6.8 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodAndreea Radu, pictoriţa care l-a impresionat pe Cage

Andreea Radu, pictoriţa care l-a impresionat pe Cage

Actorul american, mare amator de artă, a rămas impresionat de tablourile clujencei Andreea Radu, expuse într-un restaurant din Cluj-Napoca. Nicolas Cage a cumpărat două lucrări ale artistei: „Peisaj de iarnă din Ardeal” şi „Nud”.

Una dintre cele mai cunoscute pic­to­riţe din Cluj, An­dreea Radu, a reuşit să vândă două dintre lucrările sale unei ve­dete de la Hollywood. Este vor­ba de actorul Nicolas Cage, care a vizitat acum câteva zile oraşul într-o zi de pauză de la fil­mările la pelicula „Ghost Rider 2″, care se turnează în zo­na Sibiului.

Pasionat de Cluj

Pictoriţa Andreea Radu este o admiratoare a actorului Nicolas Cage şi nici din greşeală nu a visat că picturile ei vor fi apreciate de actorul american. Aflat într-o vizită privată în Cluj-Napoca, actorul a luat masa într-unul dintre restaurantele din centrul oraşului, la Hubertus. Nicolas Cage venise împreună cu familia ca să viziteze Pădurea Baciu, care a dobândit faima că este locul unde au loc diferite fenomene paranormale. Actorul american intenţionează, de altfel, să cumpere o bucată de teren la Cluj, unde să îşi ridice o casă de vacanţă. În Restaurantul „Hubertus”, unde membrii familiei Cage au  servit masa, pereţii erau împânziţi de lucrările artistei Andreea Radu. După ce le-a admirat, i-a întrebat pe chelneri care este preţul acestora. „Nu am expus special pentru a vinde acele tablouri. Sunt prietenă cu proprietara restaurantului şi am zis că o ajut să îşi înfrumuseţeze sălile. Nu mă aşteptam ca o asemenea vedetă să vrea să le cumpere, nici nu am răspuns la telefon pentru că îi dădeam de mâncare Irinei (fiica artistei- n.r.).

Aşa că chelnerii l-au sunat pe soţul meu, apoi acesta a sunat acasă la mama mea, unde mă aflam”, povesteşte Andreea Radu. Cele două lucrări cumpărate de Nicolas Cage sunt „Peisaj de iarnă din Ardeal”, lucrare realizată anul trecut, şi „Nud”, un tablou din acest an. Andreea Radu crede că a avut şi noroc, pentru că tablourile sale au fost expuse într-un restaurant luxos, şi nu într-o galerie de artă, pentru că, în acest fel, ele au fost remarcate de Nicolas Cage. Însă, dincolo de prietenia cu proprietara restaurantului, norocul pictoriţei din Cluj a fost „forţat” de împrejurarea că galeriile publice de artă din centrul oraşului au dispărut şi au mai rămas doar câteva galerii private, de mici dimensiuni. „E dificil pentru un artist să expună, pentru că în Cluj nu are unde”, spune artista. Din cele 15 lucrări expuse în restaurantul din Cluj-Napoca, actorul Nicolas Cage a ales iniţial trei. Pentru că un tablou, numit „Înger”, era de dimensiuni mai mari şi era mai dificil de transportat a renunţat la el. „A rugat-o pe chelneriţă să-mi transmită că i-au plăcut foarte mult lucrările mele şi că sunt foarte talentată„, spune Andreea Radu. Ea nu vrea să spună cât a plătit actorul american pentru tablourile cumpărate la Cluj. „Nu preţul este important. Dacă aş fi ştiut că vrea să cumpere tablourile, poate că i le-aş fi făcut cadou. Aşa, atunci când am fost sunată şi chelnerii mi-au spus că Nicolas Cage vrea să cumpere tablourile, am crezut iniţial că este o glumă. Era o onoare pentru mine, pentru că îmi place foarte mult acest actor. Evident, nu am vrut să mă îmbogăţesc, aşa că i-am transmis suma reală de vânzare”, spune Andreea Radu.

Artistă apreciată

Laudele la adresa lucrărilor ei nu sunt o noutate. Andreea Radu este într-adevăr un talent. A expus la Dublin, Viena sau în Grecia, iar lucrările ei au fost apreciate şi cumpărate de fiecare dată. Dincolo de achiziţiile  actorului american, o serie de personalităţi din ţara noastră i-au cumpărat lucrările. Printre cei care au cumpărat tablouri se numără rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj, profesorul Constantin Ciuce. În întreaga lume există lucrări semnate de Andreea Radu, achiziţionate şi păstrate în colecţii private. Analistul economic Niels Schneker a fost unul dintre cei care au licitat şi cumpărat o lucrare a Andreei Radu, iar fondurile au fost folosite în scop caritabil.

„Moştenirea” tatălui

Despre lucrările sale, criticul de artă şi tutore al Alianţei Artelor din Cluj, Vasile Radu, care este şi tatăl pictoriţei, afirmă că „ima­ginile şi formele picturale se adaugă într-un regim de flux dis­continuu al memoriei şi per­cepţiei plastice. La fel ca şi la Paul Klee, se mimează inge­nuitatea, caracterul spontan îl maschează pe cel intelectual – al repre­zentării. Modularea plas­tică este singurul element de profesionalizare a discursului de­senat, deşi acesta îşi păstrează pe de-a-ntregu ingenuitatea. Imaginea are, în acest sens, un caracter discursiv, dar francheţea şi rapiditatea execuţiei îi conferă spontaneitate şi autenticitate. Emoţia plastică se păstrează integral, iar maniera conservă bunul cel mai de preţ al artistului contemporan: sinceritatea discursului despre sine în opera de artă ca fapt obiectivat”. De asemenea, Vasile Radu, mândru de fiica sa, glumeşte şi spune că „aşchia nu sare departe de trunchi. Este exact ca şi în cazul lui Nicolas Cage, care are ascendenţă în familia Coppola”. Vasile Radu este cel care a încurajat-o pe fiica sa să urmeze studii în domeniul artei.  Andreea Radu a avut ocazia să studieze în detaliu şi lucrările de artă plastică de la Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea, acolo unde tatăl său a lucrat mii de ore pentru a valorifica patrimoniul cultural rămas de la marele poet Octavian Goga, cel care a reconstruit conacul din comuna clujeană.

Nicolas Cage filmează în România

Nicolas Cage se află în România pentru a filma „Ghost Rider 2″. Pe durata filmărilor din Tran­silva­nia, locuieşte într-o pensiune din zona Piaţa Mare din centrul Sibiului. El a preferat pensiunea amenajată într-o veche casă săsească în locul unui hotel luxos. Actorul american este fiul lui August Coppola şi s-a născut în California, în anul 1964. Pentru că a vrut să înlăture suspiciunile de nepotism care ar fi planat asupra carierei sale, în virtutea faptului că este nepotul marelui cineast Francis Ford Coppola, actorul american şi-a schimbat numele în Nicolas Cage. El este căsătorit pentru a treia oară cu Alice Kim, pentru care a divorţat de Lisa Marie Presley, fiica „regelui rock-ului”, Elvis Presley. Pe lângă cariera artistică, Nicolas Cage a investit în proprietăţi imobiliare, aşa că proiectata casă de la Cluj nu ar fi tocmai o premieră pentru el. El deţine proprietăţi imobiliare în Statele Unite ale Americii, în Bahamas şi în Marea Britanie. Timp de trei ani, el a fost şi proprietarul unui castel medieval în Germania, pe care l-a vândut în anul 2009.

Actriţă formată în Cluj

Andreea Radu s-a născut în 15 martie 1975 la Cluj-Napoca. În 1999 a absolvit Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu” din Cluj. A avut expoziţii personale la Alianţa Artelor (Cluj-Napoca, 1999), Centrul Cultural Român din Viena (2001-2002), Centrul Cultural Român din Copenhaga (2001). Lucrările ei se regăsesc în colecţii private din România, Franţa, Grecia, Germania, SUA, Canada, Danemarca, Elveţia şi Italia. Artista a participat şi la expoziţii colective la Centrul de Artă Contemporană din Kahnia (Creta, Grecia) în anul 2003, a expus, în 2005, la Muzeul Naţional de Artă din Cluj-Napoca, în sala de sticlă a Primăriei sau, în 2006, în Germania. De când a devenit mămică, priorităţile artistei s-au schimbat, iar mare parte a timpului liber îi este dedicat micuţei Irina, în vârstă de un an şi jumătate.

Cele mai citite

Primele trupe nord-coreene au sosit în regiunea Kursk

Coreea de Nord a trimis aproape 12.000 de soldați în Rusia, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali Primii soldați nord-coreeni care au participat alături...

Etapa a 3-a Europa League: Glasgow Rangers-FCSB 4-0

FCSB a pierdut în deplasare cu Glasgow Rangers, scor 0-4, în etapa a 3-a din Europa League. În urma acestui rezultat, campioana României a...

Primele trupe nord-coreene au sosit în regiunea Kursk

Coreea de Nord a trimis aproape 12.000 de soldați în Rusia, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali Primii soldați nord-coreeni care au participat alături...
Ultima oră
Pe aceeași temă