4.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFood400 de intreprinderi risca sa fie inchise

400 de intreprinderi risca sa fie inchise

» 195 de societati trebuie sa-si realizeze investitiile de mediu  pana in 2017.
» Arpechim a fost primul caz de suspendare a activitatii pentru nerespectarea termenelor.
» Intreprinderea Copsa Mica a fost notificata, dar aceasta s-a incadrat in planul de masuri.

Cateva sute de intreprinderi ar putea fi inchise pana la sfarsitul anului daca nu-si vor indeplini obligatiile de mediu pe care si le-au asumat in urma negocierilor cu autoritatile. La data de 30 octombrie 2007, pentru 400 de societati (care nu au perioada de tranzitie negociata pentru investitiile de mediu) expira termenul-limita pentru indeplinirea obligatiilor din autorizatia de mediu. Alte 195 de fabrici au o perioada de tranzitie negociata cu autoritatile romane si cu Uniunea Europeana pe diferite perioade, unele pana in anul 2017, insa si acestea vor trebuie sa respecte fiecare termen pentru investitii, cuprins in planul de masuri. In cazul Arpechim, perioada de tranzitie dura pana in anul 2014, insa nu au fost respectate termenele de scadenta pentru investitii.

Doua categorii de poluatori
Exista doua mari categorii de intreprinderi care vor trebui sa-si rezolve problemele de investitii de mediu. Din totalul de 638 de intreprinderi din categoria IPPC (privind prevenirea si controlul integrat al poluarii), prin Ordonanta nr. 152 din 2005, pentru un numar de 195 de fabrici a fost stabilita o perioada de tranzitie pentru realizarea investitiilor de mediu. Pentru restul de 443 scadenta a fost fixata pentru data de 30 octombrie 2007. "Din cele 443 de intreprinderi fara perioada de tranzitie, au mai ramas circa 400 (unele indeplinindu-si deja obligatiile asumate, altele fiind desfiintate etc.), iar acestea pana la sfarsitul lunii octombrie a.c. vor trebui sa-si rezolve problemele", a precizat Octavian Popescu, director in cadrul Directiei de Control pentru Protectia Mediului din cadrul Comisariatului General al Garzii Nationale de Mediu. Intreprinderile fara perioada de tranzitie, in majoritatea cazurilor, nu au solicitat perioada de pasuire, cu toate ca aceste conditii puteau fi negociate.
Lista societatilor cu perioada de tranzitie a fost publicata in OUG 152 si cuprinde instalatii ale unor intreprinderi precum: Azomures SA – Targu Mures, Rafinaria Steaua Romana – Campina, Protan SA – Bucuresti, Oltchim – Ramnicu Valcea, Danubiana  Roman SA – Neamt, Ispat Sidex – Galati, Celhart – Braila, Lafarge Romcin – Medgidia, Letea SA – Bacau, Avicola SA – Iasi, Carbid Fox –Tarnaveni, SC Avicola SA – Slobozia si altele. "In perioada de tranzitie, toate intreprinderile cuprinse in lista OUG 152 din 2005 trebuie sa respecte planul de masuri, termenele stabilite, altfel se procedeaza la suspendarea autorizatiei de mediu cu o notificare prealabila", a mentionat Octavian Popescu. Suspendarea autorizatiei se face pe o perioada de maximum 6 luni, timp in care operatorul trebuie sa-si rezolve masura respectiva, insa pe durata suspendarii nu se poate desfasura activitate de productie. Amenzile in cazul nerespectarii prevederilor din notificare, pentru situatii grave, pot ajunge pana la un miliard de lei.

Arpechim – o situatie curioasa
Rafinaria "Arpechim" a fost primul caz in care Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a luat masura suspendarii activitatii pe o durata de sase luni, pentru nerespectarea obligatiilor de mediu care ii reveneau prin autorizare. In cazul Arpechim, perioada de tranzitie a fost fixata pana in anul 2014, insa societatea a avut obligatia sa respecte planul de masuri. Pana la sfarsitul anului trecut societatea trebuia sa sisteze depozitarea deseurilor intr-o anumita halda si sa ia masuri pentru reducerea unor sisteme-filtre pentru limitarea emisiilor de compusi volatili. Termenul pentru rezolvarea celor doua masuri a fost sfarsitul anului trecut, rafinaria fiind cumva pasuita inca vreo sase luni pana cand s-a luat masura radicala de suspendare a activitatii. Curios este faptul ca sistarea depozitarii deseurilor pe halda indicata nu constituia o problema majora, existand alte doua halde pentru amplasarea deseurilor, iar investitia pentru reducerea emisiilor de compusi organici volatili ar fi fost, in opinia specialistilor, de circa 500 mii euro, o investitie nu extrem de mare pentru o companie cum este Petrom si avand in vedere ca rafinaria respectiva asigura jumatate din productia de carburanti pentru Petrom. In plus, inchiderea rafinariei nu a venit peste noapte, Garda de Mediu a avertizat de cel putin trei ori reprezentantii Petrom de problemele rafinariei. Mai mult, termenele pentru realizarea investitiilor de mediu din perioada de tranzitie au fost stabilite de comun acord de reprezentantii companiei cu autoritatile de mediu, la data verificarilor nu erau realizate si nu s-au facut demersuri sustinute pentru obtinerea unor prelungiri de termene. Reprezentantii Petrom au acceptat termenele fixate de la inceput si nu au contestat in vreun fel conditiile impuse.

Obiectiv cu risc major
Petrom OMV Grup Arpechim SA Pitesti este catalogata ca fiind un obiectiv cu riscuri mari, care prezinta pericole de accidente majore, in procesul de productie fiind implicate substante periculoase. Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Pitesti, autoritatea competenta potrivit prevederilor legale, a suspendat in data de 28 mai 2007 autorizatia integrata de mediu a Arpechim SA. Decizia de suspendare a autorizatiei integrate de mediu s-a fundamentat pe prevederile legislatiei pentru protectia mediului privind prevenirea si controlul integrat al poluarii. In urmatoarele sase luni rafinaria nu va avea voie sa desfasoare activitati de productie, ci doar de intretinere, precum si activitatile restante pentru protectia mediului. In caz de nerespectare a acestei decizii, reprezentantilor companiei li se va intocmi dosar penal. ARPM Arges – autoritatea de mediu competenta in autorizarea Arpechim – a anuntat faptul ca suspendarea activitatii la societatea argeseana s-a facut in conformitate cu legislatia in vigoare, majoritatea termenelor de conformare prevazute in autorizatia de mediu fiind prevederi care decurg din directivele europene. Ca urmare, ele nu sunt negociabile.
Suspendarea autorizatiei de mediu la Arpechim a fost cauzata de nerealizarea pana la termenul de 31 decembrie 2006 a doua masuri din planul de actiuni: conformarea privind cerintele tehnice pentru limitarea emisiilor de compusi organici volatili si sistarea depozitarii deseurilor periculoase. Pe 30 martie a.c. compania a fost notificata in scopul finalizarii urgente a masurilor restante privind investitiile de mediu. Intrucat la expirarea termenului de 30 de zile s-a constatat neindeplinirea cerintelor, ARPM Pitesti a decis suspendarea autorizatiei integrate de mediu.

Cazul Copsa Mica
Copsa Mica a fost si inca mai ramane zona critica a judetului Sibiu din punctul de vedere al poluarii, atat din cauza poluarii istorice, cat si celei prezente, provenita din activitatea SC "Sometra" SA, un agent economic avand ca profil de activitate producerea plumbului si zincului din concentrate miniere. Societatea a obtinut autorizatia integrata de mediu in luna iunie 2006, dupa ce a negociat o perioada de tranzitie pana in anul 2014 pentru reducerea emisiilor de poluanti precum dioxid de sulf si pulberi cu continut de metale grele. In conformitate cu planul de actiuni asumat de catre SC "Sometra" SA, toate lucrarile care au drept scop incadrarea emisiilor de poluanti in limitele legale vor fi finalizate pana in anul 2012.
De la sfarsitul lunii iulie pana la sfarsitul lunii septembrie 2006, unitatea a intrat in revizie capitala, deruland in acest interval o serie de investitii, in valoare de aproximativ 4 milioane de euro, aferente planului de actiune, avand drept scop incadrarea emisiilor de pulberi cu continut de metale grele in valorile limita admise.
Pe parcursul anului trecut, societatii i-au fost aplicate trei amenzi contraventionale, in valoare totala de 222.500 lei, toate pentru depasirea nivelului maxim admis la concentratia de dioxid de sulf. In urma controlului comun pentru verificarea conformarii, desfasurat impreuna cu reprezentanti ai ARPM Sibiu la inceputul anului 2007, s-a constatat nerealizarea, la termenul stabilit si in totalitate, a doua masuri din planul de actiuni, referitoare la implementarea sistemului de automonitorizare continua a gazelor cu continut de dioxid de sulf si la finalizarea lucrarilor de amenajare a primului modul al noii halde ecologice de depozitare a zgurii. Pe baza celor constatate, a fost aplicata o amenda in valoare de 100.000 lei si, de asemenea, s-a inaintat catre ARPM propunerea de notificare a societatii, care i-a si fost transmisa la data de 30 ianuarie 2007. In cazul acestei societati nu s-a ajuns la suspendarea activitatii.

AMENZI
In prima jumatate a anului, Garda Nationala de Mediu a efectuat un numar de 718 controale la cei 638 de agenti economici IPPC, care intra sub incidenta Ordonantei nr. 152/2005 privind prevenirea si controlul integrat al poluarii. Amenzile date pentru nerespectarea autorizatiilor de mediu (127 de cazuri) au insumat 1,7 milioane de euro. Ordonanta 152 din 2005 a stabilit o serie de masuri necesare pentru prevenirea si reducerea in aer, apa si sol a poluarii, inclusiv masuri privind gestionarea deseurilor.

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă