Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Proiectul de casă trebuie să fie bine gândit, iar cuvântul – cheie este economia pe termen lung, generată de eficiență energetică

De ce ai nevoie de un sistem de ventilație cu recuperare de căldură în casă

Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură centralizat Atrea introduce aer proaspăt în interior și utilizează căldura aerului evacuat pentru a-l încălzi iarna şi temperatura scăzută din interior pentru a-l răci vara

Share

Ion Diamandi 0 comentarii

Actualizat: 12.08.2019 - 18:29

Construcția unei case nu începe cu fundația și nu se termină cu etapa de „casă la roșu”, procesul este unul de durată și pentru a-ți construi o casă de la zero nu este ușor. De la obținerea actelor necesare, până la proiectare și materialele de construcție, fiecare detaliu contează ca rezultatul să fie cel dorit.

În ultimul timp, se pune foarte mult accent pe performanța energetică a caselor. Aceasta poate însemna menținerea unei temperaturi optime în interior, atât vara, cât și iarna, fără costuri ridicate. Deși îți alegi un sistem de încălzire sau un aparat de aer condiționat din clasa energetică A, eficiența sa scade odată cu nevoia de a „aerisi” casa. În momentul în care deschidem geamurile iarna, sistemul de încălzire trebuie să depună un efort mai mare pentru a reîncălzi locuința, generând costuri suplimentare, iar vara se întâmplă același lucru cu aparatul de aer condiționat.

Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură – soluția pentru o casă eficientă energetic

Prin urmare, trebuie să investim într-o soluție eficientă de economisire a energiei, care să reducă pierderile. E important de știut că aerul proaspăt poate fi adus în interior și fără să deschizi geamurile. De exemplu, sistemul de ventilație cu recuperare de căldură centralizat Atrea introduce aer proaspăt în interior și utilizează căldura aerului evacuat pentru a-l încălzi iarna, iar vara utilizează temperatura scăzută din interior pentru a răci aerul proaspăt și cald introdus de afară.

Introducerea aerului proaspăt și evacuarea celui viciat se produc simultan, fără pierderi de temperatură, iar sistemul funcționează silențios și simplu, cu un consum mic de energie.

Încă din faza de proiectare a casei trebuie să avem toate detaliile necesare pentru instalarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură. Instalarea se face după ridicarea la roșu a construcție, când încep instalațiile electrice și sanitare, înainte de finisarea pereților și a pardoselii. Totuși, în cazul unei case deja finisate sau unei construcții vechi, dacă lucrarea este realizată cum trebuie, putem monta un sistem de ventilație cu recuperare de căldură descentralizat deoarece se evită formarea unui întreg șantier. Este recomandat, în ambele cazuri, să apelăm la sfatul unui inginer de la Atrea.

Principala caracteristică a unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură descentralizat este capacitatea de a funcționa independent, fără un sistem de tubulatură. Un astfel de sistem este recomandat pentru clădirile vechi, unde este mult mai greu să facem un șantier. Costurile, dar și eficiența sunt mai reduse în comparație cu un sistem centralizat. De asemenea, avem nevoie de câte un aparat în fiecare încăpere, nu presupune costuri de mentenanță și este ușor de întreținut. În plus, se poate monitoriza cu ajutorul unei telecomenzi sau cu aplicație pe telefon.

În cazul unui sistem centralizat este suficient un singur aparat de dimensiuni mai mari, pentru toată construcția, Acesta presupune costuri mai mari și este recomandat pentru noile clădirile industriale, dar și rezidențiale, în construcție, deoarece necesită mai mult timp de montare și presupune instalarea tubulaturilor și a altor elemente suplimentare.

Ambele sisteme oferă un microclimat sănătos și un confort termic ridicat în fiecare încăpere cu un consum de energie extrem de mic.

 Soluția împotriva aerului viciat și a mucegaiului

Pe lângă eficiența energetică de până la 95%, un alt avantaj este filtrarea aerului: praful, polenul, dar și mirosurile neplăcute sunt eliminate, casa păstrându-și un aer proaspăt și o atmosferă primitoare.

O altă problemă cu care te confrunți în casă este „transpirația” pereților și a geamurilor. Mulți nu cunosc faptul că termopanele și polistirenul izolează atât de bine de casa, încât nu mai există schimb de aer între interior și exterior, pereții nu pot respira, producându-se astfel, condens. Umezeala în exces, împreună cu o ventilație deficitară, conduce la apariția mucegaiului, care poate afecta grav sănătatea familiei, dar și structura casei. Soluția nu constă în tratarea problemei cu diferite produse chimice, ci în prevenția acesteia. Ventilația trebuie asigurată printr-un sistem eficient de la Atrea, care oferă un aer curat și proaspăt și menține un nivel optim al umidității în încăpere.

Cum alegem sistemul de ventilație potrivit

Atunci când alegem sistemul de ventilație cu recuperare de căldură, este important să știm suprafața casei. Acest lucru este suficient, pentru că Atrea asigură soluții integrate, optimizate, care includ sistemul complet de ventilație (aparatul de ventilare + sistemul de tubulatură), dar și dimensionarea corectă, execuția și punerea în funcțiune a sistemului.

De exemplu, prețul unui sistem pentru o casă cu trei dormitoare și un living pornește de la 3000 euro pentru o suprafață de maximum 120 mp și ajunge până la 3500 euro pentru o suprafață de maximum 150 mp.

Pentru ventilarea spațiilor mai mari, prețul nu diferă cu mult. Dacă vorbim de o casă cu patru dormitoare cu un living, cu o suprafață de cel mult 200 mp, prețul ajunge la 4000 euro. În cazul unei case cu cinci dormitoare și un living, cu o suprafață de maximum 250 mp, prețul este de 4500 euro.

Echipa de specialiști Atrea este atentă la toate detaliile montării sistemului, oferă consultanță pentru alegerea modelului optim și se asigură că obțineți confortul dorit.

 

 

 

 

Comentarii

loading...