Aplicatiile precum Google Maps si Waze au devenit foarte populare si sunt folosite zilnic de milioane de persoane, iar asta pentru ca telefoanele sunt mereu la indemana noastra, iar nu de putine ori aplicatiile de genul ne pot oferi informatii in timp real legate de aglomeratia de pe sosele, accidente, reparatii ale drumurilor si asa mai departe.
Problema existenta in ceea ce priveste folosire telefoanelor pe post de GPS consta in faptul ca putem ramane destul de des fara semnal, mai ales in zonele mai izolate. Da, exista posibilitatea de a folosii aplicatii care nu necesita conexiune la internet, dar destul de des doar GPS-ul integrat in telefon nu este capabil de unul singur sa ne pozitioneze perfect pe harta. Unde mai pui ca daca primesti un apel treaba devine mai complicata in timp ce conduci, deoarece poti rata instructiunile oferite de aplicatie.
O alta alternativa pe care o avem la dispozitie este reprezentata de GPS-ul integrat in masina. In ultima perioada tot mai multe modele vin cu sisteme multimedia care integreaza si un GPS. Acestea sunt bune, mai ales ca semnalul GPS este net superior, iar indicatiile sunt mult mai exacte. Problemele se pun in momentul in care trebuie sa actualizam hartile si vrem sa facem asta in mod oficial, mergand in reprezentanta. Asta pentru ca nu de putin ori costurile sar de 200 de euro.
Ce putem face atunci pentru ca noi sa ne putem orienta mult mai usor pe drumurile patriei, dar si din strainatate, fara a face o gaura foarte mare in buget, precum si facar inconveniente? Raspunsul este unul cat se poate de simplu: alegem sa cumparam un GPS de calitate de sine statator. Acesta ofera un excelent semnal, fiind capabil sa se conecteze rapid la sateliti astfel incat sa ne ofere o pozitionare buna si o ruta rapida spre destinatie. Preturile sunt unele foarte accesibile, multe modele de calitate plecand de la doar cateva sute de lei.
Trebuie sa tii cont de faptul ca nu orice GPS auto este si unul capabil sa te ajute ori de cate ori ai nevoie, iar asta pentru ca pe piata poti gasi modele care nu pot face fata in zonele mai izolate din Romania, iar asta fie pentru ca stau prost la capitolul semnal, fie pentru ca hartile nu sunt unele suficient de detaliate sau recent actualizate. E necesar asadar sa „cercetezi” putin rafturile magazinelor pentu a studia cu atentie oferta si sa ai siguranta ca ai luat cea mai buna decizie pentru nevoile tale.
La ce trebuie sa te uiti? In primul rand, hotaraste-te asupra dimensiunilor pe care vrei sa le aiba noul tau GPS auto, iar in functie de ele o sa stii si care este diagonala pe care o va avea ecranul. Sfatul nostru este sa nu alegi un model cu ecran foarte mic, deoarece numarul de detalii la care vei avea acces dintr-o singura privire va fi unul mic. In schimb, incearca sa alegi un model cu ecran de cel putin 5 inch, precum si in spatele caruia sa se afle tehnologia IPS, pentru o claritate buna si unghiuri de vizionare cat mai largi.
Va trebui sa ai in vedere si care este spatiul de stocare pe care acesta ti-l pune la dispozitie, dar cel mai important este sa te asiguri ca hartile care vin preinstalate sunt unele actuale, precum si suficient de detaliate. Un alt aspect foarte important, de care trebuie neaparat sa tii cont, este oferirea unui suport extins in ceea ce priveste actualizarea gratuita a hartilor, care poate fi fie pe viata, fie pentru cativa ani (in mod normal 2 ani sau chiar si pana la 5, depinde de fiecare producator in parte).