12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăLifestyleDESTINAŢII DE sfârşit de săptămână în Bucureşti

DESTINAŢII DE sfârşit de săptămână în Bucureşti

Între 15 şi 17 noiembrie la Cinema Elvire Popesco are loc Retrospectiva Pelicam 2019, cu filmele care au obţinut premii şi aprecieri la cea de-a opta ediţie Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni (Tulcea), conform site-ului evenimentului (https://www.pelicam.ro).

În programul Retrospectivei Pelicam se vor regăsi documentare de mediu din toată lumea, lansate recent, care au stimulat discuţii şi dezbateri privind modul în care ne raportăm la natură. Prezentate în premieră naţională la Tulcea, filmele pot fi revăzute în România doar în cadrul Retrospectivei Pelicam.

Vineri, 15 noiembrie, spectatorii vor putea viziona filme precum “Askania Reserve”/”Rezervaţia Askania”, care a obţinut o menţiune specială la festivalul Pelicam, reuşind cu originalitate să surprindă relaţia dintre oameni şi animale într-un mediu protejat din Ucraina post-sovietică, şi “Youth Unstoppable”/”Tinereţe de neoprit”, un film-fenomen prezentat la Festivalul de Film de la Cannes în 2018 despre mişcările activiste ale tinerilor din toată lumea pentru protejarea mediului, votat de cel mai tânăr juriu din festival drept câştigătorul secţiunii Fresh Perspectives.

Sâmbătă, 16 noiembrie, publicul va putea urmări documentarul “Time of Forests”. Tot sâmbătă va fi proiectat şi marele câştigător al ediţiei 2019 Pelicam, “Anote’s Ark”, nominalizat la Festivalul de Film de la Sundance.

Duminică, 17 noiembrie, în programul filmelor se va regăsi “The Pit”/”Groapa”, un documentar de debut recompensat cu Premiul dedicat filmelor realizate în ţările cu deschidere la Marea Neagră (Black Sea Docs) şi “Welcome to Sodom”/”Bun venit în Sodoma”, poate cel mai emoţionant film din selecţia Pelicam de anul acesta, potrivit organizatorilor, care poate să ne facă să regândim modul în care ne raportăm la device-urile electronice, filmul punând în lumina reflectoarelor ce se întâmplă cu toate telefoanele smartphone, cu laptop-urile, tabletele şi alte electronice care nu mai sunt la modă şi au trecut în uitare.

Duminică va putea fi vizionat şi “The Human Element”/”Elementul Uman”, un documentar coprodus de unul dintre cei mai renumiţi fotografi de mediu din lume: James Balog, ale cărui fotografii au inspirat o privire mai focalizată asupra schimbărilor climatice. Cele patru elemente naturale ale planetei: apă, aer, pământ, foc, sunt surprinse în relaţia lor electrizantă cu cel de-al cincilea element – omul, care le modifică ireversibil.

Biletele, în valoare de 15 lei, se achiziţionează de pe site-ul eventbook.ro (Retrospectiva Pelicam 2019), de la sediul Eventbook din Strada Actor Ion Brezoianu 21, din reţeaua Eventbook sau de la casieria cinematografului Elvire Popesco.

Retrospectiva Pelicam la Bucureşti este un proiect Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, organizat de Asociaţia Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Uniunii Cineaştilor din România şi Institutului Cultural Român.

* În perioada 15-22 noiembrie se va desfăşura la Cluj-Napoca Festivalul Internaţional Mozart, informează site-ul evenimentului (http://www.mozart-romania.ro/).

Festivalul este organizat de Societatea Română Mozart (SRM), care a luat fiinţă în anul 1991 din iniţiativa muzicologului Francisc László. SRM este o societate nonprofit afiliată la Fundaţia Internaţională Mozarteum de la Salzburg şi are ca scop statutar cultivarea operei şi memoriei lui Mozart în România.

Principala activitate prin care SRM realizează acest deziderat este organizarea, în fiecare an, a unui festival muzical internaţional, care se desfăşoară la Cluj-Napoca în preajma datei morţii marelui compozitor (5 decembrie 1791). Festivalul este organizat în parteneriat cu Filarmonica “Transilvania” şi Academia de Muzică “Gheorghe Dima”.

Festivalul a fost mereu în atenţia unor reprezentanţe diplomatice de la Bucureşti, în mod special a Ambasadei Austriei, sub al cărei patronaj s-au desfăşurat ultimele ediţii, dar şi a ambasadelor Olandei, Cehiei, Suediei, aceasta fiind o dovadă în plus a importanţei festivalului, nu numai în plan cultural, ci şi în cel al relaţiilor internaţionale pe care le favorizează, arată sursa citată.

Programele festivalului clujean cuprind concerte simfonice, concerte camerale, concursuri de interpretare, concursuri de muzicologie, simpozioane, conferinţe, cursuri de măiestrie, lansări de disc şi de carte.

Cele mai citite

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit. Șapte persoane sunt date dispărute

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit în mare în timpul unui exercițiu de antrenament, iar mai mulți membri ai echipajului aflați la bord...

Răsturnare de situație în opțiunile pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot, înaintea lui Piedone

Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot pentru funcția de primar general al Capitalei iar principalul său contracandidat, Cristian Popescu Piedone, a...

Ultimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit

După aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de către Comisia Europeană la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabilește...
Ultima oră
Pe aceeași temă