, inca 60 de conationali.

Reprezentantii firmei au fost destul de evazivi in ceea ce priveste salariile pe care le vor plati strainilor. Se pare ca muncitorii din Bangladesh vor primi salarii ce vor pleca de la 6-7 milioane de lei, la care se vor adauga alte facilitati, cum ar fi mesele zilnice, cazare etc. In plus, strainii vor avea asigurare medicala, iar o echipa de cadre medicale le va sta la dispozitie ori de cate ori va fi nevoie.
"Salariile celor din Bangladesh vor fi egale cu ale celorlalti angajati din Bacau sau ale celor veniti din China. De exemplu, un angajat dintr-o fabrica de confectii primeste, sa zicem, 5-6 milioane sau mai mult, poate. Ca sa-i fidelizeze, unele societati platesc unele sporuri: de fidelizare, de vechime etc. Ei bine, si pentru muncitorii din Bangladesh salariile vor fi cam in aceleasi limite, 6-7 milioane de lei", a mai explicat Gamba. Nici reprezentantul muncitorilor din Bangladesh sosit in Bacau nu a fost mai generos in privinta informatiilor despre retributiile pe care le vor primi strainii. El a declarat doar ca atat el, cat si conationalii lui au venit in Romania atrasi de salariile mult mai bune si de conditiile de lucru oferite de angajator. "Am venit pentru salarii mai bune. La noi un muncitor in confectii poate castiga circa 50-60 de dolari pe luna. In plus, aici avem conditii de lucru mult mai bune", a declarat Mohamad Shakir Hossain, directorul de productie care va supraveghea activitatea muncitorilor din Bangladesh.

In spiritul islamismului
Reprezentantii firmei bacauane au admis ca le-a fost extrem de dificil sa-i aduca pe muncitorii din Bangladesh, in conditiile in care acestia au o serie de obiceiuri ce tin de credinta total diferite de ale crestinilor. De altfel, se stie ca musulmanilor nu le este permis consumul de carne de porc, de maimuta, de caine, de pisica sau de animal carnivor. In plus, animalele pe care au voie sa le manance trebuie sa fi fost sacrificate in numele lui Allah, de regula, de catre un musulman, prin taierea jugularei. Mancarea gatita in conformitate cu regulile islamice se numeste "halal". "De exemplu, sistemul de sacrificare a animalelor pentru consum este total diferit de cel al nostru. Inainte de a veni ei, noi ne-am preocupat sa cautam un agent economic autorizat sa sacrifice animale in sistemul «halal». Am gasit deja conditii la Agricola International si la un alt agent economic din Vaslui. Pentru ca in aceasta religie este o procedura anume si exista anumite persoane autorizate de catre dansii care sa faca sacrificarea dupa o anumita metoda. Daca mancarea nu este preparata din carnea animalelor sacrificate dupa aceasta metoda, muncitorii din Bangladesh ne-au zis de la inceput ca nici nu vin la noi. De aceea, noi am facut o provizie de astfel de carne pentru trei luni de zile", au explicat reprezentantii firmei bacauane. Interesant este ca, inainte de a se proceda la taierea animalelor, un personaj numit "hudur" va spune o rugaciune. Bucatarul care le va prepara masa zilnica este un angajat adus special din Bangladesh. Lintea este principalul aliment care va fi servit muncitorilor straini. De altfel, in meniul saptamanal, elaborat chiar de bucatarii din Bangladesh, va trebui inclusa neaparat supa de linte, denumita "dahl".

Candidati
» Constructorii vor si ei

Patronii din constructii cauta si ei personal inalt calificat, mai ales ingineri, subingineri si proiectanti, dar si muncitori calificati – dulgheri, fierari-betonisti, electricieni si instalatori de retele termice si sanitare. "si noi am testat sa vedem cum putem atrage forta de munca din Asia. Am cautat, mai ales, sudori si lacatusi din India si din Bangladesh, unde am inteles ca oamenii sunt mai putin mofturosi decat muncitorii nostri. Ai nostri, unii dintre ei, cred ca au inventat meseria de constructor", a declarat Mihai slic, proprietarul unei firme de constructii din Bacau. "La noi in Bacau stiu ca s-a lucrat cu muncitori din Bulgaria, care aveau asigurate conditii de cazare si de masa, plus un salariu motivant, din moment ce au acceptat sa vina sa lucreze in Romania", a spus Avram Groper, viceliderul constructorilor de la Hidroconstructia Bacau. Partea proasta este ca asiaticii care au fost adusi sa munceasca pe santierele Romaniei au ales aceasta varianta doar ca trambulina de lansare spre Occident. In plus, pana si moldovenii de peste Prut, preferati in prima faza de patronii din constructii, au inceput sa opteze tot mai mult pentru santierele din spatiul ex-sovietic, unde se castiga mult mai bine decat in Romania.

Cele mai citite

Cinci ore de atacuri cu drone auspra Kievului. Au fost auzite mai multe explozii

Rusia a lansat mai multe valuri de drone asupra Kievului într-un atac care a durat peste cinci ore, potrivit armatei ucrainene. Acesta este al...

Erdogan vrea ca lumea musulmană să se ridice împotriva „barbariei moderne” a Israelului

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat luni "lumea musulmană şi toate conştiinţele să se unească împotriva barbariei moderne" în regiune, după bombardamentele asupra...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă