„Acum mă simt destul de puternică pentru a spune tot ce mi s-a întâmplat cât am fost ţinută ostatică”, a explicat Kampusch motivul pentru care s-a apucat de scris. Mai multe pasaje şocante din carte au fost deja publicate de ziarul britanic Daily Mail. Ele descriu viaţa tinerei din închisoarea de beton izolată ermetic, în care era nevoită să îndure loviturile ale răpitorului său. Kampusch a trăit de la 10 ani la 18 ani într-un spaţiu de doar 5 metri pătraţi, dotat doar cu un pat, o chiuvetă şi o toaletă.
Fata era bătută chiar şi de 200 de ori pe săptămănă atât de tare încât la un moment dat şi-a auzit propria coloană pocnind. Împărţea în fiecare noapte acelaşi pat cu răpitorul ei şi era legată cu cătuşe de pat pentru a nu evada.
Natascha Kampusch descrie prima noapte petrecută în locuinţa forţată. Povesteşte cum l-a rugat pe răpitorul său, Wolfgang Priklopil, să o o bage în pat şi să îi spună o poveste pentru a putea adormi. „L-am rugat chiar să mă sărute de noapte bună,” scrie fata. Kampusch spune că ar fi făcut orice că să păstreze iluzia unei vieţi normale iar răpitorul ei i-a făcut pe plac.
Jocuri psihologice şi tentative de sinucidere
În timpul celor opt ani de sechestru, Priklopil o ameninţa pe ostatica sa că, dacă nu e cuminte, o va ţine legată şi incerca să o convingă să renunţe la orice idee de evadare. Bărbatul îi povestea mereu cum părinţii ei au refuzat să plătească răscumpărarea cerută pentru că nu o iubesc şi nu o mai vor înapoi.
Cartea descrie şi jocurile psihologice la care Natascha era supusă de răpitorul ei. „Când mă vizita vorbea doar de oamenii care au ordonat să fiu răpită, spunea că vor veni să mă fotografieze şi să-mi facă alte lucruri. Trăiam mereu cu teama că în orice moment s-ar putea să vină şi să mă atace”, spune ea.
Din cauza poveştilor repetate zilnic de Priklopil, fata a început să credă că într-adevăr există oameni care îi vor răul şi care îi comandaseră răpirea. Ea ajunsese să se teamă de aceştia, iar Priklopil se transforma în mintea ei într-o persoană prietenoasă şi iubitoare care o apăra şi o îngrijea.
Această relaţie este decrisă de psihologi drept „sindromului Stockholm”, o boală psihologică în care victima unei răpiri se identifică cu răpitorul şi devine ataşată de el.
Din descrierea tinerei, Priklopil era un bărbat de 35 de ani, cu trăsături delicate si un păr castaniu frumos. Nu părea o persoană rea, dar „nebunia ascunsă sub exteriorul conservator putea fi observată după ce petreceai mai mult timp în preajma lui”, spune fata.
De asemenea, Kampusch scrie cum Priklopil îi ordona să îl numească „maestre” sau „ domul meu” şi să îngenuncheze în faţa lui. O forţa să îşi radă părul şi să muncească în casă pe jumătate goală, ca o sclavă. În urma acestor abuzuri fata a încercat de nenumărate ori să se sinucidă.
O viaţă nouă după opt ani de captivitate
Natascha Kampusch, acum în vârstă de 22 de ani a fost răpită în 1998, la doar 10 ani, în timp ce mergea la şcoală. Singurul martor care a văzut cum Natascha era târâtă intr-o dubă a fost o fetiţă de 12 ani care învăţa la aceeaşi şcoală cu victima.
Poliţia a verificat 776 de microbuze pentru a găsi autoturismul descris de elevă dar nu au reuşit să găsescă nici un indiciu. Printre maşinile verificate a fost şi cea a lui Wolfgang Priklopil.
Deşi nu avea nici un alibi pentru dimineaţa în care a avut loc răpirea, Priklopil a fost exclus de pe lista suspecţilor pentru că a declarat că folosea duba pentru a transporta materiale de construcţie. Eforturile poliţiei au fost îngreunate de speculaţiile din mass media potrivit cărora mama fetei era implicată în răpire.
Fata a evadat in 2006, la 18 ani, şi trăieşte acum în Viena, Austria. A reuşit să evadeze datorită unei clipe de neatenţie a răpitorului. Acesta a intrat în casă pentru a vorbi la telefon în timp ce Natascha îi spăla maşina în grădină. Fata a profitat de ocazie şi a fugit. A fost ajutată de un bărbt de 71 de ani care locuia în cartier. El a anunţat poliţia, care a sosit imediat şi a dus-o pe Natascha la secţie. Fata a fost recunoscută după o cicatrice şi un test ADN. Avea 48 de kilograme si crescuse doar 15 centimetri de când fusese răpită. Priklopil, un electrician de 44 de ani, s-a sinucis imediat după ce ostatica sa a reuşit să scape. Trupul lui a fost descoperit a doua zi pe o cale ferată din apropiere.
De la evadare sa, Kampusch a devenit faimoasă şi a fost invitată la emisiuni TV în întreaga lume. Studiourile de televiziune au atras-o, iar în 2007 a început chiar să lucreze ca prezentatoare la un post TV din Austria.
Anul acesta, tânăra a cumpărat casa în care a fost sechestrată. Kampusch spune că a făcut acest lucru deoarece locuinţa a fost o parte importantă din viaţa ei. Dacă va vinde vreodată casa, Natascha este hotărâtă să umple pivniţa de ciment, pentru că nu vrea ca încăperea să ajungă un muzeu închinat adolescenţei pe care a pierdut-o .