Vizitatorii pot analiza la faţa locului viziunea arhitectului pentru proiectul Das Haus – Interiors on stage care prezintă atât tendinţele în designul de interior cât şi schimbări legate de stilul de viaţă. Conform scopului proiectului, conceptul integrat trebuie să fie nu numai orientat spre viitor dar, în acelaşi timp practic şi autentic.
Echipa de designeri formată din Nipa Doshi şi Jonathan Levien a fost nominalizată în anul 2012 pentru a introduce un nou format de prezentare a casei ideale în cadrul proiectului Das Haus. Ei au mers pe ideea unui spaţiu care creşte organic şi în care cei care îl locuiesc pot interacţiona şi comunica liber. Anul următor, designerul italian Luca Nichetto a prezentat un ansamblu elegant, o construcţie deschisă pe toate laturile, o invitaţie directă către natură, un interior în simbioză perfectă cu mediul înconjurător iar în 2014 daneza Louis Campbell a conceptualizat o casă low-tech dominată de calm, în care pentru prima data apare baia integrate în spaţiul de living.
Designul de interior propus de Lyndon Neri şi Rossana Hu (China) la ediţia imm din 2015 a reprezintat un rezultat al principiului occidental al reducerii fiind aplicat la imensa diversitate a formelor chinezeşti.
Casa având 5 camere ce prezervează oarecum funcţiunile clasice a prezintat o compoziţie arhitecturală compactă şi urbană care formează un ansamblu în jurul curţii de dimensiuni mari concepută la rândul său ca un spaţiu semi-public.
Casa propusă de Sebastian Herkner la ediţia din 2016, o construcţie circulară (protecţie bună la vânt, soare şi frig), semitransparentă şi fără pereţi solizi a reprezentat o adevărată experienţă senzorială: era moale, fluidă, colorată, aromată, comunicativă şi îşi putea schimba forma întocmai ca un cameleon.
Pereţii au fost înlocuiţi de perdele care puteau fi mutate cu uşurinţă, schimbându-se total structura interioară şi funcţiunile. La interior, curtea sau grădina era cea care juca importantul rol conceptual de întâlnire, plin de viaţă al casei, în timp ce livingul era un open space iar baia un adevărat centru SPA.
Inspirat atât din natură, cât şi din tehnică, proiectul americanului Todd Bracher, prezentat anul trecut a urmărit principiul de reducere a complexităţii la elementele şi funcţiile cele mai simple, la forme contemporane pentru o viaţă modernă.
Sub un acoperiş suspendat se aflau două corpuri complet diferite: pe de o parte, un spaţiu mare, format din pereţi cu rafturi, având un înveliş semitransparent, pe de alta, un cub negru. Conceptelor tradiţionale (trei camere, bucătărie, hol de intrare, baie şi, respectiv, succesiunea spaţiilor) a fost contrapusă o viziune a zonelor care se întrepătrund: masă, relaxare şi igienă.
Anul acesta, vizitatorii au putut analiza la imm cologne viziunea tinerei arhitecte pragheze Lucia Koldova privind o casă perfectă. Aceasta a avut în prim plan demonstrarea importanţei integrării factorului lumină în modul în care se proiectează astăzi casa contemporană.
Tips&Tricks: Cum se poate realiza casa ideală?
Designer Lucia Koldova
Cu ajutorul luminii poate fi realizat un număr nelimitat de ambiente. Casa ideală poate prezenta diferite “niveluri” ale luminii pe care designerul le consideră deosebit de importante pentru familia şi personalitatea membrilor care vor locui aici: lumină pentru relaxare, liniştire, studiu, întreţinere, întâmpinare, prezentare, pentru munca de creaţie iar lista poate continua, inclusiv legat de ce tip de lumină ai nevoie pentru a-ţi clarifica gândurile. Formele sunt mai puţin importante în comparaţie cu energia care vine în casele noastre prin intermediul luminii. Povestea fiecărei case se poate spune nu prin cuvinte, ci prin intermediul luminii în cele mai variate forme ale sale.
Camerele de locuit pot fi îmbrăcate de lumină şi materiale şi formează o structură asemănătoare unui fagure, în care lumina din celulele alăturate apare în forme variate astfel încât să asigure funcţiunile practice specifice şi nevoile individuale. În casă, lumina joacă rolul principal, în timp ce mobilierul completează încăperea. Fiecare cameră poate beneficia de materialul său propriu, precum şi de o lumină de culoare diferită, acestea inducând un anumit sentiment şi asigurând nevoi individuale, în timp ce în living, situat în centru, sunt împărtăşite experienţele.
Pentru fiecare funcţiune în parte se poate alege mobilierul, materialele, culorile, decoraţiile şi accesoriile, ceea ce va da întregii case configuraţia finală a designului de interior. În prezent se poartă contrastele, astfel încât se pot utiliza cu succes alăturările de unghiuri şi rotunjimi, lumini şi umbre, rece şi cald, moale şi tare, traditional şi avangardist. Deasemenea trebuie avut în vedere mobilierul nou care îndeplineşte numeroase funcţiuni. Lumina joacă rolul de element principal al designului, putând releva combinaţii ideale de materiale ca cele dintre lemn, alamă şi cupru cu luciul sticlei de calitate, cum este cristalul de Boemia. Lumina artificială, deseori utilizată ca mijloc de artă, poate deveni hearth, perdea de lumină, accent sau o lanternă arătând drumul spre casă.