23.5 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodAudienta TV, invitata la circ

Audienta TV, invitata la circ

Televiziunile de stiri o iau pe urmele posturilor de divertisment, transformand emisiunile de comentarii politice si de stiri in spectacol. "Ceea ce mi se pare cel mai grav este ca formula «talk-show-ului circ» este copiata si de alte televiziuni. Ultima sosita este Realitatea TV, care incepe sa faca din ce in ce mai mult show in detrimentul informatiei", remarca Horea Badau, presedintele Asociatiei Consumatorilor de Media. Analistii media contureaza dimensiunile fenomenului si atrag atentia ca genul acesta de emisiuni incalca prevederile codului deontologic al jurnalistilor.

 

Adrian Paunescu – reciclat de Realitatea TV, unde plange si recita poezii, Gigi Becali, specializat in iesiri nervoase in direct, si mai ales invitatul permanent al "Sintezei Zilei" de pe Antena 3, Valentin Stan, cauza directa a doua amenzi CNA pentru jignire, sunt invitati care transforma emisiuni, altminteri serioase, in spectacol. Cat priveste realizatorii de emisiuni, campionul iesirilor in decor este Mircea Badea de la Antena 3. Cu toate ca observatiile acide si stilul proaspat i-au castigat o larga audienta, atitudinea deseori agresiva a lui Badea si afirmatiile riscate i-au adus doua amenzi din partea CNA.
si Realitatea TV a adus pe ecrane o emisiune de revista presei, al carei prezentator, Catalin Oprisan, a starnit critici. Gabriel Dobre, de la Agentia de Monitorizare a Presei, spune: "Realitatea TV a luat continuu bataie de la Antena 3 si atunci a adus un individ obscur capabil sa-l concureze pe Mircea Badea cu un debit chiar mai mare".

 

 

CNA si opinia publica i-au sanctionat adesea pe Dan Diaconescu, Radu Moraru sau Madalin Ionescu si emisiunile lor pentru incalcarea legislatiei audiovizualului sau a standardelor de profesionalism. "Dan Diaconescu", spune Horia Badau, presedintele Asociatiei Consumatorilor de Media, "merita o mentiune speciala, pentru ca a fost copiat de toti. Asa cum OTV a ajuns acum trend-setter pentru televiziunile comerciale lansand pe piata subiecte precum «Elodia» sau «Profesoara si elevul», tot asa Dan Diaconescu a fost un exemplu pentru Radu Moraru si Madalin Ionescu".
Posturile de stiri au reprezentat insa in peisajul media autohton o anumita garantie, daca nu in privinta impartialitatii, cel putin in privinta limbajului si a calitatii comentariilor. Acum insa lucrurile incep sa se schimbe: "Ceea ce mi se pare cel mai grav", remarca Horea Badau, "este ca formula «talk-show-ului-circ» este copiata de tot mai multe televiziuni. Ultima sosita este Realitatea TV, care incepe sa faca din ce in ce mai mult show in detrimentul informatiei".

Radu Paraschivescu: "Pentru multi romani televizorul arata ca gaura cheii"
Desi conceptul de "infotainment", un amestec de informatie si divertisment, isi are de mult locul in televiziune, multe dintre emisiunile de comentarii se incadreaza mai degraba in categoria "circ". Publicistul Radu Paraschivescu crede ca "moderatorul si invitatul circar au succes fiindca pentru multi romani televizorul arata ca gaura cheii. Moderatorul e cel care-i pondereaza pe ceilalti, or, in cazul nostru e vorba de oameni care se comporta excesiv cu buna stiinta (imi vine in minte Andrei Gheorghe, care s-a transformat din capul locului in personaj)". Analistul media Radu Meirosu adauga: "Televiziunile romanesti, fie ca au «vedete», «jurnalisti» sau «echipa», au aceeasi reteta cleioasa, constand din a te impauna, a guita, a-ti iesi din pepeni, a-ti da in petic, a-ti ridica poalele in cap, a flitui, a ragai. Cred ca in prezent nu mai putem vorbi de televiziune de profil si televiziune de divertisment, ci de televiziuni corcite, de smecheri si de tepari tv".

Teatru de revista presei: Mircea Badea si Catalin Oprisan
Prin format si concept, "In gura presei" este mai mult decat o revista a presei; este un one-man-show a carui principala atractie sunt comentariile critice ale prezentatorului Mircea Badea. Emisiunea si-a castigat o audienta larga datorita observatiilor acide, umorului si stilului direct, proaspat, colocvial si expresiv al prezentatorului. Insa din ce in ce mai des in ultima vreme lui Mircea Badea i se potriveste ceea ce Horea Badau – in cadrul unei mese rotunde organizate de CNA, unde s-a discutat despre moderatorii de la OTV sau B1TV – afirma: este agresiv, exploateaza prejudecatile si emotiile publicului si il mituieste cu distractie. Mircea Badea a fost sanctionat de CNA in doua cazuri (cu cate 2.500 de lei) pentru instigare la violenta la adresa unui presupus paparazzi si pentru acuzare publica la adresa unui politist. Una dintre tiradele pentru care Mircea Badea s-a ales cu sanctiune "simbolica" suna astfel: "Bai, porcule, umflatule, bila de grasime, sunca atarnanda, slana tremuranda, daca-ti dau doua bucati in fata aia bucalata, te aduna. (…) I-am zis ca-i dau basca prin tarana, ca-i dau suturi in fund pana ma doare spitu’". Insa in multe alte ocazii comentariile lui Badea nu incalca legea, ci doar regulile discursului jurnalistic sau pe cele ale umorului de bun-gust. Un exemplu oarecare: "Cu foarte multa rapiditate si cu foarte multa scarba vreau sa va prezint comunicatele Administratiei Prezidentiale".

Desi Catalin Oprisan nu a intrat inca in vizorul CNA si nu este nici pe departe la fel de agresiv, prezentatorul emisiunii "Ultima ora" de la Realitatea TV lasa si mai mult de dorit ca jurnalist si comic. si el incearca reteta one-man-show, amestecand filmulete de pe youtube, bancuri si comentarii personale. Chiar in prima editie a acestei emisiuni, pe 13 martie 2008, Catalin Oprisan a comentat decesul actorului Ovidiu Iuliu Moldovan, care avusese loc in aceeasi zi, amintind o anecdota potrivit careia actorul si-a indemnat sotia sa se casatoreasca cu un amant, pentru ca acesta sa devina sotul inselat: "Nu-mi permit sa afirm ca l-am cunoscut, insa prin intermediul unor prieteni comuni, daca putem sa spunem asa, am aflat ca dumnealui era un om super de treaba, de spirit, de gasca, de caterinca, insa problema este in felul urmator. (…) Dumnealui era casatorit si i-au spus oamenii: «Bai, nea Ovidiule, vezi ca matale cand esti in turnee vine unu’ la tine acasa si, ma rog…» Da’ omu’ intr-o zi a zis: «Vezi ca ma duc in turneu la Pascani». Cand s-a intors a dat usa de perete… Consoarta… se iubea. «Aoleu!», zice. Pac, s-au ridicat oamenii, dezbracati, cutare. Le-a zis nea Ovidiu: «Ia veniti, ba, incoa’ amandoi in bucatarie». (…)"
"«Ultima ora» nu a fost introdusa in grila de programe pentru a contracara o alta emisiune", spune Roxana Niculescu, director de programe la Realitatea TV. "L-am vazut pe Catalin Oprisan la Telesport, ne-a starnit interesul, ne-am gandit ca la Realitatea TV ar putea aduce infuzia de buna-dispozitie si o altfel de abordare pe care, recunosc, ne-o doream. I-am apreciat spontaneitatea, cultura generala si capacitatea de a face conexiuni intre diferite subiecte ale zilei. si nu in ultimul rand, un simt al umorului adaptabil, specific postului nostru", ne spune Roxana Niculescu in privinta criteriilor dupa care a fost ales Catalin Oprisan ca prezentator.

Invitati de spectacol si foame de audienta
Un caz aparte il prezinta emisiunile in care moderatorii se mentin cel mai adesea in limitele standardelor jurnalistice, cel putin mimand impartialitatea si folosind un limbaj adecvat, dar in care unii invitati sunt lasati sau chiar provocati sa faca circ. "Cred ca avem mai multi invitati decat moderatori circari", este concluzia lui Radu Paraschivescu. "Sunt asa-numitele aspiratoare de rating, dintre care cel mai solicitat e Silviu Prigoana. In cazul lui foamea de audienta a postului TV se intalneste cu foamea de notorietate a invitatului. Prigoana apare peste tot, la orice ora si in orice companie. Il apesi pe buton si produce. Altii? Oana Zavoranu, Nichita, Valentin Stan, «doamna Olimpia de la Opera» (consultati istoria OTV pentru amanunte), plus grupul de invitati din lumea sportului." Horea Badau completeaza lista cu numele lui Gigi Becali, Corneliu Vadim Tudor, Cozmin Gusa, Monica Tatoiu, Cristian Tantareanu.

"Sinteza zilei" de la Antena 3 este un bun exemplu de emisiune cu invitati care se abat de la regulile jurnalismului. Daca Mihai Gadea se fereste sa critice politicieni sau evenimente cotidiene in limbaj colocvial si ofensator, invitatul permanent Valentin Stan foloseste un registru retoric mult mai larg, mergand de la cantece de pahar si diatribe inversunate la folosirea unor termeni injuriosi. Emisiunea de la Antena 3 la care se produce conferentiarul de la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti Valentin Stan a fost amendata de cinci ori de catre CNA – la doua emisiuni din cauza afirmatiilor acestuia. Pe 22 iulie 2007 postul a fost amendat cu 2.500 de lei pentru emisiunea cu tema "Care este cel mai vulgar politician?", in care Valentin Stan a afirmat ca presedintele Basescu merita "sa fie aruncat in strada cu un sut in spate de poporul al carui inca presedinte este". Iata si alte exemple din discursul lui Valerian Stan in cadrul emisiunii "Sinteza zilei": "Aloo, nea Tariceanule, il trimiti pe Cioroianu sa-l primeasca pe Putin, mai baiatule? Atat te duce mintea?"; "Se apuca el sa defineasca nivelul de succes al summitului, chestie care nu s-a mai intamplat din epoca preistorica a tampitilor"; "Cu tembeli la Cotroceni si in fruntea Externelor romanesti tara nu are cum sa prospere". Intrebat telefonic de ce continua sa-l invite pe Valentin Stan la "Sinteza zilei", desi postul a fost amendat de doua ori din cauza afirmatiilor acestuia, Mihai Gadea a declarat: "Nu-mi faceti voi formatul".

In urma cu o saptamana, si o emisiune a postului Realitatea TV, care a avut-o ca moderatoare pe Andreea Cretulescu, a avut un invitat-problema. Gigi Becali a parasit platoul emisiunii atunci cand moderatoarea i-a spus, in legatura cu planul de pensii: "Pai habar n-aveti, domnule Becali, nu ne mai spuneti ca sunteti om politic, haideti". "Habar n-ai tu! Habar n-am eu? Pai, bai fetito, vin la tine la emisiune, ma deranjez la ora zece noaptea si imi spui tu mie ca habar n-am eu. (…) Nu ti-e rusine asa un pic? Cum ii spui tu, o pustoaica, lui Becali: «Habar n-aveti»?", a replicat Gigi Becali inainte de a parasi platoul. Daca acest miniscandal mediatic va avea vreo consecinta pentru politica postului Realitatea TV in privinta relatiei dintre moderatori si invitati si daca va fi considerat un esec, depinde, probabil, si de ratingul emisiunii. Atat timp cat publicul rasplateste iesirile in decor ale invitatilor, mai debraba decat sa le sanctioneze, evitand emisiunile in care acestia apar, televiziunile private sunt automat incurajate sa le provoace. Prezenta reciclata a lui Adrian Paunescu la Realitatea TV, plangand si recitand poezii in emisiuni, si-ar putea gasi astfel o explicatie.

 

INFOTAINMENT

» Cristian Parvulescu: Standardele sunt facute de rating
In opinia analistului politic Cristian Parvulescu, emisiunile de acest tip nu sunt comentarii politice, ci "o depreciere a comentariului, in incercarea de a prinde un public facil – care de regula este foarte tanar". "Aceste emisiuni contribuie la deformarea viitorilor cetateni, care, din pacate, nu au unde sa-si formeze optiunile politice. Nu este insa vina celor care fac emisiunile ca nu exista o politica pentru formarea cetateniei", adauga Parvulescu. Intrebat daca aceste emisiuni se inscriu in limitele jurnalismului profesionist, Cristian Parvulescu a raspuns: "Care standarde de profesionalism? Acestea le faceti dumneavoastra, media, in lipsa unor organizatii sau a altor institutii. Este domnia infotainmentului si aceste standarde sunt facute de rating".

"O epoca a isterizarii"
gabriel dobre, de la Agentia de Monitorizare a Presei, crede ca "talk-show-urile si emisiunile cu tema politica au intrat intr-o epoca a isterizarii. A prins modelul isterizarii publice". Pe de alta parte, considera jurnalistul, aceste emisiuni intra sub "specia pamfletului, o specie destul de vaga". Genul de abordare vizata "nu are insa ce cauta intr-un jurnal de stiri. Acolo se dau informatii clare, fapte brute, cata vreme aici se fac comentarii pe teme date sau pe marginea stirilor".

Pentru Gabriel Dobre "Realitatea TV a luat continuu bataie de la Antena 3 si atunci a adus un individ obscur capabil sa-l concureze pe Mircea Badea, cu un debit verbal chiar mai mare". Intrebat daca aceste emisiuni au o credibilitate in randul publicului pe masura ratingului, jurnalistul nuanteaza: "Daca esti de acord cu moderatorul, te uiti si-l crezi. Daca nu, te uiti ca sa te enervezi. Conflictul, agresivitatea intretin o prezenta". Pentru Horea Badau insa credibilitatea in randul spectatorilor este discutabila: "Talk-show-ul este spectacol. Asa cum Florin Calinescu nu ar fi avut succes intr-o cariera politica ulterioara celei de moderator de talk-show, nici ceilalti circari nu cred ca beneficiaza de increderea publicului. Iar invitatii lor, la fel, asa cum s-a vazut la ultimele alegeri in cazul Becali". In plus, presedintele Asociatiei Consumatorilor de Media reclama numeroase abateri de la deontologia jurnalistica: "In primul rand, nu prezinta adevarul. De multe ori sunt prezentate ipoteze fanteziste pe post de realitati, cu scopul de a crea si stimula emotii, urmand a fi retractate a doua zi. Dan Diaconescu povestea la o dezbatere mecanismul prin care a creat serialul «Elodia»: aducea martori care veneau si spuneau ca au vazut cutare lucru, iar a doua zi ii rechema in studio ca sa retracteze sau aducea alti martori care infirmau cele spuse de cei dinaintea lor. De asemenea, moderatorul incaseaza de multe ori foloase necuvenite, incalcand prevederile Codului deontologic.

 

Mai multi invitati din zona politica au facut publice, la dezbaterile organizate de Asociatia Consumatorilor de Media, sumele pe care le platesc pentru a aparea intr-un talk-show. Ele variau intre 1.000 si 10.000 de euro. Pentru 10.000 de euro beneficiezi de talk-show servit, adica nu ai nici un partener de discutie care sa te contrazica, iar titlul emisiunii este, de exemplu: «X vorbeste cu romanii». Iar X spune ce vrea, doar a platit. Alta prevedere a Codului deontologic care nu nu se respecta este acordarea dreptului la replica. Moderatorii dau cuvantul discretionar acelor persoane care servesc interesele celor care au platit emisiunea. Cand am fost invitat la «Nasul», ca urmare a actiunii ASCMmedia «Anti-Iri si Moni», nici unul dintre telespectatorii care au sunat pentru a ne sprijini actiunea nu a fost citat in studio, in schimb, au fost citate numai telefoanele care ne erau impotriva". Cum se vede insa problema din perspectiva Consiliului National al Audiovizualului? Gelu Trandafir, membru in boardul institutiei, explica: "CNA nu trebuie si nu poate sa sanctioneze pur si simplu opiniile exprimate de invitati, ci lipsa de reactie a moderatorului, cand se aduc acuzatii grave fara sa fie probate sau fara sa se ceara punctul de vedere al celui acuzat, cand se aduc jigniri directe, cand se indeamna la violenta sau se incalca dreptul la informare corecta".

Cele mai citite

Noua Comisie Europeană: Lupte politice, demisii surprinzătoare și acuzații de inechitate de gen în echipa Ursulei von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta marți, la Strasbourg, noua echipă de comisari și distribuirea portofoliilor acestora, după săptămâni de negocieri...

UPDATE A aruncat cu benzină în Palatul Parlamentului și a dat foc. Atacatorul nu a fost prins

Ora 14:45: A apărut prima fotografie cu suspectul care dat foc în Palatul Parlamentului. ȘTIREA INIȚIALĂ: Un atac a fost înregistrat marți, 17 septembrie, în interiorul...

PMP și Forța Dreptei fac alianță și îl susțin pe Ludovic Orban la prezidențiale

Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi partidul Forţa Dreptei (FD) au anunţat, luni, că formează o alianță în perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă