Specialiştii în tendinţe de la Trend Bureau bora.herke.palmisano au pus accentul pe varietatea diferitelor stiluri care pot fi integrate în designul de interior şi au identificat patru scenarii originale.
Aneta Palmisano în discuţie cu designeri de interior
Metoda a fost cea deja încetăţenită de specialiștii de la Trend Bureau, ea bazându-se pe selectarea celor mai reprezentative şi inovative produse/soluţii de iluminat prezente la târg, aranjate şi asociate pe câte o zonă, împreună cu alte elemente/obiecte de decor, astfel încât să rezulte o anumită linie de scenariu privind lumina care să se constituie în ajutor şi inspiraţie pentru designerii vizitatori.
Trend Forum, create history
Produsele selectate au fost inscripţionate cu denumirea, firma producătoare şi standul în care se puteau regăsi în cadrul târgului, astfel încât doritorii să-şi poată procura informaţii direct de la producător la faţa locului. Totodată, Trend Forum a reprezentat o bună oportunitate de prezentare şi exemplificare a inovaţiilor şi dezvoltărilor actuale privind soluţiile şi conceptele de iluminat ca: lumina de zi, lumina de seară, lumina naturală, lumina “moale”, controlul culorilor şi intensităţii luminii, efecte fascinante cu ajutorul luminii, cum se poate simula o zi însorită, abordări senzoriale cu ajutorul luminii, integrarea metalului în lumină, invizibilitatea sursei de lumină etc.
Dacă tendinţa Emoţii propune crearea unei ambianţe pentru evocarea emoţiilor, stărilor şi sentimentelor care oferă o stare de bine, în tendinţa Mutaţii accentul cade pe divergenţă, modificări, design frapant, impresii artistice şi impact.
Scenariul Simplitate implică designul onest, clar, necomplicat şi simplu şi este realizat prin intermediul unui iluminat invitaţional, cald, reţinut, ce creează o atmosferă cosy şi armonioasă. În schimb, tendinţa Istorie are drept scop evocarea trecutului nostalgic, fapt realizat prin încorporarea tehnologiei moderne în fundalul decorului elegant colorat şi alcătuit din obiecte antice şi rare. Pe de altă parte, prin intermediul dezvoltărilor tehnologice actuale, reminiscenţele nostalgice ale istoriei devin ceva nou, plin de promisiuni viitoare.
Designer Lucie Koldova, colecţia Macaron
Aceste tendinţe s-au regăsit în gamele de produse expuse (lămpi, candelabre şi alte soluţii de iluminat) în care au abundat inovaţiile în ceea ce priveşte sursele de lumină, materialele, formele, culorile, modelele etc., dar şi modalităţile de combinare cu alte elemente de decor şi crearea de ambianţă.
Colecţia North (Vibia), designer Arik Levy
Lampa devine unul dintre cele mai importante obiecte de design, sunt astfel de produse unicat sau care intră mai degrabă în categoria bijuterii.
Colecţia Guise (Vibia), designer Stefan Diez
De altfel, majoritatea companiilor de prestigiu au apelat la designeri de obiect renumiţi care au venit cu multe noutăţi, una dintre vedete fiind Lucie Koldova (apreciată pentru realizarea proiectului Das Haus din acest an de la imm cologne, unde a adus în prim-planul designului casei ideale tocmai elementul lumină). La Light&Building Koldova a expus colecţia Macaron, realizată pentru Brokis, precum şi soluţii care oferă efecte fascinante în structura unor materiale.
Colecţia Palma (Vibia), Designer Antoni Arola
Vibia a expus o colecţie impresionantă de game, printre altele distingându-se Guise (realizare Stefan Diez, sursa de lumină nu se vede, fiind parcă integrate în structura metalului), North şi Structural (Arik Levy) şi Palma (Antoni Arolo).