14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleExamen redobândire permis: când este obligatoriu şi ce rişti dacă nu îl...

Examen redobândire permis: când este obligatoriu şi ce rişti dacă nu îl promovezi?

Suspendarea pe o anumită perioadă a permisului de conducere este una dintre sancţiunile care se pot aplica şoferilor, pe lângă amendă, atunci când aceştia nu respectă regulile de circulaţie. Suspendarea se face pe o perioadă limitată de timp, între 30 şi 90 de zile. Există posibilitatea de reducere a perioadei de suspendare prin susținerea unui examen de redobândire permis, aplicabilă, însă, doar în anumite cazuri.

În alte situaţii, conducătorul auto este obligat să promoveze testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie la expirarea perioadei de suspendare, altfel, termenul iniţial va fi prelungit cu încă 30 de zile. Prelungirea se aplică numai o dată, iar la finalul acesteia conducătorul auto îşi recapătă permisul de conducere. Prelungirea de 30 de zile se aplică atât în situaţia în care examenul este dat şi nu este promovat, cât şi dacă persoana în cauză nu se prezintă deloc pentru susţinerea acestuia.

Când este obligatoriu testul teoretic?

Prezentarea la serviciul poliţiei rutiere pentru examenul teoretic pentru redobândirea permisului este obligatorie dacă permisul a fost suspendat într-una dintre următoarele situaţii:

  • conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice;
  • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere;
  • depăşirea sau trecerea pe culoarea roşie a semaforului;
  • accident soldat cu pagube materiale.

Trebuie să ştiţi că perioada de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile se ia în considerare numai după expirarea dovezii. Astfel, în situaţia ridicării permisului auto pentru 30 de zile, la care şoferului i s-a oferit o dovadă de 15 zile, practic permisul va putea fi restituit abia după 45 de zile.

Dacă vă încadraţi, promovarea examenului vă va aduce reducerea perioadei de suspendare a permisului auto la 30 de zile. Altfel, va trebui să aşteptaţi să treacă perioada totală în care dreptul de conducere a fost suspendat. Nu confundaţi un permis suspendat cu un permis anulat! Nu există procedură pentru redobândirea permisului anulat cu excepţia susţinerii unui test. Dacă vă aflaţi în această situaţie nefericită, va trebui să reluaţi toţi paşii pe care i-aţi făcut în trecut pentru obţinerea permisului auto.

Cum se desfăşoară examenul?

Pentru redobândire permis suspendat 30 de zile, 60 de zile sau 90 de zile vă puteţi înscrie oricând la examen, după expirarea dovezii. Cei care au permisul suspendat pentru alcoolemie primesc 0 (zero) zile dovadă de conducere, deci se pot înscrie la testare încă din prima zi de suspendare.

Pentru programarea la examen este necesar să vă prezentaţi la sediul Poliţiei unde vi s-a eliberat permisul auto, cu dovadă şi cartea de identitate. Examenul teoretic durează 20 de minute, are 15 întrebări şi trebuie să răspundeţi corect la cel puţin 13 pentru a fi declarat „Admis”. Spre deosebire de testul standard de obţinere a permisului auto, la care pot fi corecte mai multe variante de răspuns, aici numai una reprezintă răspunsul corect.

Atenţie!

Nu vă bazaţi numai pe practică şi experienţă! Examenul verifică noţiunile teoretice şi, cum nu vă loviţi zilnic de toate, ar fi bine să exersaţi înainte de a vă prezenta la test. Lucraţi pe o platformă online cu chestionare oficiale DRPCIV; este mult mai practic decât pe carte redobândire permis 13 din 15. Exersaţi zilnic şi nu vă prezentaţi la examen decât atunci când obţineţi consecvent punctajul maxim.

Faceţi doar chestionare oficiale DRPCIV

Pe internet veţi găsi foarte multe site-uri pe care vă puteţi pregăti pentru testul teoretic, însă informaţiile şi chestionarele de pe multe dintre ele cuprind erori care vă pot deruta la examen.

Pe drpciv-teste.ro veţi găsi numai teste oficiale DRPCIV şi un mediu de lucru plăcut, uşor de folosit. Site-ul vă pune la dispoziţie foarte multe informaţii actualizate şi explicaţii acolo unde este necesar. În plus, chestionarele sunt structurate pentru fiecare categorie, existând o secţiune specială pentru examen redobândire permis. Prin autentificarea pe site, progresul este memorat, la fel şi întrebările pe care le-aţi greşit, astfel că veţi şti unde este necesar să aprofundaţi.

Întrebările au răspunsuri unice, exact ca acelea de la examen, astfel încât veţi putea vedea exact când sunteţi suficient de pregătiţi pentru a susţine testarea teoretică. Dacă vă doriţi permisul înapoi cât mai repede, trebuie să trataţi cu seriozitate acest examen şi să exersaţi zilnic pentru a obţine cel puţin 13 din 15 răspunsuri corecte, minimum necesar pentru calificativul „Admis”.

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă