9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăLifestyleFood10 lucruri bune pe care le poţi face ca şomer

10 lucruri bune pe care le poţi face ca şomer

Evaluează-ţi finanţele

Asigură-te că poţi plăti întreţinerea şi ai destui bani pentru mâncare, până îţi găseşti alt job. Dacă e nevoie, renunţă la pachetul suplimentar de programe de la cablu şi începe să cumperi produse mai ieftine. Fă-ţi un plan de achitare a facturilor. Având în vedere că nu ştii când vei primi următorul salariu, încearcă să economiseşti cât poţi de mult. E posibil să fii nevoit să îţi iei un loc de muncă part time, înainte să îţi găseşti unul cu normă întreagă. Renunţă la mândrie şi fă ceea ce trebuie.

Actualizează-ţi CV-ul

Notează toate abilităţile şi studiile şi arată-le potenţialilor angajatori în termeni cuantificabili şi măsurabili. Include numai referinţe care ştii că vor vorbi laudativ despre tine. Introdu cuvinte cheie, care le vor capta atenţia viitorilor angajatori. Un truc util este să îţi personalizezi CV-ul şi scrisoarea de intenţie în fucntie de jobul pentru care aplici. Foloseşte cuvintele pe care companiile le utilizează în descrierea locului de muncă, precum „proactiv” sau „rezultate demonstrate”. Aceste expresii vor fi alese de computer şi CV-ul tău va fi printre primele citite.

Cere ajutor de şomaj

Dacă ai fost disponibilizat sau concediat, mergi la oficiul local al forţei de muncă şi aplică pentru ajutorul de şomaj. Poţi primi compensaţii financiare câteva luni. Dacă ţi-ai dat demisia este mai greu să beneficiezi de acest sprijin, dar nu strică să încerci. Cei de la oficiu te pot ajuta să îţi scrii CV-ul şi să îţi găseşti un nou loc de muncă.

Relaţionează

E firesc să vrei să fii discret şi să nu anunţi pe toată lumea că ţi-ai pierdut jobul. Totuşi, cea mai bună variantă este să faci exact opusul şi să spui tuturor că îţi cauţi un loc de muncă. Relaţiile sunt prima modalitate prin care oamenii se angajează. Anunţa-ţi familia şi prietenii că vrei un loc de muncă cât de curând posibil. Cu toţii au fost în situaţia ta şi ştiu cum te simţi. Fii sincer şi dă-le o copie a CV-ului tău. Fie te pot ajuta direct, fie te pot pune în legătură cu cineva care caută angajaţi.

Relaxează-te

Foloseşte timpul liber pentru a-ţi reevalua cariera. Citeşte cărţile pe care n-ai avut timp să le citeşti când lucrai sau, pur şi simplu, vegetează în faţă televizorului câteva zile. Nu trebuie să te mai trezeşti la 6 dimineaţa şi să înduri traficul din orele de vârf pentru a ajunge la serviciu. Plimbă-te, savurează-ţi cafeaua, joacă-te cu copiii. Încarcă-ţi bateriile şi evaluează-ţi viaţa. Poate ai nevoie de o schimbare profesională sau de o mutare în alt oraş. Ideea este să îţi aloci timp să te odihneşti şi să te bucuri de această perioadă. Te vei întoarce la muncă în curând, iar următoarea vacanţă va fi la un an distanţă.

Ţine legătură cu foştii colegi

Fostul tău şef sau colegii te pot ţine la curent cu oportunităţile de re-angajare la compania pentru care ai lucrat. În momentul în care se ia decizia de a aduce înapoi angajaţi, vei fi anunţat dacă ai păstrat contactul cu cei din interior.

Fă sport şi mănâncă sănătos

Întotdeauna foloseşti scuza: „Nu am timp să fac sport sau să mănânc corect”. Acum este momentul să mergi la sală sau să faci jogging în parc. În plus, pentru ca ai mai puţini bani, vei fi nevoit să mănânci mai cu cap. Renunţă la mesele la restaurant, mâncarea de la fast food şi cea livrată acasă din dieta ta. Stabileşte-ţi un ţel şi încearcă să dai jos câteva kilograme, pentru a arată excelent la noul loc de muncă.

Fă voluntariat

Nu numai că voluntariatul îi ajută pe cei în dificultate din comunitatea ta, dar poţi adăuga această experienţă în CV. În plus, cunoşti oameni noi. Poţi întâlni pe cineva care lucrează la un spital sau la un centru pentru persoanele fără adăpost, care are un post disponibil.

Navighează pe Internet

În timp ce îţi cauţi de muncă pe site-uri de profil, cu siguranţă vei ajunge şi pe alte platforme, cu ştiri, sport sau muzică. Este util să fii la curent cu ultimele noutăţi, dar nu îţi pierde prea mult timp pe site-urile recreaţionale. Încearcă să navighezi pe pagini de cultură generală sau cu sfaturi profesionale adecvate meseriei tale.

Gândeşte pozitiv

Nu te demoraliza pentru că ai ajuns în situaţia asta, probabil că ţi s-a întâmplat cu un scop. Poate nu îţi plăcea fostul loc de muncă sau este timpul să treci într-o altă etapă a vieţii tale. Mergi la biserică, moschee sau sinagogă şi roagă-te. Dacă nu eşti religios, meditează şi concentrează-te pe partea pozitivă a acestei experienţe. Nu te simţi inutil sau ratat. Această perioadă poate fi foarte utilă pentru a învăţa lucruri noi şi a cunoaşte oameni interesanţi.

Foto: sxc.hu

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Optimizarea Igienei cu Produse Profesionale: Tork, Lucart și Kiehl

Într-o lume în continuă schimbare, standardele de igienă joacă un rol esențial în asigurarea sănătății și siguranței atât acasă, cât și în mediile de...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Tot ce trebuie să știi despre serviciile Facebook Ads pentru afacerea ta

Trăim într-o eră  digitală tot mai competitivă, iar publicitatea pe Facebook a devenit un instrument esențial pentru afacerile care  doresc să ajungă la publicul lor țintă. Cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă