„Tinerii nu mai au nici un pic de respect”, spune jucătorul cu cele mai multe selecţii şi goluri în naţionala Franţei, Thierry Henry, într-un interviu în care încearcă să explice cauzele eşecului vicecampioanei mondiale la CM.
Thierry Henry s-a simţit exclus din grup în timpul Cupei Mondiale, el spunând în primul său interviu, acordat postului Canal Plus, după eliminarea „cocoşilor”, că s-a simţit dat la o parte. Întrebat de ce nu a mai putut fi „fratele cel mare” în echipa Franţei, Henry a răspuns: „Nu mai eram… M-am simţit exclus… nu mi se mai vorbea ca înainte”.
„Înainte mi se vorbea mai mult, eram în faţa scenei. La un moment dat, când nu mai ai credibilitate într-un grup, devine dificil. M-am simţit dat la o parte şi la un moment dat mândria omului primează”, a declarat atacantul de la FC Barcelona.
Motivele acestui fiasco? „Primul motiv este că nu am jucat bine.De aceea nu am fost la înălţime”, a apreciat Henry, care s-a întâlnit şi cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. El a refuzat să dezvăluie conţinutul acestei întrevederi. „A fost bine”, a răspuns el la repetatele întrebări.
Cine conducea echipa Franţei? „Cred că în mod normal antrenorul, antrenorul conduce mereu echipa. Antrenorul era acolo, conducea, există un antrenor în funcţie, care are echipa, care ia deciziile şi trebuie respectat”, a declarat Henry.
Uniţi pentru Anelka
Incidentul de la pauza meciului Franţa-Mexic şi confruntarea Domenech-Anelka? „Pentru a se ajunge la aşa ceva, a mai fost altceva înainte. Poate vreo problemă… Ce m-a frapat este că a apărut pe prima pagină în L’Equipe. Ceea ce ştiu este că acestea nu sunt cuvintele lui Nico. El bodogănea”. Şi apoi a adăugat: „Ştiu ce a spus, dar nu sunt Nicolas Anelka, îl voi lăsa pe Nico să spună ce a zis”.
Henry a adăugat că jucătorii francezi au aflat de excluderea lui Anelka a doua zi: „Când
ne-am trezit, ni s-a spus că Nico trebuie să revină în Franţa. Cred că trebuia să ne arătăm sprijinul pentru Nicolas, măcar pentru simplul faptul tot ceea ce a apărut nu erau vorbele lui Nicolas. Să-l trimită pe Nicolas aşa, pot să vă spun că am trecut şi eu prin aşa ceva, eram singur şi ştiu cum„. Cine a decis boicotarea antrenamentului? „Grupul şi privesc camera şi vă privesc, grupul! Acum este adevărat că uitându-te în urmă poţi să spui că a fost o greşeală. Pot să vă spun că nu am văzut certuri, nu am văzut pe nimeni să pună presiune, deciziile au fost ale grupului”.
Thierry Henry a evocat şi diferenţa între generaţia sa şi cea a tinerilor jucători: „Eu când am ajuns la naţională, înainte de a mă aşeza la masă aşteptam să văd unde se aşază cei mai vechi, în autocar… La AS Monaco, Jean Tigana mă trimitea să spăl baloanele chiar şi după ce am fost campion mondial. Acum nu mai există acest respect faţă de cei mai în vârstă. Dar oare aceasta nu este şi o problemă a societăţii?”.
Jucătorul cu cele mai multe selecţii (123) şi cel mai prolific (51 goluri), care a fost primit de preşedintele Nicolas Sarkozy imediat la revenirea echipei din Africa de Sud, a fost rezervă în cele trei meciuri de la Cupa Mondială. El nu a jucat decât 20 de minute contra Uruguayului şi 35 contra Africii de Sud.
Prea multă politică
FIFA a anunţat că va reacţiona dacă vor exista interferenţe politice în problemele Federaţiei Franceze de Fotbal, deoarece puterea politică nu poate cere demisia unui oficial al unui for fotbalistic, a declarat secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, informează AFP.
FIFA a reiterat cu fermitate că nu va permite în nici o ţară ca puterea politică să intervină direct în problemele unei federaţii.
„O persoană este aleasă. Dacă ea crede că a făcut ceva greşit, poate demisiona. Dar nu poate fi obligată. Pe toate continentele, monitorizăm în permanenţă această situaţie şi amintim oamenilor cum funcţionează piramida puterii în fotbal. FFF lucrează sub tutela FIFA”, a completat Valcke, răspunzând la o întrebare cu privire la afirmaţiile ministrului francez al Sportului, Roselyne Bachelot, care a calificat drept inevitabilă retragerea preşedintelui Federaţiei Franceze de Fotbal (FFF), Jean-Pierre Escalettes.