25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăLifestyleDin 2020, UE impune noi standarde energetice pentru clădirile noi.

Din 2020, UE impune noi standarde energetice pentru clădirile noi.

Conform noilor standarde UE , nu vom mai putea construi decât imobile cu un grad ridicat de inteligenţă şi cu un consum aproape egal de zero.

Atunci când ne cumpărăm o maşină ne interesează consumul, fiind unul dintre cele mai importante criterii de alegere. Ei bine,  în cazul unei case pasive, consumul este aproape egal de zero – acesta fiind principiul care stă la baza noilor case.  Nu înseamnă că aceste case nu consumă energie, ci că îşi produc singure necesarul. Aceste se numesc “case pasive”. Gradul ridicat de conform oferit de temperaturi interioare constante si uniforme, nivelul optim de umiditate sau  prospeţimea aerului sunt doar câteva dintre avantajele unei case pasive.

Deşi costurile pentru construcţie sunt mai mari cu aproape 30% faţă de o locuinţă normală, casele pasive permit reducerea costurilor pentru încălzire sau răcire cu până la 90% comparativ cu o casă existentă şi cu până la 75% comparativ cu o casă nou construită. Costurile ajung la 1.000 de euro  pe metru pătrat în medie, iar recuperarea investiţiei se face în circa 10 ani.

Case pasive care demonstrează că adevăratul lux este în zona ECO

În momentul de faţă, există sute de mii de case pasive construite în toată Europa, în mod special în Germania,  Austria, Suedia şi Elveţia, conform statisticilor Passivhaus Institut din Germania.

Şi în România s-au pus în practică astfel de proiecte, un exemplu fiind cartierul Amber Gardens din Otopeni, primul proiect rezidențial din România cu locuinţe verzi, inteligente.  Ansamblul respectă în totalitate standardele de eficienţă energetică, calitate şi durabilitate a clădirilor, au un design modern, oferă un grad ridicat de confort, un mediu sănătos şi siguranţă.

Vilă Amber Gardens

Casele au o structură compactă care nu permite pierderea energiei, iar structura casei este realizată cu materiale de înaltă calitate. Grosimea izolaţiei este de patru ori mai mare faţă de izolaţia unei case tradiţionale, minimum 40 de centimetri de polistiren faţa de 10 cm. Acest strat protector este foarte important, fiind o barieră în transferul de căldură nedorit între interiorul clădirii şi mediul ambient.  Dincolo de materiale, casele din Amber Gardens  sunt dotate cu aplicații Smart Home, prin care proprietarul casei are posibilitatea de a controla temperatura, umiditatea, calitatea aerului, luminile şi camerele de supraveghere oriunde s-ar afla, Locuinţele consumă cu 90% mai puțină energie faţă de o casă convenţională.

Ventilația cu recuperare de căldură, element esenţial în construcţia unei case pasive

Pe lângă panouri solare pentru apă caldă, panouri fotovoltaice, pompă de căldură, sistem innovator cu iluminat cu LED,  sistem de protecție anti-îngheț, sistem centralizat de aspirație, vilele Amber Gardens sunt dotate şi cu unitaţi de ventilație cu recuperare de căldură de la Atrea.

Aceste sisteme micşorează substanţial costurilor de întreţinere a casei, indiferent de sezon. Datorită aparatelor menţionate, casa se aeriseşte singură, având permanent aer proaspăt în interior fără să deschizi geamul.  Grija umidităţii crescute, a condensului,  problema lipsei aerului și așa numitul “efect de seră” nu există.  Aerul viciat este extras din casă prin grile de ventilație, iar căldura sau aerul rece se transferă aerului de afară pe care centrala îl bagă în casă după ce în prealabil îl filtrează.  Pe lângă avantajul economic, sistemele de ventilaţie cu recuperare de căldură  protejează în acelaşi timp sănătatea cât şi natura.

Având în vedere că mai este doar un an până la intrarea în vigoare a DIRECTIVA 2010/31/UE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind performanța energetică a clădirilor, este important să fim informaţi, mai ales dacă dorim să construim o casă. Chiar şi în cazul în care imobilul este construit,  se pot aduce elemente cheia ale unei case inteligente cu ajutorul Atrea, care oferă sisteme de ventlaţie cu recuperare de căldură ce pot fi montate chiar şi după construcţie. Indiferent de stadiul lucrării, consilierii Atrea oferă soluţia optimă pentru alegerea modelului şi instalarea unui  sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură potrivit care ajută construcţia să intre în rândul caselor pasive.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă