-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodBaia Comunala Grivita - viata la 70° Celsius

Baia Comunala Grivita – viata la 70° Celsius

Aburi, temperaturi ce sar binisor de 60-70 de grade Celsius, umezeala, burtosi intre doua varste in pielea goala masandu-se reciproc pe mese de beton acoperite cu gresie, dusuri care curg intr-una de dimineata pana dupa-amiaza, rromi scaldandu-se intr-un bazin cu apa rece impreuna cu o ciurda de puradei, pensionari sarantoci care se sapunesc din cap pana in picioare si boschetari care isi fac toaleta lunara. Dar si profesori, avocati si sportivi indragostiti de sauna umeda. Tabloul il regasesti zilnic, fie vara sau iarna, in singura baie publica de stat din Bucuresti – Baia Comunala Grivita.
Pentru 50.000 de lei – adultii si 30.000 lei – copii, pensionarii si militarii in termen poti sa-ti pierzi timpul intre zece dimineata si sase dupa-amiaza imbaindu-te sau facand sauna la Baia Comunala Grivita, de pe strada Sfintii Voievozi nr. 1, de langa biserica omonima. Asta daca ai curaj sa stai langa alte cateva zeci de barbati despuiati. O alta varianta, daca esti pudibond, ar fi sa alegi sauna uscata individuala, dar pentru asta mai trebuie sa platesti alti 30.000 de lei. Vara vin in jur de 50-60 de insi, iar iarna numarul lor se dubleaza. Programul e acelasi, de luni pana sambata, cu exceptia zilei de joi, cand baia e rezervata femeilor. „Eu n-am fost niciodata. Mi-e oarecum sa ma bag printre ei. Oamenii vin sa se socializeze. Mai joaca o tabla, mai un tabinet. Eu ma duc la sauna individuala”, marturiseste pudic Aurel Nicolae, administratorul institutiei, in timp ce-si pipaie cercelul din urechea stanga.

„Inamicul” nr. 1 al Baii Comunale a fost inginerul Anghel Saligny

Fondata in 1897, cadirea Baii Comunale a scapat intreaga dupa doua cutremure si doua razboaie mondiale. A fost renovata ultima oara acum trei ani si in prezent arata decent. O parte din utilajele de produs abur sunt produse nici mai mult, nici mai putin decat de celebra firma italieneasca Lamborghini. „Nu e nici pe departe o afacere – ne-a declarat viceprimarul Capitalei Razvan Murgeanu. Este doar un asezamant social unde pot veni sa se spele sau sa faca sauna oameni de toate felurile.” Baia a apartinut initial unor evrei pe nume Abramovici si Harimovici, in prezent ea fiind in custodia Primariei Bucuresti. Distractia este ca, inca dinainte de a fi construita, Baia Grivita a avut inamici declarati, printre care unul de marca. Nimeni altul decat cel mai mare inginer roman al tuturor timpurilor, Anghel Saligny. Astfel, intr-o scrisoare adresata primarului de pe atunci „al urbei Bucuresci”, Saligny, alaturi de alti doi vecini ai amplasamentului din Sfintii Voievozi nr. 1, semneaza un protest prin care cere primarului sa nu permita construirea Baii pentru ca „din balcoanele caselor noastre, familiile noastre ar fi supuse unor scene indecente”. Mai mult, in reclamatia lor, Anghel Saligny si ceilalti doi vecini sustin ca „nici intr'un orasu civilizat nu se permite constructia de bazine deschise de cat afara din orasu in locuri nepopulate”. Iar ca un argument suprem, Saligny atrage atentia ca in Bucuresti apa era o problema si calculeaza inginereste ca „… ii va trebui baii si reinoirea apei cu totul, cel putin 100 de metri cubi pe zi (Capacitatea basinului este aproximativ de 250 metrii cubi si ea va trebuisa fie reinoita la trei zile conform Onor. Consiliu de Hygiena)”. La final, Saligny mai arata ca apa care ar fi folosita pentru acest bazin „ar fi suficienta pentru alimentarea a cel putin 100 de locuinte” si roaga primarul sa nu permita constructia decat complet acoperita si cu obligatiunea de a innoi apa in continuu. N-a avut succes in demersul lui. Baia Comunala Grivita a implinit recent 109 ani.

Fauna de sauna

La baie vin atat boschetari, care sunt lasati sa se spele gratis daca vin cu bilet de recomandare de la asistentii sociali, tigani cu niste moace de te ia pe sira care n-au unde sa se spele, pensionari carora aburii le fac bine la oase, cat si lume buna, avocati, profesori, procurori sau sportivi impatimiti ai baii cu aburi. Pe vremuri era un cunoscut loc de intalnire al homosexualilor. Acum, de cand cu legalizarea acestei orientari sexuale, „baietii” vin mai rar. Au alte locuri de intalnire. De altfel, pe site-ul unei organizatii gay, Baia Grivita figureaza ca un loc de intalnire nesigur. Dimineata vin cei mai saraci, iar dupa patru ceilalti. „Vine des un fost sportiv de la Rapid, Motroc, si un avocat de-i zice "Patanu'". Ala cu fotbalu'…”, spune garderobierul Mida Sebastian, cel mai vechi dintre barbatii de la Baie. De fapt, e vorba de avocatul Florin Gatejan, fost observator la FRF. „Vine si nevasta lu' Nae Manea, antrenoru' de fotbal de la tineret. Ba, avem si o batrana de 87 de ani care vine pentru sauna in baston”, il completeaza spalatoreasa Tanta Ispas. Femeia are 50 de ani si Baia Grivita a fost singurul sau loc de munca. De 33 de ani spala la cearsafurile folosite de clientii baii. Tot de atunci face si sauna. „In fiecare joi fac sauna la comun, cu femeile”, se lauda Tanta. Apoi se pune pe barfit: „Acu vreo trei ani a murit pe tura mea, in sauna individuala, un calugar. S-a incuiat inauntru, s-a imbatat cu bere si vodca, i s-a facut rau de la bautura si a murit”.

Seniorii Baii Comunale

La zece fix apre primul client. Un boschetar oligofren de vreo 25 de ani si o suta si ceva de kile. Stie doar cum il cheama, Virgil, si habar n-are de el. Doarme pe scari intr-un bloc de pe Titulescu. Sta la poza ca o vedeta. „M-a dat la Antena 1!”, se lauda el. De mila, e lasat sa se spele la „individual”. La colectiv l-ar da ceilalti clienti afara. Urmatorul venit, un ins brunetel, la vreo 45 de ani, cu o fata de dur. Cu apa siroind pe el si un cearsaf ca singur element de imbracaminte se recomanda drept Radu Sandu, florar din Crangasi: „De douaj' si ceva de ani de ani vin la sauna de trei-patru ori pe saptamana. Ies toxinele si ma simt mai bine. Nu mai racesc iarna si dupa o ora jumate de sauna in reprize de 5-7 minute dau jos cel putin un kil”. Un alt fan al saunei e un pocait pe nume Danut Manea: „De 25 de ani fac sauna zilnic si am racit de doua ori. De seara pana dimineata. Ce-i drept, nici n-am mancat carne si nici n-am baut alcool niciodata. Am un singur viciu – baia cu aburi. Suntem ca un club. In total, venim prin rotatie cam 200 de insi”. „Aici e sanatatea”, se baga-n vorba o matahala galagioasa. Il cheama Vasilica si spune din prima ca e tigan. E unul dintre cei mai vechi clienti. Are 58 de ani si de la 13 ani, de cand a venit prima oara la Grivita, n-a lipsit decat cand a fost baia in renovare. Dupa care incep amandoi in cor sa laude saunele din Ungaria: „Acolo e cult, nene, pentru sauna!”.

Rica – VIP-ul Baii Publice Grivita

De departe insa cel mai celebru client al saunei e Rica Raducanu. Zilnic, intre patru si jumatate si cinci fara un sfert dupa-amiaza la poarta Baii Comunale Grivita apare negresit fostul mare portar al Nationalei si al Rapidului. Cum ajunge, se dezbraca-n pielea goala si se baga imediat in sauna umeda. Sta vreo cinci minute, iese, face dus, sta putin si o incearca pe cea uscata. Apoi vine randul bazinului cu apa rece. Repeta procedeul de cateva ori pana se apropie ora inchiderii. Masajul e ultimul pe lista. Are maseurul sau personal. Tot un client de altfel, incat Baia n-are pe statele de plata astfel de functii. Pentru cateva zeci de mii sau chiar o suta intreaga sunt unii care te maseaza si cate o ora intreaga. „Sa traiesti, nea Rica”, il saluta cu respect toata asistenta, de la ultimul amarat pana la intelectualii care frecventeaza Baia Comunala. „Taticu', cum prind o clipa libera aicea vin. Am 61 de ani si de 50, de cand m-a adus tata de mana la Baia Publica, n-am lipsit decat cand am avut meci sau am lipsit din Bucuresti”, se lauda nea Rica.

Indicatii si contraindicatii la baia cu aburi

Inainte de a intra la baia cu aburi este indicat ca timp de 3-5 minute sa faci o mica incalzire. O sedinta medie este de 10-15 minute, iar o durata lunga este recomandata la maxim o jumatate de ora. Baia cu aburi, adica sauna umeda, are efecte pozitive in obezitate hipotiroidism, diabet, nevralgii sau nevrita. Contraindicatiile sunt in arterioscleroza generalizata, anemie, hemoragie si debilitate fizica. De asemenea, sauna umeda nu este recomandata copiilor si persoanelor in varsta. Sauna creste temperatura corpului si influenteaza sistemul neuro- hormonal, care tinde sa determine marirea procedurii de caldura. De la aburi si caldura creste frecventa pulsului si a tensiunii arteriale sistolice cu 10-20 mmHg, iar dupa sauna se constata o scadere. Travaliul cardiac la cei sanatosi creste cu 75%, iar la cei hipertensivi cu 65%, determinand o crestere a pulsului. Presiunea venoasa creste si ea cu 60% prin dilatarea vaselor tegumentare si deschiderea santurilor arterio-venoase. Transpiratia e crescuta, scade diureza prin stimularea termica a hipofizei posterioare si creste eliberarea de hormoni antidiuretici. La Baia Grivita se asigura asistenta medicala gratuita constand in verificarea tensiunii arteriale. Totodata, barbatii de peste 70 de ani si femeile de peste 65 de ani care au probleme cardiace au obligatia sa viziteze cabinetul medical. Consumul de alcool, accesul copiilor sub 14 ani neinsotiti si intrarea cu animale sunt interzise.

Cele mai citite

Boboteaza: Dezvăluirea Preasfintei Treimi și Sfințirea Apelor

Boboteaza este momentul în care Hristos, ajuns la vârsta de 30 de ani, primește botezul de la Ioan „Cu adevărat, mare este sărbătoarea de astăzi”,...

Creștere alarmantă a violenței domestice: lovirea și amenințarea, principalele infracțiuni în 2024

La nivel naţional, au fost emise peste 12.000 de ordine de protecţie provizorii, aproape 5.000 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie Numărul faptelor...

Tragedie în Italia: O româncă ucisă de soțul său italian, care, apoi, s-a sinucis

Cei doi erau căsătoriți de 8 luni și nu aveau copii Eliza Ștefania Feru, o româncă de 30 de ani, a fost împușcată mortal de...
Ultima oră
Pe aceeași temă