Dupa ce a trecut printr-o cotitura in viata sa, un miner de la EM Paroseni (judetul Hunedoara) si-a gasit refugiul in arta si a descoperit sculptura in lemn, dand dovada de un real talent.
Sculpturile lui Alfred Schneider au starnit imediat interesul colegilor acestuia, care ii apreciaza pasiunea si indemanarea. Alfred Schneider locuieste in orasul Vulcan, lucreaza de 11 ani in mina si sculpteaza de aproape doi ani. Un necaz l-a impins spre arta – spune el. In urma cu aproape doi ani sotia sa a divortat de el, iar barbatul s-a trezit singur in casa goala. A luat o bucata de lemn si a inceput sa o ciopleasca, incercand sa transpuna in arta toata tristetea adunata.
Rezultatul a depasit chiar si asteptarile sale, iar de atunci a colectionat zeci de lucrari, daltuite de mana lui. Prima ii este insa cea mai aproape de suflet si reprezinta o frunza si o ghinda, fiind pastrata la loc de cinste in casa lui. A inceput sa prelucreze lemnul cu dalti imprumutate, dar acum are propriile unelte, unele originale si performante. „Am inceput de la a sculpta o frunza si o ghinda cu niste dalti imprumutate. Apoi m-am indragostit asa de mult de aceasta arta incat mi-am cumparat 10 dalti speciale din Germania, facute pe comanda”, spune acesta.
Sculptura ii alunga singuratatea
Colectia lui, cu care se mandreste, numara peste 70 de lucrari de marimi diferite, toate unicat, iar Alfred spune ca se inspira din natura sau din lucrari celebre ale unor artisti renumiti. Cand iese din sut, barbatul se gandeste la ce va mai sculpta cand va ajunge acasa, intre uneltele atat de dragi lui, care ii umplu viata si alunga singuratatea. Minerul cumpara de cele mai multe ori lemnul folosit in operele sale, insa in lungile plimbari prin padure aduna si radacini de copaci, pe care le vede cu ochii mintii transformate in viitoare sculpturi. „Folosesc lemn de tei, paltin si nuc, deoarece este de esenta tare. Cumpar bucati prelucrate pe care le insufletesc si le dau o forma. In subteran viata de miner este foarte grea, lucrez chiar la brigada, in abataj. Abia astept insa ca sa ies din adanc si sa ma apuc de sculptat. A devenit o mare pasiune”, mai spune barbatul.
Desi la inceput l-au privit cu neincredere, colegii minerului au ajuns sa-i aprecieze arta si se mira de talentul acestuia, mai ales ca Alfred nu a urmat nici o scoala de profil. Unele lucrari starnesc chiar amuzamentul si desi barbatul nu se inghesuie sa organizeze expozitii, ortacii se duc la el acasa pentru a-i admira lucrarile.