12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFântâna centrală de la Castelul Peleș redevine funcțională, în urma lucrărilor...

Fântâna centrală de la Castelul Peleș redevine funcțională, în urma lucrărilor de reabilitare

Veolia România, expert în managementul resurselor de apă, a sprijinit Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș pentru reîntregirea monumentului istoric şi terasele acestuia, prin execuţia lucrărilor necesare repunerii în funcţiune a fântânii centrale din curtea Castelul Peleş, una dintre cele mai prestigioase monumente din Europa. Fântâna principală, cea mai mare dintre cele 16 fântâni existente în curtea castelului, a fost reabilitată printr-un proces amplu de refacere a sistemului de instalaţii de apă şi jet, cât şi prin intervenţii de construcţii pentru refacerea estetică şi funcţională a obiectivului, lucrări care au durat aproximativ două luni.

 

„Compania noastră susține valorile românești, de aceea ne-am implicat în acest proiect deosebit. Fântâna reabilitată din Curtea Castelului Peleș este un monument istoric, un reper național și suntem mândri că prin expertiza noastră am dus la reîntregirea unuia dintre cele mai importante monumente istorice din România. Așa cum am redat Bucureștiului fântânile din Piața Unirii, cu ajutorul specialiștilor Apa Nova, așa ne dorim ca această reabilitare să contribuie esenţial la creşterea calităţii vieţii culturale a comunităţii, iar cei peste 400.000 de turiști, care vizitează anual Muzeul Național Peleș să se bucure acum și de acest glorios simbol al României”, a declarat Mădălin Mihailovici, Director General Veolia România.

 Fântâna este funcțională și poate fi admirată începând cu data de 22 august, când se împlinesc 144 de ani de la ceremonia de punere a pietrei de temelie a Castelului Peleș. Acesta a fost construit de Carol I al României nu doar pentru a fi reședința de vară a regilor României, ci și ca un monument național care să marcheze victoria în războiul de Independență al României.

 „Fântâna refăcută reprezintă un element de dinamică în percepția palatului și adaugă un plus de valoare acestuia. Fiecare turist care va vizita Castelul Peleș se va putea bucura de frumusețea spectacolului oferit de fântâni, așa cum erau odinioară”, a precizat Profesor Doctor Arhitect Augustin Ioan, președintele Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.

 Cele 16 fântăni reprezintă lucrări de artă ce întregesc monumentul istoric și terasele acestuia, iar fotografiile de epocă ne arată splendoarea grădinilor cu fântânile arteziene funcționale. Fântâna principală este cea mai importantă datorită amplasamentului ei față de Castelul Peleș și față de Piațeta Complexului Economat.

 Despre Veolia

Grupul Veolia este lider global în gestionarea optimizată a resurselor. Cu peste 171,000 de angajați în întreaga lume, Grupul proiectează și oferă soluții de gestionare a apei, deșeurilor și energiei, care contribuie la dezvoltarea durabilă a comunităților și a industriilor. Prin cele trei linii de business complementare, Veolia contribuie la dezvoltarea accesului la resurse, la păstrarea resurselor disponibile și la refacerea acestora.

 Pe piața românească, Veolia oferă soluţii sustenabile pentru gestionarea serviciilor publice de alimentare cu apă, canalizare, ape uzate şi energie. Cu aproape 20 de ani de experienţă locală, compania contribuie activ la dezvoltarea urbană a comunităților din București, Ploiești și Iași.

Pentru București, Veolia acționează prin Apa Nova Bucureşti, al cărei principal obiect de activitate îl constituie gestionarea resurselor de apă, tratarea şi distribuţia apei către consumatori, evacuarea apelor uzate şi a apelor meteorice de pe teritoriul capitalei. Totodată, Apa Nova București operează și Stația de Epurare Ape Uzate a Municipiului București de la Glina.

Veolia Apă Servicii (VAS) oferă servicii pentru Administrația Prezidențială, Parlamentul României și Aeroportul Internațional Henri Coandă, dar și pentru centre comerciale și instituții de cercetare. Compania este operator al serviciului public de alimentare cu apă din orașul Otopeni, începând cu anul 2007, pentru o perioadă de 25 de ani, dar și pentru orașele Chitila și Popești Leordeni.

În Iași, Veolia Energie se ocupă de refacerea și optimizarea sistemului de distribuție al energiei termice.

În Ploiești, Veolia România, prin cele două entități ale sale, Veolia Energie Prahova și Apa Nova Prahova, oferă serviciile de apă şi energie şi un program de întreţinere a sistemului, reparaţii curente planificate şi reparaţii capitale.

 foto: Sutterstock

 

 

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă