-1.3 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăLifestyleDaniel Ciobaca, sculptor în lemn: „Tradiționalul este chic“

Daniel Ciobaca, sculptor în lemn: „Tradiționalul este chic“

Măiestria sa constă în reinterpretarea meșteșugului străvechi în cheie artistic-tradițională.

Daniel Ciobaca își iubește meseria pentru că aceasta îi dăruiește bucuria muncii de zi cu zi. Cunoaște distanța istorică, simbolică și sensibilă a meșteșugului și crede că totul poate fi reinterpretat frumos, prin reînvierea motivului tradițional românesc.

„Doresc să dau un aer tineresc meșteșugului de la noi. Știu că există nenumărate obiecte practice din lemn masiv, extrem de bune calitativ și foarte frumoase, care pot fi îngrijite și păstrate respectând lemnul. Există o moștenire tradițională pe care au lăsat-o înaintașii noștri, iar eu îi ofer o altă abordare. Este nevoie de acest lucru pentru că vremurile se schimbă, roata se învârtește și ne dorim o reinterpretare a meșteșugului, chiar și în spirit artistic.“

Prin obiectele pe care le creează, energia purificatoare a pământului își găsește loc în casele oamenilor, așa cum se întâmpla în vremurile vechi. Daniel Ciobaca are multe planuri și visuri cu firma sa, Ciobaca Art Furniture.

„Pentru mine, ca slujitor al acestui material omniprezent în cultura noastră sacră, prin multitudinea de întrebuințări practice, lemnul înseamnă viața noastră. În lemn există energii ale pământului, energii purificatoare ale naturii, pe care noi le introducem în ambientul nostru, contracarând noul sistem creat de tehnologizarea rapidă. Vă voi spune că lemnul are menirea de a umple golul creat de materialele artificiale fără suflet sau esență.

Firma pe care o dețin are profil de producție de mobilier din lemn, iar fondul start-up este gândit pe creație de mobilier din lemn masiv, artistic-tradițional, reinterpretat pentru a convinge clientul că tradiționalul este chic – așa cum este, de exemplu, și ia noastră dragă. 

Eu sunt un artist și aduc în prim-plan creație de obiect estetic din lemn. Mă ocup de nișa meșteșugului și fac porți tradiționale. Atunci când un proprietar de casă dorește o poartă tradițională, eu culeg motivele tradiționale, eu proiectez și construiesc.“

De-ar putea vorbi un vechi mobilier din lemn masiv

O mobilă veche are o poveste, iar Daniel Ciobaca știe că această poveste aduce cu ea căldură și personalitate.

„Eu cred că lemnul este pur, nobil, unic și încărcat cu factori pozitivi energetici, care ne pot îmbunătăți viața fără ca noi să conștientizăm acest lucru. Nici nu avem cum dacă nu încercăm. Lemnul poate fi considerat materie, plin de căldură și personalitate. În asociere cu metalul, lemnul poate contracara răceala și indiferența acestuia și poate duce povestea peste generații.“

Mobilierul din lemn masiv nu are termen de garanție și este adaptat oricărei locuințe. Poate fi tăiat numai într-o anumită perioadă a anului.

„În stadiul de proiect, poate fi adaptat pentru fiecare casă în parte, poate fi sculptat, poate fi gândit ca element decorativ, cu unicitatea sa, pe lângă scopul său practic. Poate fi mutat și readaptat oricând pentru o altă zonă a casei, tocmai pentru că lemnul masiv dă posibilitatea demontării și montării fără a fi afectate structura și rezistența mobilei.

Spre deosebire de mobilierul de serie, mobila din lemn unicat preia din personalitatea beneficiarului, i se potrivește perfect acestuia și mediului său. Va crește în valoare an de an și va fi tot timpul remarcată.

Mobilierul realizat de noi are ca finisaje lacuri pe bază de apă, sau finisaje cu produse naturale, cum este ceara, sau rețetele pe bază de miere de albine și gălbenuș de ou. Aceste produse nu afectează mediul și nu emană substanțe nocive în ambientul nostru. Mobilierul este foarte ușor de întreținut, cu produse de curățare specifice.

Lemnul este un material nobil, cu personalitate, iar dacă este tăiat la timpul său, atunci când seva pământului nu împinge prin venele sale, poate fi stăpânit și controlat, pentru că are rezistență maximă. Însă dacă tăierea este haotică, în orice perioadă a anului, atunci când lemnul este plin de viață, acesta va reacționa, va crăpa când te aștepți mai puțin. Va prelua umiditate din ambient, iar rezistența sa la intemperii și contraste de temperatură va fi mult diminuată. Respectul cu care bătrânii noștri tratau lemnul se vede în rezistența pe care o au casele bătrânești, în grinzile vechi de sute de ani, din care sar scântei ca din metal în momentul tăierii.“

În ceea ce privește stilul abordat, lemnarul spune că mobilierul pentru salon îi oferă cele mai mari provocări prin multitudinea de stiluri abordabile, de la rustic la eleganța mobilei clasice, nostalgia mobilei tradiționale românești, până la mobilierul vintage, cu varietatea coloristică ce poate fi integrată în orice loc.

„Ca structură, mobila construită de noi este din lemn de diferite grosimi, de la 7 cm (la mobila rustică) până la 2,5 cm pentru mobila vintage. Acest mobilier are o rezistență superioară, fiind construit exclusiv handmade.“ 

Echilibrul în ambientul casei este foarte important

Înainte de a crea o piesă de mobilier este foarte importantă o discuție cu clientul – ne spune Daniel Ciobaca – pentru a afla ce fel de casă are și pentru a putea prelua din elementele decorative deja existente, integrând astfel perfect mobilierul în ambientul casei. Într-un cuvânt, se caută obținerea echilibrului.

„Ca meseriaș, respect, așa cum ar trebui să facem toți din breaslă, această zicală: «Clientul nostru, stăpânul nostru». Încerc să sfătuiesc, argumentând prin experiența acumulată prin Europa, că nu tot ce e la modă se potrivește, că nu este în regulă să ai un mobilier din PAL și să-l schimbi periodic în funcție de trend, chiar dacă îți permiți asta. Noi, românii, prin cultura noastră, suntem statornici. Transmitem frumosul din generație în generație, iar dacă am uitat sau începem să uitam, ar fi bine să stăm strâmb și să judecăm drept, și să revenim la valori“, conchide lemnarul Daniel Ciobaca.

 

Cele mai citite

Criza politică din Coreea de Sud: Proteste masive după tentativa eșuată de arestare a președintelui suspendat

Mii de oameni s-au adunat sâmbătă pe străzile capitalei sud-coreene, în mijlocul unei crize politice severe, pentru a protesta față de situația președintelui suspendat,...

Aglomerație pe pârtie la Sinaia: parcarea a devenit neîncăpătoare, iar vânzarea de cartele a fost sistată

Sâmbătă, sute de turiști au ales să petreacă ziua pe pârtia din Sinaia, atragând o aglomerație de neimaginat la stația de plecare a telegondolei....

Celebra lucrare „Carmina Burana” va fi interpretată de tenorul Ștefan von Korch pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

Tenorul Ştefan von Korch începe anul în “Carmina Burana”, pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca. După un sezon de sărbători...
Ultima oră
Pe aceeași temă