9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodActele de binefacere si trocurile s-au mutat pe internet

Actele de binefacere si trocurile s-au mutat pe internet

» Pe internet au aparut mai multe site-uri de intrajutorare, unde au fost postate anunturi atat din partea oamenilor care au nevoie de tot felul de lucruri, cat si a celor care vor sa faca acte de binefacere.

» Donatorii ofera bunuri dintre cele mai diverse: mobila, baloti intregi de haine, bilete de avion sau chiar sedinte de masaj la saloane specializate.

» Uneori, pe aceste site-uri se desfasoara adevarate trocuri. Se schimba haine pe tacamuri, pantaloni pe DVD-uri sau sandale pe role.

Exista oameni care au nevoie de felurite lucruri, de la imbracaminte si incaltaminte pana la mobila si electrocasnice. Altii cer ajutor pentru copiii lor – un carucior, un premergator, un patut, jucarii. Problema e ca n-au bani sa le cumpere din magazin. Ce sa faci in situatia asta? Scrii o scrisoare lui Mos Craciun, Iepurasului, Zanei Maseluta sau lui Mos Nicolae? Adultii sunt mai pragmatici – trimit un mesaj pe internet. Spun ce-i doare, ce ar vrea sa primeasca. Sperand intr-o donatie salvatoare. Nu au pretentii – pot fi si obiecte deja folosite. Dar functionale.

Site de intrajutorare
Unii incearca sa-si indulceasca situatia si vorbesc, sub protectia anonimatului, despre ceea ce considera a fi doar "un moment delicat, dar trecator" al vietii lor. Am descoperit in reteaua informatica un trafic intens de mesaje intre cei aflati la ananghie si o alta categorie – oameni dispusi sa-si ajute semenii. Au aparut site-uri de internet in care cele doua parti se intalnesc. Iata, spre exemplu, o asemenea "piateta" virtuala, creata cu aproape un an in urma, in care poposesc cel putin zece oameni pe zi. Locatia poarta un nume relevant – dasiprimeste.ro –, iar "constructorii" noului spatiu sunt doua femei, Sana Nicolau si Marie Jeanne Chiriac, a caror idee a pornit, dupa cum ne-au spus, de la propria experienta. "Aveam multe lucruri prin casa care erau inca bune, dar care nu ne mai foloseau. Ne-am dat seama ca altii au nevoie de ele. E nedrept sa arunci ceva ce poate folosi foarte bine altcuiva", ne explica Sana.

Nu mai are bani de imbracaminte
Ne-am aventurat printre sutele de apeluri trimise, in ultimele luni, pe aceasta pagina de internet. Fiecare postare are, la randul sau, zeci de comentarii de la cititori care vin cu diverse solutii pentru ajutor. Nici n-a fost nevoie sa "sapam" in arhiva, descoperind de la inceput un apel dat cu numai cateva zile in urma, al unei femei care povesteste ca are un copil mic, iar peste cateva luni trebuie sa se intoarca la munca, la incheierea concediului postnatal. Problema e ca nu mai are bani pentru haine noi dupa ce s-a ingrasat in urma sarcinii, astfel ca lucrurile vechi nu i se mai potrivesc si face apel la persoanele care o pot ajuta cu imbracaminte.

"Vrem sa ne ajutam parintii"
Coboram pe "scara" mesajelor si descoperim doi copii care incearca "sa-si ajute parintii". Minorii povestesc ca mama si tata nu mai au bani sa termine casa pe care au inceput s-o construiasca in urma cu ceva timp si lanseaza o intrebare in eter: cine poate sa-i ajute pentru finalizarea acoperisului? Mai la "vale", un barbat se confeseaza: vrea sa-i ofere sotiei sale un cadou de ziua ei, dar ii lipsesc resursele financiare si spera ca de undeva ar putea sa rasara o surpriza pentru sarbatorita. O studenta solicita materiale din care sa-si confectioneze haine, iar un pensionar face apel pentru un frigider vechi, dar functional, dupa ce aparatul sau a sucombat pe nepusa masa. Altii "plang" dupa covoare, canapele, carucioare pentru copii, fotolii, scaune, dulapuri, tavi pentru cuptor, mese pliante, lustre, noptiere, televizoare, aparate radio, masini de cusut, calculatoare, aspiratoare, calorifere electrice, ajungandu-se pana la caciuli, lentile de ochelari, tacamuri, pahare, mixere, dar si manuale scolare, carti de povesti sau de colorat.

Schimb de produse
De cealalta parte a "baricadei" se afla donatorii, la fel de numerosi. "Cererile si donatiile sunt echilibrate ca numar", spune Marie Jeanne Chiriac. Desi initiatoarele acestei pagini de internet recunosc ca, la inceput, nu se asteptau la o asemenea paritate. "Ne-a fost teama ca majoritatea vor cere si doar putini vor oferi. Romanii sunt generosi si inteleg sa intre intr-un sistem care sa functioneze pe timp de criza", adauga Sana Nicolau. Ideea de la care s-a plecat cu acest proiect a fost ca ajutorul sa fie neconditionat. Postezi anuntul donatiei, apoi primul om care solicita acel lucru se si alege cu el. Asta nu inseamna ca relatiile dintre cele doua "tabere" n-au evoluat si spre troc. Unii vor anumite obiecte, dar fara sa ramana datori, oferind ceva in schimb. "Daca e vorba de schimb, acesta se face acolo unde se inteleg cei doi proprietari. Cand este o singura persoana care ofera ceva, cel care primeste cadoul se deplaseaza pentru a intra in posesia lui", ne explica Marie Jeanne. Dar viata poate inversa uneori rolurile, dupa cum s-a remarcat chiar si pe aceasta pagina virtuala. Cei care au donat ceva la un moment dat se intorc, peste un timp, pe acelasi site, in postura de solicitanti ai unor obiecte. Dar si invers – daca au reusit sa se redreseze cat de cat din punct de vedere financiar, fostii beneficiari ai cadourilor se transforma in binefacatori pentru semenii lor.

Donatii pe banda rulanta
Descoperim o adevarata "ploaie" de fapte bune pe internet. "Am haine – jachete, paltoane, bluze, pulovere, incaltaminte – pe care vreau sa le donez", arata unul dintre anunturi, la care se adauga o studenta cu "manuale scolare, referate si proiecte", plus "imbracaminte pentru bebelusi", dupa cum suna un alt semnal. Unii pun la pachet felurite obiecte. Iata un exemplu: "Ofer geaca piele, rochie roz, pantofi negri cu toc, ceasuri, agende, capsatoare, carti de joc, haine pentru fete slabute", in timp ce o persoana da sfoara-n tara ca vrea "sa-si goleasca dulapul", iar alta zice ca a strans "15 saci cu haine" pe care ii va expedia pe cheltuiala sa, indiferent de adresa destinatarului. si o comunicare asemanatoare: "Asigur transport cu furgoneta". Ajungem si la lucruri mai mari, gen "patut din lemn pentru copil", dar si la aparate de curatat cu aburi, aparate video si fiare de calcat. Urmeaza bibelourile si cerceii, care-si asteapta si ele un nou stapan. Exista si imbracaminte cu dedicatie – "pentru varste intre 17 si 22 de ani". Intram in zona donatiilor grele la propriu, pentru ca, de data asta, e vorba de cineva care vrea sa ofere o buna parte din necesarul unei bucatarii – "trei corpuri suspendate si doua corpuri de baza". Ramanem in domeniul mobilei – "donez un birou din fag masiv" –, dupa care descoperim un om care vrea sa fericeasca o familie cu un dormitor, asta insemnand "un pat dublu, o noptiera, un sifonier, un fotoliu si o oglinda". si ceva asemanator, dar de la un alt suflet bun – "o canapea, o biblioteca, un dulap, un birou si un cuier". Donatiile pot fi de o amploare greu de imaginat, mai ales dupa ce descoperim urmatoarea postare: "Ofer mobilier de dormitor si de sufragerie, toaleta cu oglinda, sifonier cu trei usi", iar proprietarul tine sa precizeze ca, desi lucrurile pe care vrea sa le dea sunt vechi de 30 de ani, ele se afla in perfecta stare de functionare.

Puncte de supermarket
Oamenii care vor sa dea ceva din ceea ce le prisoseste au o lista pe cat de lunga, pe atat de plina cu surprize. Pe langa masini de cusut, frigidere, ghete de munte, componente de calculator si monitoare, am gasit pe cineva care ofera puncte acumulate la un supermarket de pe urma cumparaturilor facute in timp. Se stie ca, in limita unui anumit numar de puncte, poti sa achizitionezi gratuit, de la un stand special al magazinului respectiv, o serie de obiecte. Cineva era dispus sa cedeze un bilet de avion Bucuresti-Londra, iar o alta propunere continea patru bilete de calatorie cu transportul in comun, valabile in Barcelona. Am descoperit si o sedinta de reflexoterapie oferita unei persoane cu probleme de sanatate.

Pantaloni contra DVD-uri

Ajungem la schimburile in natura. Solicit, dar si ofer ceva in schimb. Spre exemplu, placa de intins parul contra haine, ceasuri pe jucarii, laptop la schimb cu un aparat de fotografiat, rochie de mireasa pe bijuterii, telefon mobil pe haine, pantofi contra fuste, doua telefoane mobile in schimbul unui monitor, haine de copii pe jucarii. Exista si propuneri de anvergura: "Caut jocuri pentru copii, carti de povesti, carti de colorat si ofer la schimb gel de par, creme, parfumuri, camasi, pantaloni, papuci, sandale". Sau: "Ofer set complet de coafat si aparat de incretit parul contra epilator si placa de par", in timp ce altii vor sa schimbe haine pe tacamuri, pantaloni pe DVD-uri si sandale pe role.

Cerseste.ro

Am descoperit un site cu dedicatie, lucrusoare.ro, unde oamenii solicita sau doneaza jucarii, haine si mobilier. Totul pentru copii. Mai departe, o alta pagina de internet are pe frontispiciu preceptul biblic "cere si ti se va da".
Intram intr-un spatiu virtual a carui denumire, cerseste.ro, nu credem ca mai are nevoie de comentarii. Suntem intampinati cu o scurta explicatie din partea administratorilor acestui teritoriu, afland ca aici poti cere aproape orice, de la mancare pana la cazare, sfaturi, idei si haine.
Cu toate acestea, noua, vizitatorilor, ni se atrage atentia ca, daca vrem sa primim ceva anume, sa nu uitam ca si altii au nevoie de un ajutor, asa ca sa dam dovada de filantropie si sa daruim, la randul nostru, din putinul pe care il avem. Ca niste buni crestini…

Cele mai citite

Ce materiale de construcție sunt necesare pentru un sistem de conducte fiabil

Pentru a construi un sistem de conducte fiabil, alegerea materialelor depinde de aplicație (transport apă, gaze, lichide industriale, canalizare etc.), condițiile de operare (presiune,...

Tot ce trebuie să știi despre serviciile Facebook Ads pentru afacerea ta

Trăim într-o eră  digitală tot mai competitivă, iar publicitatea pe Facebook a devenit un instrument esențial pentru afacerile care  doresc să ajungă la publicul lor țintă. Cu...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...
Ultima oră
Pe aceeași temă