6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodAfaceri de succes la 20 de ani

Afaceri de succes la 20 de ani

» Au putin peste 20 de ani, unii dintre ei n-au terminat inca facultatea, dar deja conduc firme cu cifre de afaceri de peste 200.000 de euro.

» Muncesc din adolescenta, sunt pasionati de ceea ce fac, iar pasiunea le-a adus si bani. Au colaboratori si clienti din Occident, angajati cu salarii decente si planuri mari de dezvoltare.

» Fac parte din noul val al oamenilor de afaceri care au inteles ca afacerile durabile incep de jos si se construiesc cinstit.

Si-a inceput cariera in afaceri cu numai opt euro, bani pe care povesteste ca i-a folosit pentru a cumpara un nume de domeniu pe Internet. Apoi, pentru a construi site-ul, a apelat la programe gratuite ce se gasesc tot pe web, iar promovarea a facut-o pe principiul din "din gura in gura". "In 2002, pe fondul unor importante miscari de forte pe piata jocurilor online din Franta, am observat ca incepusera sa apara foarte multe site-uri de jocuri, cu premii, la care plata se facea prin SMS si telefon. Astfel, am lansat primul site care vindea partide suplimentare si abonamente pentru site-urile de jocuri folosind modalitati de plata alternative: card bancar, PayPal etc.", explica Tudor Ciobanu. Atunci avea 17 ani si se mutase la Bruxelles, cu mama sa. Iar, in cativa ani, cifra sa de afaceri a crescut pana la cateva sute de mii de euro.

Acum are 22 de ani si este student, tot in Belgia, la Universitatea de Stiinte Economice, unde se specializeaza in business si marketing. In acelasi timp, coordoneaza filiala pentru Romania a uneia dintre cele mai mari companii din lume in domeniul platilor prin Internet. Francezii de la Rentabiliweb au remarcat succesul portalului construit de el si l-au dorit partener. "Parteneriatul a inceput in urma cu 3 ani, cand am pus bazele unei colaborari in ceea ce priveste site-ul dezvoltat de mine: eu urma sa ma ocup de administrare, iar ei de partea de logistica, financiara. In 2006, cand s-a luat decizia deschiderii unei filiale in Romania, am fost ales sa ma ocup in totalitate de administrarea ei si sa am putere de decizie deplina in ceea ce priveste operatiunile desfasurate aici", povesteste Tudor Ciobanu.
Cifra de afaceri a companiei franceze, la nivel mondial, atinge 90 de milioane euro. "Francezii ofera un sistem de plata care respecta anonimatul clientului. Astfel, un telefon (fix sau mobil) este suficient pentru a efectua o plata, printr-un apel sau prin sms, si a accesa o pagina, un serviciu sau orice alt tip de continut contra cost. Metoda este optimizata in special pentru tranzactii mici (sub 10 euro) si vizeaza clienti care nu dispun de carti de credit sau care ezita sa le foloseasca", explica tanarul. De exemplu, in Franta sistemul este folosit pentru plata de abonamente la ziare si reviste.
Anul trecut, o importanta revista financiara din Romania l-a nominalizat pe Tudor Ciobanu la categoria "Speranta Anului" in domeniul afacerilor.

"Dorinta de a evolua
si-a spus cuvantul"

Adrian Mironescu si sotia sa, Raluca, au terminat Facultatea de Informatica din Iasi, dar acum urmeaza un master de "Administrarea Afacerilor", pentru a-si coordona mai bine proiectele aflate deja in derulare. "Lucrez inca din primul an de facultate. Am pornit cu publicitatea in mall-ul din Iasi. Atunci am avut contact cu brandingul si m-a fascinat modul cum se creeaza identitatile si efectul acestora asupra oamenilor. Pasiunea a crescut an de an si pana la urma a devenit meserie."
Adi Mironescu se ocupa acum de identitatea de brand, dar si de design grafic, design web si publicitate. "Imediat dupa absolvire, adica acum doi ani, am fost cooptat intr-o firma de webdesign cu capital britanic, unde am fost director de creatie. Salariul era foarte bun, iar mediul si colegii excelente. Dar dorinta de a evolua si de a-mi duce mai departe visurile si-au spus cuvantul si mi-am infiintat propriul studio, Idegrafo." Primul client pentru societatea sa a fost Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Intre timp a mai lucrat pentru Microsoft Academic Program Romania, Centrul Cultural Francez, Habitat for Humanity sau Innopay Olanda.

In paralel, sotia lui si-a urmat propria pasiune, iar de anul trecut si-au deschis si un magazin de haine, plus un mic atelier de productie cu doua linii de productie pentru haine si lenjerie de pat. "Avem deocamdata cinci angajati si am avut o cifra de afaceri pe anul trecut de peste 100.000 de euro."
Sunt optimisti in privinta viitorului si a propriilor afaceri, desi li s-au pus piedici la tot pasul de cand au inceput. "Din pacate, unele dintre ele sunt chiar din partea statului care ar trebui tocmai sa incurajeze afacerile."

"Aveam nevoie de bani
pentru a ne finanta studiile"

"Am incheiat 2006 cu venituri de 250.000 de euro si ne asteptam ca anul acesta performantele noastre financiare sa fie mult mai bune." Astfel ar putea fi descris succesul lui Ilie Ghiciuc si Vlad Bodi, studenti in ultimul an la Facultatea de Informatica, dar si actionari la o firma subsidiara a unei mari companii IT olandeze. "Detinem amandoi procente din companie cat sa fim foarte interesati de succesul acestei intreprinderi."
Ilie si Vlad sunt prieteni de opt ani si lucreaza impreuna de la 19 ani. "Initial, aveam nevoie de bani pentru a ne finanta studiile. Ne-am angajat prima data ca programatori, apoi am avut oportunitatea sa ne ocupam si de management", povesteste Ilie Ghiciuc.

Asa au fost descoperiti de olandezii de la Maxcode, care au decis sa ii ia parteneri pentru a deschide o sucursala in Romania.
Code40 a aparut in 2005. Cei doi tineri au inovat o noua metoda de plata pentru comertul electronic, iar acum produc aplicatii software pentru implementarea sistemului, folosit mai ales in sistemul bancar din Occident – printre care mari banci olandeze precum ING sau Abn Amro. Au, de asemenea, si aplicatii pentru alte zone comerciale, clientii fiind din Marea Britanie, SUA sau alte state vestice.
"La infiintare aveam doi angajati, acum am ajuns la 25. Asteptam o continua crestere si ne-am decis anul trecut sa investim intr-un nou sediu." Locatia a fost organizata dupa principiul egalitatii intre patroni si angajati. "Am vizitat o multime de ruine, deoarece cautam un spatiu care, printre altele, trebuia sa fie in totalitate pe un singur nivel. O scara intr-o companie e un drum foarte lung. Noi suntem toti pe acelasi nivel."

Noul sediu a fost proiectat de un arhitect din Olanda si "se doreste a fi un exercitiu de design impotriva culturii de sweat shop pe care o vedem atat de des in multe companii de IT&C din Romania si din alte parti", afirma tanarul. Sweat shop este, conform Wikipedia, un termen peiorativ folosit pentru a descrie stilul de organizare al unei companii care este agresiv, fizic si mental, pentru angajati, fortati adesea sa lucreze excesiv multe ore peste program. La inaugurare, a participat si ambasadorul Olandei la Bucuresti.
Un alt principiu al celor doi tineri il reprezinta legalitatea si corectitudinea. "Am implementat o administrare cu zero defecte si aderarea totala la regulile privind taxele pe salarii si profituri. Pentru noi reprezinta un factor esential."
In fine, tinerii, desi nu au terminat scoala inca, sunt preocupati de educatia celor ce ar putea deveni viitorii lor angajati. Anul trecut, cu sprijin olandez, au organizat "Code40 Summer School", unde 20 de studenti au fost invitati sa lucreze 40 de zile la un sistem real, pentru un client real, sub indrumarea unui dezvoltator senior din companie. "Anul acesta, scoala de vara va include studenti din Olanda, pentru a oferi colegilor participanti o privire din interior in realitatea dezvoltarii colaborative de IT."
Ilie Ghiciuc si Vlad Bodi nu au nici un plan sa emigreze din Romania.

MODELE DE URMAT
» AU INTRAT IN AFACERI
IN STUDENTIE SI AU AJUNS MILIARDARI

Bill Gates, pana de curand cel mai bogat om de pe Terra, conform revistei Forbes, si-a inceput afacerile tot cand era student. La 22 de ani a renuntat la studiile sale la Harvard – era in anul al III-lea – si a pus bazele companiei Microsoft, impreuna cu partenerul sau Paul Allen. Prima afacere importanta a incheiat-o la 25 de ani, cand a semnat o colaborare cu IBM, la vremea aceea pentru 56.000 de dolari. La 30 de ani, lanseaza prima versiune a sistemului de operare Windows. In prezent, averea estimata a lui Bill Gates este de 56 miliarde dolari.
De asemenea, cel mai folosit motor de cautare din lume, Google, a fost creat tot de doi studenti, doctoranzi de la Universitatea Stanford din SUA, Larry Page fli Sergey Brin. Valoarea actuala a companiei este estimata la aproximativ 25 de miliarde dolari. Numai in 2006 Google a obtinut un profit net de 3 miliarde dolari.

Cele mai citite

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă